Και εγένετο... τεχνητή ζωή!

Αμερικανοί επιστήμονες ανακοίνωσαν ότι κατάφεραν να δημιουργήσουν το πρώτο συνθετικό κύτταρο, με αποτέλεσμα το επίτευγμα να χαρακτηριστεί από τμήμα της διεθνούς επιστημονικής κοινότητας «τεχνητή ζωή», ενώ άλλοι φτάνουν μέχρι να κάνουν λόγο για «νέα βιομηχανική επανάσταση».

Οι επιστήμονες του ερευνητικού Ινστιτούτου του Μέριλαντ και της Καλιφόρνια, υπό τον Κρεγκ Βέντερ συνέθεσαν το γονιδίωμα ενός βακτηρίου και το εμφύτευσαν σε ένα κύτταρο, δημιουργώντας με αυτό τον τρόπο «τεχνητή ζωή». Κατόπιν, δημιούργησαν ένα δισεκατομμύριο αντίγραφα του συνθετικού κυττάρου. Όπως δήλωσε ο δρ. Βέντερ «είναι η πρώτη φορά που συνθετικό DNA ελέγχει ένα κύτταρο». Ο νέος οργανισμός που δημιουργήθηκε βασίζεται σε ένα υπάρχον βακτήριο - Mycoplasma mycoides- το οποίο προκαλεί μαστίτιδα στις κατσίκες.

Η ομάδα των επιστημόνων ελπίζει τώρα ότι θα καταφέρει να δημιουργήσει νέα βακτήρια για χρήσιμους σκοπούς. «Αν καταφέρουμε να πραγματοποιήσουμε την αναπαραγωγή μικροβίων που επιθυμούμε μέσω των συνθετικών κυττάρων θα καταφέρουμε να μειώσουμε την εξάρτηση της ανθρωπότητας από το πετρέλαιο, να μειώσουμε την έκλυση ρύπων διοξειδίου του άνθρακα και να περιορίσουμε την καταστροφή στο περιβάλλον» δηλώνει ο δρ. Βέντερ.

Σημειώνεται ότι η ομάδα των επιστημόνων συνεργάζεται ήδη με φαρμακευτικές εταιρίες για τη δημιουργία νέων φαρμάκων και με πετρελαϊκή εταιρία για να δημιουργήσει βιοκαύσιμα από βρύα.

Η είδηση μπορεί να προκάλεσε ενθουσιασμό αλλά εξίσου προκάλεσε και σκεπτικισμό. Ο καθηγητής Γενετικής του Πανεπιστημίου του Cambridge, Γκος Μίκλεμ, για παράδειγμα, δήλωσε ότι το επίτευγμα αποτελεί μεν ορόσημο, αλλά ήδη υπάρχει πληθώρα απλών, φτηνών και ισχυρών μεθόδων για τη γενετική τροποποίηση μιας σειράς οργανισμών. Άλλοι υποστηρίζουν ότι τα πιθανά οφέλη από τους συνθετικούς οργανισμούς έχουν μεγιστοποιηθεί μεταξύ των οποίων και η καθηγήτρια Χέλεν Ουάλας, μέλος της οργάνωσης Genewatch UK, η οποία εποπτεύει την ανάπτυξη των γενετικών τεχνολογιών. Όπως δήλωσε στο BBC η κα Ουάλας, η χρήση των συνθετικών βακτηρίων ίσως εγκυμονεί κινδύνους, ενώ εξήγησε ότι «η απελευθέρωση τέτοιων οργανισμών στο περιβάλλον θα προκαλέσει ένα νέο είδος μόλυνσης, διότι δε γνωρίζουμε με ποιον τρόπο οι οργανισμοί θα αντιδράσουν στο περιβάλλον» ενώ σημείωσε ότι το αποτέλεσμα της έρευνας της ομάδας του Βέντερ εγείρει ζήτημα ηθικής.

tvxs.gr


ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Όλα τα παρακάτω πεδία είναι υποχρεωτικά, οπότε πρέπει να τα συμπληρώσεις για να μπορέσεις να υποβάλεις το σχόλιό σου! Η διεύθυνση e-mail που θα καταχωρήσεις ΔΕΝ θα δημοσιευθεί.

Σύμφωνα με τους όρους χρήσης σε περίπτωση χρήσης ψευδωνύμου, πριν την δημοσίευση του σχολίου σου μπορεί να υπάρξει επικοινωνία μέσω e-mail για την ταυτοποίηση των στοιχείων σου χωρίς αυτά να δημοσιοποιηθούν ή/και να δημοσιευθούν.

Δώσε μία έγκυρη διεύθυνση e-Mail. Η διεύθυνση e-mail που θα καταχωρήσεις ΔΕΝ θα δημοσιευθεί.

Πάτα στο πιο πάνω τετραγωνίδιο για να μας αποδείξεις οτι δεν είσαι ...ρομπότ!

Pantelis

ΠΡΟΟΡΙΣΜΟΙ

ΠΙΚΑΝΤΙΚΑ

ΥΓΕΙΑ

v-websites.gr - Καταστευή Ιστοσελίδων

Κατασκευή Ιστοσελίδων | Web Productions

kalymniansvoice.com

Copyright © 2018 | All rights reserved.

Ακολουθείστε μας στο Facebook
Μας αρέσει να μας λέτε ότι ...σας αρέσουμε!