Σομαλία: Ο «Γεωγράφος» και οι Σύγχρονοι Πειρατές

Με αφορμή την πρόσφατη ιστορία (πειρατεία στο ELENI P) στην Σομαλία και τους πειρατές που δρουν ανεξέλεγκτοι στην θάλασσα, κάναμε μια έρευνα για να μάθουμε περισσότερες πληροφορίες. Αν και για εμάς το φαινόμενο της πειρατείας μοιάζει  πιο πολύ ως κινηματογραφικό σενάριο, το γεγονός είναι ότι σε πολλές περιοχές του κόσμου αποτελεί τον  νούμερο ένα κίνδυνο. Έναν κίνδυνο όμως που αποδεικνύεται ιδιαίτερα κερδοφόρος για τους πειρατές.

Στο επίκεντρο των  πειρατών βρίσκονται πάντα θαλάσσιες  οδοί εμπορικών και όχι μόνο πλοίων με βάση χώρες όπου η πολιτική κατάσταση είναι ιδιαίτερα ασταθής. Παραδείγματα τέτοιων χωρών αποτελούν οι Σομαλία, Νιγηρία και Τανζανία ενώ υπάρχουν ωστόσο και χώρες ιδιαίτερα ανεπτυγμένες αλλά λόγω της ιδιαίτερης γεωγραφίας τους γίνονται ορμητήριο πειρατών.

Η Σομαλία ανέκαθεν υπήρξε ιστορικό κέντρο δράσης πειρατών λόγω της στρατηγικής της θέσης  αλλά και την μεγάλης ακτογραμμής (σχεδόν 3 εκ. χιλιόμετρα). Πόλεμος και αδύναμη κυβέρνηση της Σομαλίας έχουν επιτρέψει την άνθηση της πειρατείας κατά μήκος των ακτών της, με συχνές επιθέσεις εναντίον των πολυσύχναστων πλωτών οδών που συνδέουν την Ευρώπη και την Ασία.

2

Το Εϊλ, η αποκομμένη από την ενδοχώρα «πρωτεύουσα  της πειρατείας», πριν από μερικά χρόνια δεν ήταν παρά ένα κατεστραμμένο  από τον εμφύλιο ψαροχώρι, γεμάτο τρύπιες βάρκες και μισογκρεμισμένες παράγκες. Σήμερα είναι μια μικρή πόλη όπου ζουν μερικοί από τους πλουσιότερους ανθρώπους σε ολόκληρη την Αφρική. Αυτοί που παίρνουν τη μερίδα του λέοντος από τα λύτρα που πληρώνουν οι εφοπλιστές για την απελευθέρωση των καραβιών τους. Λύτρα που υπολογίζονται σε δεκάδες εκατομμύρια δολάρια κάθε χρόνο, παρά την παρουσία στον Ινδικό και στον Κόλπο του Άντεν, δεκάδων πολεμικών σκαφών από όλες τις μεγάλες δυνάμεις της υφηλίου.

Οι Σομαλοί πειρατές είναι εξοπλισμένοι με αυτόματα όπλα και εκτοξευτές ρουκετών με τα οποία εξαναγκάζουν το εμπορικά πλοία να τους ακολουθήσουν και στην συνέχεια τα καταλαμβάνουν.

Οι ντόπιοι πολέμαρχοι που ελέγχουν τους στολίσκους των  κουρσάρων του Ινδικού ωκεανού  δεν ξέρουν τι θα πει κρίση, φτώχεια, πείνα- κι ας ζουν σε μία από τις  φτωχότερες χώρες του κόσμου. Ενώ  η Σομαλία βυθίζεται στην απελπισία, αυτοί διάγουν πολυτελείς βίους  που θυμίζουν συχνά τους «νονούς» της Κόζα Νόστρα και των λατινοαμερικανικών καρτέλ της κοκαΐνης. 
Oι Σομαλοί πολέμαρχοι δεν επιδίδονται σε άγριες συγκρούσεις με άλλες συμμορίες. Αντίθετα, ενδιαφέρονται πολύ περισσότερο για τον έλεγχο της «περιοχής» τους και για την καλή ζωή. Γιατί να σκοτώνονται μεταξύ τους όταν στα ανοιχτά υπάρχει λεία για όλους;

Τα λύτρα είναι  τόσο υψηλά ώστε ακόμη και ένας απλός «φαντάρος» των πειρατικών ταχύπλοων μπορεί να κερδίσει 40.000-50.000 δολάρια από ένα μόνο πετυχημένο «ρεσάλτο» σε κάποιο φορτηγό ή  δεξαμενόπλοιο. Αν υπολογίσει κανείς ότι η «μπάζα» ενός πολέμαρχου μπορεί να κινηθεί μεταξύ μισού και ενός εκατομμυρίου δολαρίων και ότι τα τελευταία χρόνια καθένα από τα «σώματα ακτοφυλακής», όπως αυτοαποκαλούνται οι πειρατικές συμμορίες, αιχμαλωτίζει κατά μέσο όρο 10-20 σκάφη, κατανοεί πού βρίσκουν οι αρχιπειρατές της Σομαλίας τα χρήματα για να συντηρήσουν το... χλιδάτο  lifestyle τους!

Πόρσε, ηρωίνη, όπλα, χλιδάτες επαύλεις και λευκές πόρνες είναι το άγριο lifestyle της άρχουσας τάξης μιας πάμπτωχης χώρας! Αγαπούν τις τετρακίνητες Πόρσε, αν και συχνά προτιμούν τα ανθεκτικότερα Τoyota Land Cruiser. Τους αρέσουν οι χλιδάτες επαύλεις, αλλά ξαφνικά εξαφανίζονται και μένουν για εβδομάδες σε ξύλινες καλύβες ώστε να μη «δίνουν στόχο». Είναι πιστοί μουσουλμάνοι, αλλά δεν λένε όχι στις (κατά προτίμηση λευκές, φερμένες ειδικά από την Αραβία) πόρνες πολυτελείας ούτε στα ναρκωτικά και στο- απαγορευμένο από τον Προφήτη- αλκοόλ. Και αν η κοκαΐνη δεν κυκλοφορεί σε αφθονία στην Ανατολική Αφρική, το χασίσι, το διεγερτικό «κατ» και εσχάτως η καθαρή ηρωίνη από το Σουδάν και την Τανζανία σπανίως λείπουν από τα σαλόνια τους. Είναι οι «βασιλιάδες» της πειρατείας στη Σομαλία και το άγριο lifestyle τους.

3

Ο «Γεωγράφος» που  «ψαρεύει» πλοία  με το GΡS

Στο Γκαρόβε, την πρωτεύουσα της Πουτλάνδης, ζει ένας από τους διασημότερους πειρατές, ο Αμπντιρασίντ Αχμέντ (Abdirashid Ahmed), γνωστότερος ως Juqraafi ή "geography" που αποτελεί παράφραση μιας ελληνικής λέξης, της λέξης... «γεωγραφία»! Ο «Γεωγράφος» απέκτησε το κωδικό όνομα (nom de guerre) του (και την αξιοζήλευτη περιουσία του) χάρη στην ευχέρειά του να «διαβάζει» ναυτικούς χάρτες και να κατευθύνει με τη βοήθεια σύγχρονων ηλεκτρονικών βοηθημάτων, όπως είναι οι συσκευές εντοπισμού GΡS, τις ομάδες κρούσης στα καράβια-στόχους. Αν και δεν είναι αρχηγός συμμορίας, ο «Γεωγράφος» θεωρείται ήδη μοντέλο επιτυχημένου νεαρού Σομαλού προτού κλείσει τα 30 – απόδειξη… τα ακριβά ρούχα, το τετρακίνητο Τoyota, τα χρυσά κοσμήματα. Ο Ρομπέν των Σομαλών!

Το Αλ Τζαζίρα τον αποκάλεσε «βασιλιά-πειρατή της Σομαλίας» κάνοντάς τον διάσημο: είναι ο «Γκαράαντ», ένας σομαλός πρώην ψαράς που ελέγχει περισσότερους από 800 «ακτοφύλακες», μοιρασμένους σε 13 αυτοκέφαλες «συμμορίες». Καθεμιά έχει το δικό της λιμάνι-ορμητήριο, τους δικούς της αρχηγούς, όλοι όμως παίρνουν διαταγές από τον «Γκαράαντ», που στην ντόπια διάλεκτο σημαίνει «φύλαρχος». Οπως και οι περισσότεροι υφιστάμενοί του, ο «Γκαράαντ» περνάει την ημέρα του μασουλώντας κατ. Φορά ακριβά κοστούμια και κουβαλά μαζί του τρία δορυφορικά τηλέφωνα.

-«Δεν ξέρω καν  τα ονόματα των πλοίων που  αιχμαλωτίζουν οι άντρες μου  ούτε με νοιάζει» λέει. Μόνο  από το «Stella Μaris», ένα γιαπωνέζικο φορτηγό που κρατήθηκε αιχμάλωτο στο Εϊλ για 11 εβδομάδες, πήρε λύτρα 2 εκατ. δολάρια, εκ των οποίων (ως χρηματοδότης και αρχιδιαπραγματευτής της επιχείρησης) πρέπει να τσέπωσε περίπου 650.000 δολάρια.

Παρακάτω αναφέρουμε μερικές χαρακτηριστικές περιπτώσεις  πειρατειών που μας έχουν απασχολήσει  πρόσφατα :

Νιγηρία

Η συγκεκριμένη χώρα ευθύνεται για το 20% των φαινομένων πειρατείας παγκοσμίως. Με πιο χαρακτηριστική την περίπτωση του τάνκερ Jag Payal στο οποίο επιτέθηκαν Νιγηριανοί πειρατές και, πριν καταλάβει κανείς πάνω στο τάνκερ τι είχε συμβεί, είχαν φύγει με την λεία τους.

Ινδονησία

Λόγω της ιδιαίτερης μορφολογίας της χώρας η πειρατεία  είναι ιδιαίτερα διαδεδομένη  στα ύδατα της Ινδονησίας. Παρόλες τις προσπάθειες της κυβέρνησης για μείωση των επιθέσεων ο αριθμός των πειρατειών τους κατατάσσει στην τέταρτη θέση παγκοσμίως.

Κόλπος τους Άντεν

Η συγκεκριμένη περιοχή βρίσκεται μετά την διώρυγα  του Σουέζ και είναι πολυσύχναστη οδός για εμπορικά πλοία που θέλουν να περάσουν από την μεσόγειο στην Κόκκινη Θάλασσα. Στην συγκεκριμένη περιοχή έχει παρατηρηθεί μια  εντυπωσιακή άνοδος των επιθέσεων  τα τελευταία χρόνια.

4

Στενό Μαλακά

Η πορεία που  ακολουθούν τα πλοία για μεταφορά αγαθών από την Κίνα στην Ινδία  δεν θα μπορούσε να λείπει από αυτή την λίστα. Μία από τις πιο  πολυσύχναστες εμπορικές οδούς, με 885 χιλιόμετρα μήκος είναι σίγουρα  ένας πολύ καλός στόχος για τους πειρατές. Χαρακτηριστικά να αναφέρουμε ότι το 2005 η Lloyd's Market χαρακτήρισε την περιοχή εμπόλεμη ζώνη και αύξησε τα ασφάλιστρα στις εταιρίες που δραστηριοποιούνται στην ευρύτερη περιοχή.

Μπαγκλαντές

Μπορεί τα φαινόμενα  να έχουν μειωθεί αισθητά τα τελευταία  χρόνια αλλά αποτελούσε για καιρό  ένα από τα σημαντικότερα ορμητήρια  των πειρατών που επιτίθονταν  σε πλοία που ετοιμάζονταν να αγκυροβολήσουν στο λιμάνι της Σιταγκονγκ.

Μαλαισία

Στην συγκεκριμένη περιοχή το πρόβλημα ήταν τόσο μεγάλο που οδήγησε σε συγκρότηση ιδιωτικών  εταιριών που συνοδεύουν και προστατεύουν τα πλοία που περνούν από την  ευρύτερη περιοχή. Μετά από την κίνηση αυτή τα φαινόμενα έχουν μειωθεί  αισθητά αλλά με το απαραίτητο χαρτζιλίκι για τις εταιρίες προστασίας.

Περού

Στην συγκεκριμένη χώρα ανθεί το παράνομο εμπόριο ναρκωτικών κάτι φυσικά που δεν θα μπορούσε λείπει από τον κατάλογο με τους στόχους των πειρατών. Το λιμάνι του Καγιάο είναι γνωστό κέντρο πειρατικών επιθέσεων τόσο για την Βόρειο όσο και για τη Νότιο Αμερική


Το Διεθνή Ναυτιλιακό Γραφείο(Ιnternational Maritime Bureau) είπε: οι θαλάσσιες επιθέσεις σε όλο τον κόσμο αυξήθηκαν 39 τοις εκατό το 2009 με 406 υποθέσεις, η υψηλότερη μέσα σε έξι χρόνια .

έρευνα: Sevi Ravas


ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Όλα τα παρακάτω πεδία είναι υποχρεωτικά, οπότε πρέπει να τα συμπληρώσεις για να μπορέσεις να υποβάλεις το σχόλιό σου! Η διεύθυνση e-mail που θα καταχωρήσεις ΔΕΝ θα δημοσιευθεί.

Σύμφωνα με τους όρους χρήσης σε περίπτωση χρήσης ψευδωνύμου, πριν την δημοσίευση του σχολίου σου μπορεί να υπάρξει επικοινωνία μέσω e-mail για την ταυτοποίηση των στοιχείων σου χωρίς αυτά να δημοσιοποιηθούν ή/και να δημοσιευθούν.

Δώσε μία έγκυρη διεύθυνση e-Mail. Η διεύθυνση e-mail που θα καταχωρήσεις ΔΕΝ θα δημοσιευθεί.

Πάτα στο πιο πάνω τετραγωνίδιο για να μας αποδείξεις οτι δεν είσαι ...ρομπότ!

Pantelis

ΠΡΟΟΡΙΣΜΟΙ

ΠΙΚΑΝΤΙΚΑ

ΥΓΕΙΑ

v-websites.gr - Καταστευή Ιστοσελίδων

Κατασκευή Ιστοσελίδων | Web Productions

kalymniansvoice.com

Copyright © 2018 | All rights reserved.

Ακολουθείστε μας στο Facebook
Μας αρέσει να μας λέτε ότι ...σας αρέσουμε!