24 χρόνια από την τραγωδία του Τσέρνομπιλ

Είκοσι τέσσερα χρόνια συμπληρώθηκαν χθες από τη μαύρη εκείνη ημέρα του πυρηνικού ατυχήματος στο Τσέρνομπιλ, με τις πληγές να είναι ακόμη ορατές και τους επιστήμονες να μην μπορούν να μιλήσουν με σιγουριά για το μέγεθος των επιπτώσεων στην υγεία του ανθρώπου.

Ήταν 26 Απριλίου 1986 όταν λίγο μετά τη μία το πρωί σημειώθηκε έκρηξη σε έναν αντιδραστήρα του πυρηνικού σταθμού παραγωγής ενέργειας του Τσέρνομπιλ στη Σοβιετική Ένωση (σήμερα Ουκρανία), στέλλοντας τεράστιες ποσότητες ραδιενέργειας στην ατμόσφαιρα που οδήγησαν στο θάνατο χιλιάδες ανθρώπους, μόλυναν τον αέρα, τις καλλιεργήσιμες εκτάσεις, τα προϊόντα της καλλιέργειας και τα τρόφιμα. 
Με πόλη-φάντασμα μοιάζει η πόλη Pripyat, που βρίσκεται μόνο δύο χιλιόμετρα μακριά από τον πυρηνικό σταθμό του Τσέρνομπιλ. Στην πόλη αυτή έμεναν και οι υπάλληλοι του πυρηνικού σταθμού μαζί με τις οικογένειές τους, οι οποίοι μαζί με πολλές άλλες χιλιάδες κατοίκους εγκατέλειψαν την πόλη ύστερα από εντολή της Μόσχας.
Η εκκένωση ξεκίνησε το μεσημέρι της 27ης Απριλίου. Για να μειωθούν οι αποσκευές, ειπώθηκε στους κατοίκους ότι η εκκένωση ήταν προσωρινή, διάρκειας περίπου τριών ημερών. Ως αποτέλεσμα, στην πόλη παραμένουν ακόμα προσωπικά αντικείμενα, τα οποία δεν θα μπορέσουν ποτέ να μετακινηθούν λόγω της ραδιενέργειας.
Οι Αρχές της χώρας θεωρούν ότι είναι πολύ παρακινδυνευμένο να κατεδαφίσουν με εκρηκτικά τα κτίρια διότι αυτό θα δημιουργήσει ένα ακόμη σύννεφο ραδιενέργειας που θα απλωθεί σε όλη την Ευρώπη, ακόμη και στον Καναδά και τις ΗΠΑ.
«Περιμένουμε να πέσουν τα κτίρια από μόνα τους. Ήδη ένα σχολείο έχει καταρρεύσει», είπε αρμόδιος.
Από την περιοχή αυτή είχαν απομακρυνθεί 116.000 άνθρωποι, οι οποίοι νιώθουν πρόσφυγες στην ίδια τους τη χώρα.
Η έκθεση στη ραδιενέργεια αύξησε δραματικά τα κρούσματα καρκίνου, κυρίως καρκίνου του θυρεοειδούς και λευχαιμίας, καθώς και τερατογεννήσεων.
Σύμφωνα με την Greenpeace, ο αριθμός των νεκρών από την πυρηνική καταστροφή στο Τσέρνομπιλ πριν από 20 χρόνια μπορεί να είναι πολύ μεγαλύτερος από εκείνον που είχε αναφερθεί στους επίσημους απολογισμούς, με περίπου 93.000 επιπλέον θανάτους από καρκίνο παγκοσμίως.
Το Τσέρνομπιλ μπορεί να μη λειτουργεί πλέον, αλλά σύμφωνα με στοιχεία των διεθνών οργανισμών πυρηνικής ενέργειας, στα τέλη του 2005 λειτουργούσαν ανά τον πλανήτη 443 πυρηνικοί σταθμοί, με τις Ηνωμένες Πολιτείες να φιλοξενούν στο έδαφός τους τούς περισσότερους (104).
Ακολουθούν η Γαλλία με 59, η Ιαπωνία με 56, η Ρωσία με 31, η Βρετανία με 23, η Κορέα με 20, ο Καναδάς με 18, η Γερμανία με 17, η Ινδία και η Ουκρανία με 15 έκαστη, η Σουηδία με 10. Από εννέα έχουν η Κίνα και η Ισπανία, επτά το Βέλγιο, από έξι η Τσεχία και η Σλοβακία, πέντε η Ελβετία, από τέσσερις η Βουλγαρία, η Φινλανδία και η Ουγγαρία, από δύο η Αργεντινή, η Βραζιλία, το Μεξικό, το Πακιστάν και η Νότιος Αφρική και από έναν η Αρμενία, η Λιθουανία, η Ρουμανία και η Σλοβενία.
Άλλοι περίπου 30 πυρηνικοί σταθμοί βρίσκονται υπό κατασκευή σε διάφορες χώρες, ενώ και η Τουρκία προτίθεται να προχωρήσει στην κατασκευή ανάλογης μονάδας.

sigmalive.com


ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Όλα τα παρακάτω πεδία είναι υποχρεωτικά, οπότε πρέπει να τα συμπληρώσεις για να μπορέσεις να υποβάλεις το σχόλιό σου! Η διεύθυνση e-mail που θα καταχωρήσεις ΔΕΝ θα δημοσιευθεί.

Σύμφωνα με τους όρους χρήσης σε περίπτωση χρήσης ψευδωνύμου, πριν την δημοσίευση του σχολίου σου μπορεί να υπάρξει επικοινωνία μέσω e-mail για την ταυτοποίηση των στοιχείων σου χωρίς αυτά να δημοσιοποιηθούν ή/και να δημοσιευθούν.

Δώσε μία έγκυρη διεύθυνση e-Mail. Η διεύθυνση e-mail που θα καταχωρήσεις ΔΕΝ θα δημοσιευθεί.

Πάτα στο πιο πάνω τετραγωνίδιο για να μας αποδείξεις οτι δεν είσαι ...ρομπότ!

Pantelis

ΠΡΟΟΡΙΣΜΟΙ

ΠΙΚΑΝΤΙΚΑ

ΥΓΕΙΑ

v-websites.gr - Καταστευή Ιστοσελίδων

Κατασκευή Ιστοσελίδων | Web Productions

kalymniansvoice.com

Copyright © 2018 | All rights reserved.

Ακολουθείστε μας στο Facebook
Μας αρέσει να μας λέτε ότι ...σας αρέσουμε!