Του έδωσαν ένα εντελώς νέο πρόσωπο

Την πρώτη ολική μεταμόσχευση προσώπου στον κόσμο πραγματοποίησαν με επιτυχία ισπανοί γιατροί στη Βαρκελώνη. Η πρωτοποριακή επέμβαση πραγματοποιήθηκε στις 20 Μαρτίου από μια επιστημονική ομάδα 30 ειδικευμένων χειρουργών στο νοσοκομείο Βαλ ντε Χεμπρόν, της Βαρκελώνης, σε έναν νεαρό Ισπανό που είχε τραυματιστεί σοβαρά σε τροχαίο ατύχημα πριν από πέντε χρόνια.


Ο ασθενής, η ταυτότητα του οποίου παραμένει μυστική, αντιμετώπιζε τεράστια προβλήματα στην αναπνοή, στην κατάποση και στην ομιλία και πριν από τη μεταμόσχευση είχε υποβληθεί σε άλλες εννέα διορθωτικές πλαστικές επεμβάσεις, χωρίς όμως επιτυχία.

Οι χειρουργοί τοποθέτησαν νέους μυς προσώπου, δέρμα, μύτη, χείλια, σιαγόνες, δόντια και ολόκληρη τη στοματική κοιλότητα μαζί με τον ουρανίσκο και τα ζυγωματικά οστά σε μια εγχείρηση που διήρκεσε 24 συνεχείς ώρες.

Στην πρώτη φάση της μαραθώνιας επέμβασης αφαιρέθηκαν οι μαλακοί ιστοί του προσώπου, μαζί με τις φλέβες και τις αρτηρίες, κατόπιν οι σκληρότεροι ιστοί και τελικά αντικαταστάθηκε σταδιακά όλο το πρόσωπο του ασθενούς, με τέτοιον τρόπο ώστε να μη μοιάζει με αυτό του ανώνυμου δότη, αλλά να θυμίζει το πρόσωπο του λήπτη πριν από το ατύχημα.

«Ο ασθενής αναρρώνει καλά και τις επόμενες εβδομάδες αναμένουμε να αρχίσει να μιλάει, να τρώει, να χαμογελά, ακόμη και να γελάει» δήλωσε ο επικεφαλής της επιστημονικής ομάδας.

Οι γιατροί εκτιμούν ότι ο νεαρός άνδρας θα μπορέσει, μετά την πλήρη ανάρρωσή του, να ζήσει επιτέλους μια φυσιολογική ζωή.

Μόλις 10 μεταμοσχεύσεις προσώπου έχουν πραγματοποιηθεί ως σήμερα σε ολόκληρο τον κόσμο, αλλά όλες ήταν σε επί μέρους τμήματα του προσώπου και όχι στο σύνολό του.

Π έρυσι η Αμερικανίδα Κόνι Καλπ, μια 46χρονη μητέρα δύο παιδιών που είχε πυροβοληθεί στο πρόσωπο από τον σύζυγό της το 2004, έγινε η πρώτη γυναίκα που υπεβλήθη σε σχεδόν ολοκληρωτική μεταμόσχευση προσώπου.

Η κατάσταση της ασθενούς είχε κριθεί ιδιαίτερα σοβαρή από τους θεράποντες ιατρούς. Οι 11 χειρουργοί που πήραν μέρος στην επέμβαση, η οποία κράτησε 22 ώρες, αποκατέστησαν ιστούς και νεύρα, προκειμένου η κυρία Καλπ να μπορεί να κινεί τους μυς του νέου της προσώπου.

Η πρώτη μερική μεταμόσχευση προσώπου είχε πραγματοποιηθεί στη Γαλλίατο 2006, στην Ιζαμπέλ Ντινουάρ. Οι γάλλοι χειρουργοί μετέφεραν νέα μύτη, χείλη και πιγούνι στην 38χρονη γυναίκα, το πρόσωπο της οποίας είχε παραμορφωθεί σοβαρά από δάγκωμα σκύλου.

Μετά τις μεταμοσχεύσεις, όλοι οι ασθενείς υποβάλλονται σε φαρμακευτική αγωγή με ανοσοκατασταλτικά φάρμακα για το υπόλοιπο της ζωής τους, προκειμένου ο οργανισμός τους να μην απορρίψει το μόσχευμα.

tovima.gr

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Όλα τα παρακάτω πεδία είναι υποχρεωτικά, οπότε πρέπει να τα συμπληρώσεις για να μπορέσεις να υποβάλεις το σχόλιό σου! Η διεύθυνση e-mail που θα καταχωρήσεις ΔΕΝ θα δημοσιευθεί.

Σύμφωνα με τους όρους χρήσης σε περίπτωση χρήσης ψευδωνύμου, πριν την δημοσίευση του σχολίου σου μπορεί να υπάρξει επικοινωνία μέσω e-mail για την ταυτοποίηση των στοιχείων σου χωρίς αυτά να δημοσιοποιηθούν ή/και να δημοσιευθούν.

Δώσε μία έγκυρη διεύθυνση e-Mail. Η διεύθυνση e-mail που θα καταχωρήσεις ΔΕΝ θα δημοσιευθεί.

Πάτα στο πιο πάνω τετραγωνίδιο για να μας αποδείξεις οτι δεν είσαι ...ρομπότ!

Pantelis

ΠΡΟΟΡΙΣΜΟΙ

ΠΙΚΑΝΤΙΚΑ

ΥΓΕΙΑ

v-websites.gr - Καταστευή Ιστοσελίδων

Κατασκευή Ιστοσελίδων | Web Productions

kalymniansvoice.com

Copyright © 2018 | All rights reserved.

Ακολουθείστε μας στο Facebook
Μας αρέσει να μας λέτε ότι ...σας αρέσουμε!