«Πόσο κοστίζει ένα ελληνικό νησί;» αναρωτιέται η El Pais με το βλέμμα στη Μαγιόρκα ...

Πόσο κοστίζει ένα ελληνικό νησί; Αναρωτιέται η El Pais, σε άρθρο της με αφορμή το πρόσφατο δημοσίευμα της Bild, το οποίο καλούσε την Ελλάδα να πωλήσει ακατοίκητα νησιά για να πληρώσει τα χρέη της. Η εφημερίδα βλέπει αρκετές ομοιότητες με την γερμανική παρουσία στη Μαγιόρκα...

«Το να ξεφορτωθεί κανείς εδάφη ήταν μια πολύ συνηθισμένη επιχείρηση στο παρελθόν, ωστόσο, σχεδόν πάντα ήταν κακή ιδέα» λέει η εφημερίδα και υπενθυμίζει την περίπτωση του Ολλανδού Πίτερ Μινούιτ, ο οποίος το 1626 αγόρασε από μια φυλή ινδιάνων το Μανχάταν: του κόστισε μόλις 60 φιορίνια (24 δολάρια εποχής, όπως αναφέρει ο δικτυακός τόπος της Νέας Υόρκης) τα οποία πλήρωσε στους Ινδιάνους σε είδος: υφάσματα και φτηνά κοσμήματα.

Όταν τελείωσε η αγοραπωλησία, ο Μινούιτ ήταν ευτυχής που τους κορόιδεψε, αλλά εξίσου ευτυχείς ήταν και οι Ινδιάνοι, οι οποίοι κορόιδεψαν τον Ολλανδό: το Μανχάταν δεν ανήκε σε εκείνους, αλλά σε άλλη φυλή...

Οι Γάλλοι πούλησαν τη Λουιζιάνα στις ΗΠΑ το 1803 έναντι 11,2 εκατομμυρίων δολαρίων εποχής, τα διπλάσια από όσα πήραν οι Ισπανοί, οι οποίοι πούλησαν τη Φλόριντα. Όλοι καταλαβαίνουν ποιος κέρδισε και ποιος έχασε...

Όσο για τους Ρώσους: πανηγύρισαν που ξεφορτώθηκαν το 1867 την Αλάσκα για 7,2 εκατ. δολάρια. Μάλιστα οι Αμερικανοί εκείνης της εποχής κατηγορούσαν τον τότε επικεφαλής του Στέιτ Ντιπάρτμεντ που έδωσε τόσα χρήματα για να αγοράσει «ένα ψυγείο».

Όμως, η Αλάσκα έκρυβε χρυσό και πετρέλαιο.

Η εφημερίδα βρίσκει αρκετές ομοιότητες μεταξύ της πρότασης για τα ελληνικά νησιά και της κατάστασης που επικρατεί στην Ισπανία.

«Αυτό κάνουν και με εμάς. Αγοράζουν σταδιακά τη Μαγιόρκα» λέει ο καθηγητής Πέρε Σαλβά, επικαλούμενος τους 75 χιλιάδες Γερμανούς στην πρωτεύουσα του νησιού.

Μάλιστα, η εφημερίδα θυμίζει σχόλιο που έκανε πριν από 20 χρόνια ο συντηρητικός (CSU) Γερμανός πολιτικός Ντ.Γιομπτς, προτείνοντας στο Βερολίνο να αγοράσει την Μαγιόρκα και να την μετατρέψει σε τμήμα της Ομοσπονδιακής Γερμανίας.

«Πόσο κοστίζει η Μαγιόρκα; Πόσο κοστίζει ένα ελληνικό νησί;» αναρωτιέται η εφημερίδα σημειώνοντας ότι το να προσδιορίσεις την τιμή εξαρτάται και από πολλούς άλλους παράγοντες όπως η ιστορία, ο συντελεστής δόμησης κλπ.

Πιο απλό ασφαλώς θα ήταν να απευθυνθεί κανείς στο Private Islands Online, έναν δικτυακό τόπο όπου διατίθενται προς πώληση μικρά νησιά με τιμές που ξεκινούν από 581 χιλιάδες ευρώ μέχρι 11 εκατομμύρια ευρώ.

Σε κάθε περίπτωση, το σενάριο είναι τελικά υποθετικό, αφού όλες οι χώρες έχουν κατοχυρώσει συνταγματικά την εδαφική τους ακεραιότητα: «Ακόμα και να πωληθεί ένα ακατοίκητο νησί, δεν χάνεται ποτέ η κυριαρχία μιας χώρας επί αυτού» σημειώνει ο Αντόνιο Μπροτόνς, καθηγητής Διεθνούς Δικαίου.

Πηγή: Το Βήμα


ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Όλα τα παρακάτω πεδία είναι υποχρεωτικά, οπότε πρέπει να τα συμπληρώσεις για να μπορέσεις να υποβάλεις το σχόλιό σου! Η διεύθυνση e-mail που θα καταχωρήσεις ΔΕΝ θα δημοσιευθεί.

Σύμφωνα με τους όρους χρήσης σε περίπτωση χρήσης ψευδωνύμου, πριν την δημοσίευση του σχολίου σου μπορεί να υπάρξει επικοινωνία μέσω e-mail για την ταυτοποίηση των στοιχείων σου χωρίς αυτά να δημοσιοποιηθούν ή/και να δημοσιευθούν.

Δώσε μία έγκυρη διεύθυνση e-Mail. Η διεύθυνση e-mail που θα καταχωρήσεις ΔΕΝ θα δημοσιευθεί.

Πάτα στο πιο πάνω τετραγωνίδιο για να μας αποδείξεις οτι δεν είσαι ...ρομπότ!

Pantelis

ΠΡΟΟΡΙΣΜΟΙ

ΠΙΚΑΝΤΙΚΑ

ΥΓΕΙΑ

v-websites.gr - Καταστευή Ιστοσελίδων

Κατασκευή Ιστοσελίδων | Web Productions

kalymniansvoice.com

Copyright © 2018 | All rights reserved.

Ακολουθείστε μας στο Facebook
Μας αρέσει να μας λέτε ότι ...σας αρέσουμε!