Τρανσέξουαλ βάτραχοι, η παρενέργεια κοινού ζιζανιοκτόνου

Η ατραζίνη, ένα ζιζανιοκτόνο που απαγορεύτηκε στην ΕΕ το 2004 αλλά χρησιμοποιείται ευρέως σε άλλες χώρες, μετατρέπει τα αρσενικά βατράχια σε θηλυκά και δεν αποκλείεται να ευθύνεται, τουλάχιστον εν μέρει, για την παρατηρούμενη παρακμή των αμφιβίων σε όλο τον κόσμο. Νέα αμερικανική μελέτη δείχνει ότι η ατραζίνη διαταράσσει την ορμονική ισορροπία των βατράχων ακόμα και σε συγκεντρώσεις κοντά στα ανώτατα επιτρεπόμενα όρια στο πόσιμο νερό -ανησυχητικά τα αποτελέσματα δεν αποκλείεται να εγείρουν τώρα ανησυχίες και για την ανθρώπινη υγεία.


Προηγούμενες έρευνες είχαν δείξει ότι η ατραζίνη μιμείται τη δράση των θηλυκών ορμονών και μπορεί να προκαλέσει ερμαφροδιτισμό στα αμφίβια. Η νέα μελέτη προχωρά ένα βήμα παραπέρα, καθώς δείχνει ότι το ζιζανιοκτόνο μπορεί να προκαλέσει όχι απλώς ερμαφροδιτισμό αλλά και πλήρη εκθήλυνση των αρσενικών βατράχων. 

Τα αποτελέσματα δημοσιεύονται στην έγκριτη αμερικανική επιθεώρηση Proceedings of the National Academy of Sciences.

Όπως αναφέρει το Reuters, η ομάδα του Δρ Τιρόν Χέιζ στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια στο Μπέρκλεϊ εργάστηκε με τον αφρικανικό βάτραχο Xenopus laevis, το στάνταρτ πειραματόζωο για τη μελέτη των αμφιβίων.

Σαράντα αρσενικοί γυρίνοι τοποθετήθηκαν σε μια γυάλα με νερό που περιείχε ατραζίνη σε συγκέντρωση 2,5 ppb (μέρη ανά δισεκατομμύριο). Στις ΗΠΑ, το όριο που έχει θέσει η Υπηρεσία Περιβαλλοντικής Προστασίας είναι 3 ppb.

Το 10% των αρσενικών που εκτέθηκαν στο ζιζανιοκτόνο άλλαξαν φύλο πλήρως: «Το 10% των εκτεθειμένων γενετικά αρσενικών αναπτύχθηκε σε λειτουργικά θηλυκά άτομα που ζευγάρωσαν με μη εκτεθειμένα αρσενικά και παρήγαγαν βιώσιμα αβγά» γράφουν οι ερευνητές.

Το πώς η ατραζίνη παρεμβαίνει στο φύλο παραμένει ασαφές. Οι ερευνητές πάντως επισημαίνουν ότι «ανεξάρτητα από το μηχανισμό του φαινομένου, οι επιπτώσεις της ατραζίνης στα αμφίβια και στην άγρια ζωή γενικότερα είναι δυνητικά ολέθριες».

Οι Αμερικανοί αγρότες χρησιμοποιούν κάθε χρόνο πάνω από 36.000 τόνους ατραζίνης. Από την ποσότητα αυτή, 227 τόνοι ξαναπέφτουν στο έδαφος με το νερό της βροχής, ακόμα και χιλιάδες χιλιόμετρα μακριά από τις περιοχές όπου ψεκάστηκε το επικίνδυνο ζιζανιοκτόνο.

ΑΥΤΗ Η ΑΛΛΑΓΗ ΜΗΠΩΣ ΕΧΕΙ ΠΑΡΕΝΕΡΓΕΙΕΣ ΚΑΙ ΣΤΟΥΣ ΑΝΘΡΩΠΟΥΣ ?.....

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Όλα τα παρακάτω πεδία είναι υποχρεωτικά, οπότε πρέπει να τα συμπληρώσεις για να μπορέσεις να υποβάλεις το σχόλιό σου! Η διεύθυνση e-mail που θα καταχωρήσεις ΔΕΝ θα δημοσιευθεί.

Σύμφωνα με τους όρους χρήσης σε περίπτωση χρήσης ψευδωνύμου, πριν την δημοσίευση του σχολίου σου μπορεί να υπάρξει επικοινωνία μέσω e-mail για την ταυτοποίηση των στοιχείων σου χωρίς αυτά να δημοσιοποιηθούν ή/και να δημοσιευθούν.

Δώσε μία έγκυρη διεύθυνση e-Mail. Η διεύθυνση e-mail που θα καταχωρήσεις ΔΕΝ θα δημοσιευθεί.

Πάτα στο πιο πάνω τετραγωνίδιο για να μας αποδείξεις οτι δεν είσαι ...ρομπότ!

Pantelis

ΠΡΟΟΡΙΣΜΟΙ

ΠΙΚΑΝΤΙΚΑ

ΥΓΕΙΑ

v-websites.gr - Καταστευή Ιστοσελίδων

Κατασκευή Ιστοσελίδων | Web Productions

kalymniansvoice.com

Copyright © 2018 | All rights reserved.

Ακολουθείστε μας στο Facebook
Μας αρέσει να μας λέτε ότι ...σας αρέσουμε!