Η απιστία ως βλακεία. Οι έξυπνοι άνδρες «είναι συνήθως και πιο πιστοί σύζυγοι»

Οι άνδρες με υψηλό δείκτη νοημοσύνης τείνουν να δίνουν μεγαλύτερη αξία στη μονογαμία, υπολογίζουν οικονομολόγοι βρετανικού πανεπιστημίου. Ισχυρίζονται μάλιστα ότι η σεξουαλική αποκλειστικότητα από την πλευρά των ανδρών αποτελεί μια εξελικτική προσαρμογή στις σύγχρονες κοινωνίες.


Οι εξελικτικοί βιολόγοι πιστεύουν σήμερα ότι στον άνθρωπο και σε πολλά ακόμα είδη θηλαστικών, τα αρσενικά άτομα επιδιώκουν συνήθως τη σεξουαλική συνεύρεση με όσο γίνεται περισσότερα θηλυκά, ώστε να αποκτήσουν όσο γίνεται περισσότερους απογόνους που φέρουν τα γονίδιά τους.

Τα θηλυκά άτομα αντίθετα οφείλουν να είναι πιο επιλεκτικά στην επιλογή συντρόφου, καθώς μπορούν να αποκτήσουν ένα περιορισμένο αριθμό απογόνων, τους οποίους πρέπει μάλιστα να φροντίζουν για πολλά χρόνια.

Ο Δρ Σατόσι Καναζάβα, επικεφαλής της τελευταίας μελέτης στη Σχολή Οικονομικών του Λονδίνου (LSE), παραδέχεται ότι η τάση για μονογαμία μάλλον δεν αποτελούσε εξελικτικό πλεονέκτημα στις προϊστορικές ανθρώπινες κοινωνίες.

Εκτιμά όμως ότι στις σημερινές κοινωνίες η μονογαμία έχει εξελιχθεί ως «νέα εξελικτική» προσαρμογή, καθώς η πολυγαμία δεν αποδίδει πια όσο παλαιότερα στη διαιώνιση των γονιδίων.

Όπως αναφέρει η βρετανική εφημερίδα Telegraph, ομάδα του Σατόσι ανέλυσε δεδομένα από δύο ευρύτερες μελέτες στις ΗΠΑ οι οποίες αντιστοίχισαν στους δείκτες νοημοσύνης και τις κοινωνικές στάσεις και αντιλήψεις χιλιάδων εφήβων και ενηλίκων.

«Όπως δείχνει η εμπειρική ανάλυση, οι εξυπνότεροι άνδρες είναι πιθανότερο να εκτιμούν περισσότερο τη μονογαμία και τη σεξουαλική αποκλειστικότητα σε σχέση με τους λιγότερο έξυπνους άνδρες» γράφει η ερευνητική ομάδα στην επιθεώρηση Social Psychology Quarterly.

Αυτή η σύνδεση ανάμεσα στην ευφυία και τη συμβατική σεξουαλική ηθική δεν βρέθηκε να ισχύει στις γυναίκες.

Παραμένει όμως άγνωστο αν οι αναφορές των εθελοντών της μελέτης για τις σεξουαλικές τους συμπεριφορές ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα, και αν όντως σχετίζονται στατιστικά με τον αριθμό των απογόνων τους.

Θα χρειαστούν επομένως περαιτέρω μελέτες προκειμένου να επιβεβαιωθεί ή να διαψευστεί η υπόθεση των οικονομολόγων όσον αφορά το εξελικτικό πλεονέκτημα της ανδρικής μονογαμικότητας.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Όλα τα παρακάτω πεδία είναι υποχρεωτικά, οπότε πρέπει να τα συμπληρώσεις για να μπορέσεις να υποβάλεις το σχόλιό σου! Η διεύθυνση e-mail που θα καταχωρήσεις ΔΕΝ θα δημοσιευθεί.

Σύμφωνα με τους όρους χρήσης σε περίπτωση χρήσης ψευδωνύμου, πριν την δημοσίευση του σχολίου σου μπορεί να υπάρξει επικοινωνία μέσω e-mail για την ταυτοποίηση των στοιχείων σου χωρίς αυτά να δημοσιοποιηθούν ή/και να δημοσιευθούν.

Δώσε μία έγκυρη διεύθυνση e-Mail. Η διεύθυνση e-mail που θα καταχωρήσεις ΔΕΝ θα δημοσιευθεί.

Πάτα στο πιο πάνω τετραγωνίδιο για να μας αποδείξεις οτι δεν είσαι ...ρομπότ!

Pantelis

ΠΡΟΟΡΙΣΜΟΙ

ΠΙΚΑΝΤΙΚΑ

ΥΓΕΙΑ

v-websites.gr - Καταστευή Ιστοσελίδων

Κατασκευή Ιστοσελίδων | Web Productions

kalymniansvoice.com

Copyright © 2018 | All rights reserved.

Ακολουθείστε μας στο Facebook
Μας αρέσει να μας λέτε ότι ...σας αρέσουμε!