Η πιο καυτή ύλη σε εργαστήριο

Μια παράξενη μορφή ύλης στους 4 τρισεκατομμύρια βαθμούς Κελσίου, την υψηλότερη θερμοκρασία που έχει καταγραφεί ποτέ στο Σύμπαν -μετά το Μπιγκ Μπανγκ- κατάφερε να δημιουργήσει επιταχυντής σωματιδίων που λειτουργεί στις ΗΠΑ. Η θερμοκρασία που επιτεύχθηκε είναι περίπου 250 χιλιάδες φορές μεγαλύτερη από αυτήν που επικρατεί στον πυρήνα του Ηλιου.

Το εντυπωσιακό πείραμα θα βοηθήσει την επιστημονική κοινότητα να επιλύσει ορισμένα από τα πιο θεμελιώδη αινίγματα του Σύμπαντος (όπως, για παράδειγμα, πώς η ύλη επικράτησε της αντι-ύλης).

Αυτό που ενθουσίασε τους ερευνητές δεν ήταν μόνο το ρεκόρ θερμοκρασίας αλλά και τα στοιχεία που προσέφερε το πείραμα για τις πρώτες στιγμές του Σύμπαντος.

Περισσότερα στοιχεία αναμένεται να προσφέρει εντός του έτους και ο «Μεγάλος Επιταχυντής Αδρονίων» του CERN, ο οποίος θα αποπειραθεί να δημιουργήσει συνθήκες που πλησιάζουν ακόμα περισσότερο τη στιγμή της Μεγάλης Εκρηξης.

Το πείραμα των Αμερικανών ερευνητών, με επικεφαλής τον πυρηνικό φυσικό Στίβεν Βίγκντορ, πραγματοποιήθηκε στο Σχετικιστικό Επιταχυντή Βαρέων Ιόντων του Μπρουκχέιβεν της Νέας Υόρκης, γνωστού ως «RHIC». Ο επιταχυντής ξεκίνησε τη λειτουργία του το 2001, αποτελείται από 1.740 υπεραγώγιμους μαγνήτες στη σειρά και παράγει συγκρούσεις υψηλής ενέργειας ιόντων χρυσού που ταξιδεύουν με τρομερή ταχύτητα.

Μέσα στην υπόγεια κυκλική σήραγγα, μήκους 3,9 χιλιομέτρων, ιόντα χρυσού αναγκάστηκαν να συγκρουστούν σχεδόν με την ταχύτητα του φωτός. Τα πρωτόνια και τα νετρόνια, από τα οποία αποτελούνται οι πυρήνες των ατόμων, διαλύθηκαν στα σωματίδια που ονομάζονται κουάρκ και γλουόνια.

Για τους Αμερικανούς επιστήμονες αυτή η υπέρθερμη «σούπα» κουάρκ - γλουονίων είναι μια υγρή φάση της ύλης που υπήρξε περίπου ένα μικροδευτερόλεπτο μετά τη Μεγάλη Εκρηξη, όταν η ύλη, όπως τη γνωρίζουμε, ακόμα δεν υπήρχε.

Οπως αναφέρει σχετική ανακοίνωση του ινστιτούτου Μπρουκχέιβεν, στις συνθήκες που δημιούργησε ο επιταχυντής, τα θετικά και τα αρνητικά φορτισμένα σωματίδια κουάρκ κινούνται προς αντίθετες κατευθύνσεις, συμπεριφορά που «παραβιάζει» την ονομαζόμενη «κατοπτρική συμμετρία» του Σύμπαντος.

Πηγή:http://www.ethnos.gr/article.asp?catid=11386&subid=2&pubid=10290898ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Όλα τα παρακάτω πεδία είναι υποχρεωτικά, οπότε πρέπει να τα συμπληρώσεις για να μπορέσεις να υποβάλεις το σχόλιό σου! Η διεύθυνση e-mail που θα καταχωρήσεις ΔΕΝ θα δημοσιευθεί.

Σύμφωνα με τους όρους χρήσης σε περίπτωση χρήσης ψευδωνύμου, πριν την δημοσίευση του σχολίου σου μπορεί να υπάρξει επικοινωνία μέσω e-mail για την ταυτοποίηση των στοιχείων σου χωρίς αυτά να δημοσιοποιηθούν ή/και να δημοσιευθούν.

Δώσε μία έγκυρη διεύθυνση e-Mail. Η διεύθυνση e-mail που θα καταχωρήσεις ΔΕΝ θα δημοσιευθεί.

Πάτα στο πιο πάνω τετραγωνίδιο για να μας αποδείξεις οτι δεν είσαι ...ρομπότ!

Pantelis

ΠΡΟΟΡΙΣΜΟΙ

ΠΙΚΑΝΤΙΚΑ

ΥΓΕΙΑ

v-websites.gr - Καταστευή Ιστοσελίδων

Κατασκευή Ιστοσελίδων | Web Productions

kalymniansvoice.com

Copyright © 2018 | All rights reserved.

Ακολουθείστε μας στο Facebook
Μας αρέσει να μας λέτε ότι ...σας αρέσουμε!