Κλιματική Αλλαγή και Συνέπειες στην Υγεία

Οι κλιματικές αλλαγές, που συντελούνται με όλο και πιο ταχείς ρυθμούς τα τελευταία χρόνια, εξελίσσονται στο μείζον πρόβλημα του 21ου αιώνα. Ενα πρόβλημα πολυδιάστατο και εξαιρετικά πολύπλοκο που αλλάζει τον άνθρωπο και την ανθρωπότητα και έχει τεράστιες επιπτώσεις στην υγεία μας, με τρόπους όχι πάντα άμεσους και φανερούς.

Οι αλλαγές αυτές ενέχουν κινδύνους για την ασφάλεια και την αρτιμέλεια  πληθυσμών του πλανήτη, επηρεάζουν την πρόσβαση σε πόσιμο νερό και τροφή, τη θρεπτική αξία των τροφών και συντελούν στη γένεση κι εξάπλωση ασθενειών.

Αναλυτικότερα και σύμφωνα με τα συμπεράσματα που εξάγει κανείς διαβάζοντας την έκθεση του «THE LANCET» (ένα από τα πιο έγκυρα και παγκοσμίως γνωστό ιατρικό περιοδικό) και του Ινστιτούτου για την Παγκόσμια Υγεία του University College of London, έξι είναι οι μεγάλες απειλές για την υγεία από την κλιματική αλλαγή :

Ασθένειες : Από την κλιματική αλλαγή επηρεάζονται οι τύποι των μολύνσεων και οι μεταφερόμενες από έντομα και τρωκτικά ασθένειες, όχι μόνο στις μη αναπτυσσόμενες χώρες που έχουν ήδη ασθενή υγεία αλλά και στις ανεπτυγμένες.

Νερό και υγιεινή : Θα απειληθεί το καθαρό νερό, η υγιεινή και τα αποχετευτικά συστήματα. Οι πλημμύρες θα συμβάλουν  στη μεταφορά ασθενειών που μεταδίδονται με το νερό  ενώ παρατεταμένες ξηρασίες θα οδηγήσουν σε έλλειψη νερού.

Τροφή: Η κλιματική αλλαγή επηρεάζει την υγεία προκαλώντας αλλαγές στη δίαιτα των ανθρώπων που οδηγούν στον υποσιτισμό και την πείνα.

Καταφύγια και οικισμοί: Ιδιαίτερα ευπαθείς είναι οι ομάδες ανθρώπων που ζουν σε φτωχογειτονιές κάτω από άθλιες συνθήκες.

Ακραία φαινόμενα: Περισσότερες καταιγίδες και ισχυρότεροι κυκλώνες  και τυφώνες θα προκαλέσουν πλημμύρες , τραυματισμούς ή θανάτους και τέλος

Πληθυσμός και μετανάστευση: Υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να υπάρξουν μεγάλα μεταναστευτικά κύματα από ανθρώπους που θα εγκαταλείψουν περιοχές με αφιλόξενες συνθήκες διαβίωσης.

Διαπιστώνεται επίσης ότι δυστυχώς, οι επιδράσεις των κλιματικών αλλαγών επηρεάζουν περισσότερο ευάλωτους πληθυσμούς όπως: ηλικιωμένους, μικρά παιδιά, ασθενείς και φτωχότερες τάξεις κυρίως χωρών που έχουν τη μικρότερη συμβολή στη δημιουργία του προβλήματος.

Η έκθεση εστιάζει επίσης σε βασικά σημεία τα οποία πρέπει να ληφθούν υπόψη προκειμένου να ελαχιστοποιηθούν όσο γίνεται οι επιπτώσεις από την κλιματική αλλαγή όπως : ανάγκη για διάχυση αξιόπιστων πληροφοριών σε παγκόσμιο, εθνικό και τοπικό επίπεδο, αναφορικά με τους τρόπους αντιμετώπισης των επιβλαβών επιπτώσεων, ενίσχυση των ανεπαρκών και απαράδεκτων συστημάτων υγείας όπως και της έρευνας και μελέτης για την ανάπτυξη νέων τεχνολογιών, συνεργασία κυβερνήσεων, εθνικών φορέων, μη κυβερνητικών οργανώσεων, συντονισμός, λογοδοσία κ.α.

Το μήνυμα που προκύπτει από αυτή την έκθεση είναι σαφές « Η κλιματική αλλαγή βλάπτει την υγεία μας και την …υγεία του πλανήτη».

Υπάρχει άραγε «έξοδος κινδύνου» για τη Γη;

(Κάλυμνος  09/12/2009)- γράφει η Ειρήνη Χαλκίτη

Πηγή: Αργώ Της Καλύμνου


ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Όλα τα παρακάτω πεδία είναι υποχρεωτικά, οπότε πρέπει να τα συμπληρώσεις για να μπορέσεις να υποβάλεις το σχόλιό σου! Η διεύθυνση e-mail που θα καταχωρήσεις ΔΕΝ θα δημοσιευθεί.

Σύμφωνα με τους όρους χρήσης σε περίπτωση χρήσης ψευδωνύμου, πριν την δημοσίευση του σχολίου σου μπορεί να υπάρξει επικοινωνία μέσω e-mail για την ταυτοποίηση των στοιχείων σου χωρίς αυτά να δημοσιοποιηθούν ή/και να δημοσιευθούν.

Δώσε μία έγκυρη διεύθυνση e-Mail. Η διεύθυνση e-mail που θα καταχωρήσεις ΔΕΝ θα δημοσιευθεί.

Πάτα στο πιο πάνω τετραγωνίδιο για να μας αποδείξεις οτι δεν είσαι ...ρομπότ!

Pantelis

ΠΡΟΟΡΙΣΜΟΙ

ΠΙΚΑΝΤΙΚΑ

ΥΓΕΙΑ

v-websites.gr - Καταστευή Ιστοσελίδων

Κατασκευή Ιστοσελίδων | Web Productions

kalymniansvoice.com

Copyright © 2018 | All rights reserved.

Ακολουθείστε μας στο Facebook
Μας αρέσει να μας λέτε ότι ...σας αρέσουμε!