Οι στρεσογόνες καταστάσεις συσχετίζονται με την εμφάνιση καρκίνου του μαστού

Οι στρεσογόνοι παράγοντες μπορεί να περιλαμβάνουν κακές συμπεριφορές στο σπίτι, τον θάνατο ενός αγαπημένου προσώπου, οικονομικά προβλήματα, καθώς και την ελλιπή σεξουαλική ζωή - Σύμφωνα με μελέτη της Δρ. Λυδία Ιωαννίδου-Μουζάκα, η παρατεταμένη κακή ψυχολογική κατάσταση «υποθάλπει» την εμφάνιση καρκίνου

Η κακή συμπεριφορά του συζύγου ή άλλων μελών της οικογένειας, η απροσδόκητη αλλαγή στον τρόπο ζωής, τα προβλήματα υγείας στα παιδιά, ο θάνατος αγαπημένου προσώπου, τα οικονομικά προβλήματα, καθώς και η ελλιπής ή ανύπαρκτη σεξουαλική ζωή αποτελούν επιβαρυντικούς στρεσογόνους παράγοντες που πλήττουν την υγεία των γυναικών και συνδέονται με την εμφάνιση του καρκίνου του μαστού.

Αυτό υποστηρίζει η επίκουρος καθηγήτρια του  Πανεπιστημίου Αθηνών, μαστολόγος-ογκολόγος και πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Μαστολογίας Δρ Λυδία Ιωαννίδου-Μουζάκα, επικαλούμενη μελέτη που είχε εκπονήσει παλαιότερα με δείγμα 2.000 καρκινοπαθείς γυναίκες.

«Η παρατεταμένη κακή ψυχολογική κατάσταση μιας γυναίκας από ένα σύνολο επιβαρυντικών στρεσογόνων αιτίων, «υποθάλπει» την εμφάνιση καρκίνου του μαστού. Πλέον αυτό έχει αποδειχθεί και από άλλες μελέτες» επισημαίνει η ειδικός, εκφράζοντας παράλληλα τον φόβο της για την πιθανή αύξηση της συχνότητας του καρκίνου του μαστού στην Ελλάδα εξαιτίας της παρατεταμένης ψυχολογικής φόρτισης που βιώνουν τα τελευταία χρόνια οι γυναίκες.

Με δεδομένο ότι «αφθονούν» οι στρεσογόνοι παράγοντες σήμερα,  η ειδικός υπογραμμίζει την αναγκαιότητα του τακτικού προληπτικού ελέγχου με μαστογραφία.

Όσον αφορά   την τακτική  αυτοεξέταση  των γυναικών,  η κυρία Μουζάκα θεωρεί πως «από τη διεθνή εμπειρία φαίνεται ότι οι γυναίκες που υποβάλλονται σε τακτική αυτοεξέταση –δηλαδή μηνιαία εξέταση και ψηλάφηση των μαστών από τις ίδιες– βοηθούνται σημαντικά στην ευαισθητοποίηση τους απέναντι στις παθήσεις του μαστού και κατά συνέπεια και στον καρκίνο».

Διευκρινίζει, ωστόσο, πως κάθε ψηλαφητό ογκίδιο στον μαστό δεν συνεπάγεται ότι είναι και καρκίνος. «Εννέα στις δέκα  περιπτώσεις που η ψηλάφηση  αναδείξει ογκίδιο, δεν είναι καρκίνος» αναφέρει, προσθέτοντας όμως  με την αυτοεξέταση οι γυναίκες δεν είναι σε θέση να ανακαλύψουν μικρούς καρκίνους μεγέθους λίγων χιλιοστών, γι’ αυτό είναι απαραίτητη η προληπτική εξέταση με μαστογραφία και συμπληρωματικά με υπερήχους.

πηγή: http://www.protothema.gr/


ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Όλα τα παρακάτω πεδία είναι υποχρεωτικά, οπότε πρέπει να τα συμπληρώσεις για να μπορέσεις να υποβάλεις το σχόλιό σου! Η διεύθυνση e-mail που θα καταχωρήσεις ΔΕΝ θα δημοσιευθεί.

Σύμφωνα με τους όρους χρήσης σε περίπτωση χρήσης ψευδωνύμου, πριν την δημοσίευση του σχολίου σου μπορεί να υπάρξει επικοινωνία μέσω e-mail για την ταυτοποίηση των στοιχείων σου χωρίς αυτά να δημοσιοποιηθούν ή/και να δημοσιευθούν.

Δώσε μία έγκυρη διεύθυνση e-Mail. Η διεύθυνση e-mail που θα καταχωρήσεις ΔΕΝ θα δημοσιευθεί.

Πάτα στο πιο πάνω τετραγωνίδιο για να μας αποδείξεις οτι δεν είσαι ...ρομπότ!

Pantelis

ΠΡΟΟΡΙΣΜΟΙ

ΠΙΚΑΝΤΙΚΑ

ΥΓΕΙΑ

v-websites.gr - Καταστευή Ιστοσελίδων

Κατασκευή Ιστοσελίδων | Web Productions

kalymniansvoice.com

Copyright © 2018 | All rights reserved.

Ακολουθείστε μας στο Facebook
Μας αρέσει να μας λέτε ότι ...σας αρέσουμε!