Τσούχτρες: Πως θα τις αποφύγετε - η σωστή αντιμετώπιση σε περρίπτωση τσιμπήματος

Η εμφάνιση τσούχτρας (μέδουσας) στις θάλασσες, και στις ελληνικές, έχει αυξηθεί τα τελευταία χρόνια λόγω της ανόδου της θερμοκρασίας στην επιφάνεια της θάλασσας αλλά και λόγω της συχνής αλίευσης.

Αν σας τσιμπήσει κάποια μέδουσα το πιο πιθανό είναι να μην πονέσετε, αλλά υπάρχουν και ορισμένες μέδουσες που μπορούν να σας προκαλέσουνεπώδυνα συμπτώματα.(δυνατός πόνος, φαγούρα, τσούξιμο…)

Τι να κάνετε για να μην σας τσιμπήσουν!

1.      Αν δείτε μέδουσα προσπαθήστε να βγείτε από την παραλία χωρίς ωστόσο να κάνετε απότομες κινήσεις.

2.      Αν δείτε τσούχτρα έξω από τη θάλασσα μην την ακουμπήσετε καθώς μπορούν να επιβιώσουν έως και 72 ώρες εκτός θάλασσας.

3.      Όταν επισκεφτείτε μια παραλία μπορείτε να ρωτήσετε τον ναυαγοσώστη ή τον υπεύθυνο της παραλίας αν υπάρχουν κρούσματα μεδουσών.

4.      Αν κάνετε καταδύσεις φοράτε στολή από καουτσούκ για μέγιστη προστασία.

 

Σε περίπτωση που σας τσίμπησε…

 
 1. Καθαρίστε το σημείο που σας τσίμπησε η τσούχτρα με θαλασσινό νερό. Μην ξεπλυθείτε με νερό της βρύσης γιατί όσα «κεντριά» της μέδουσας δεν έχουν σπάσει με το νερό της βρύσης θα σπάσουν και θα χυθεί περισσότερο δηλητήριο στο σώμα σας.

2. Βάλτε λίγο πάγο για να μειώσετε τον πόνο και το οίδημα (κοκκινίλα) που σας προκάλεσε η τσούχτρα.

3. Βάλτε μια κορτιζονούχο κρέμα ή λευκό οινόπνευμα ή αμμωνία ή ξύδι στην περιοχή του τσιμπήματος . Στη συνέχεια βάλτε ταλκ και μετά από λίγα λεπτά ξεπλύνετε με νερό.

4. Μπορείτε να βάλετε μια αντιισταμινική αλοιφή ή αν η έκταση του τσιμπήματος είναι μεγάλη πάρτε αντιισταμινικό σε μορφή χαπιού.

Τέλος, αν είστε αλλεργικοί στο τσίμπημα μέδουσας και δεν το γνωρίζετε αναγνωρίστε τα συμπτώματα (ναυτία, δυσκολία στην αναπνοή, εμετός, ταχυκαρδία) και επισκεφτείτε άμεσα νοσοκομείο.
 

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Όλα τα παρακάτω πεδία είναι υποχρεωτικά, οπότε πρέπει να τα συμπληρώσεις για να μπορέσεις να υποβάλεις το σχόλιό σου! Η διεύθυνση e-mail που θα καταχωρήσεις ΔΕΝ θα δημοσιευθεί.

Σύμφωνα με τους όρους χρήσης σε περίπτωση χρήσης ψευδωνύμου, πριν την δημοσίευση του σχολίου σου μπορεί να υπάρξει επικοινωνία μέσω e-mail για την ταυτοποίηση των στοιχείων σου χωρίς αυτά να δημοσιοποιηθούν ή/και να δημοσιευθούν.

Δώσε μία έγκυρη διεύθυνση e-Mail. Η διεύθυνση e-mail που θα καταχωρήσεις ΔΕΝ θα δημοσιευθεί.

Πάτα στο πιο πάνω τετραγωνίδιο για να μας αποδείξεις οτι δεν είσαι ...ρομπότ!

Pantelis

ΠΡΟΟΡΙΣΜΟΙ

ΠΙΚΑΝΤΙΚΑ

LIFE STYLE

v-websites.gr - Καταστευή Ιστοσελίδων

Κατασκευή Ιστοσελίδων | Web Productions

kalymniansvoice.com

Copyright © 2019 | All rights reserved.

Ακολουθείστε μας στο Facebook
Μας αρέσει να μας λέτε ότι ...σας αρέσουμε!