Γιατί οι γυναίκες «φεύγουν» πιο εύκολα μετά από έμφραγμα

Το να πάθει κάποιος έμφραγμα είναι μια κατάσταση που τις περισσότερες φορές δεν είναι αναστρέψιμη. Όμως αν κάποιος γλυτώσει από το έμφραγμα και είναι γυναίκα, έχει περισσότερες πιθανότητες να πεθάνει μετά. Διαβάστε τι αποκάλυψε μια Γαλλική επιστημονική έρευνα...


Οι γυναίκες είναι πιο πιθανό, σε σχέση με τους άνδρες, να πεθάνουν μετά από ένα έμφραγμα του μυοκαρδίου, επιβεβαιώνει μια νέα γαλλική επιστημονική έρευνα. Η μελέτη επίσης διαπίστωσε ότι, μετά από ένα μη θανατηφόρο έμφραγμα, οι γυναίκες παρουσιάζουν περισσότερες επιπλοκές από ότι οι άνδρες, μένουν περισσότερες ημέρες στο νοσοκομείο και γενικά η θεραπεία τους καθυστερεί πιο πολύ.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον δρα Γκιγιόμ Λεράν του Πανεπιστημιακού Νοσοκομειακού Κέντρου στην πόλη Ρεν, έκαναν τη σχετική ανακοίνωση σε συνέδριο της Ευρωπαϊκής Εταιρίας Καρδιολογίας στην Κωνσταντινούπολη.

Προηγούμενες έρευνες είχαν δείξει ότι οι γυναίκες έχουν χειρότερη πρόγνωση μετά από ένα έμφραγμα. Η νέα μελέτη έρχεται να επιβεβαιώσει ότι αυτό όντως συμβαίνει και μάλιστα ανεξάρτητα από τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά κάθε ασθενούς.

Οι γυναίκες παθαίνουν σπανιότερα εμφράγματα σε σχέση από τους άνδρες, αλλά κινδυνεύουν περισσότερο να πεθάνουν από αυτά. Η νέα έρευνα μελέτησε περίπου 5.000 περιστατικά εμφραγμάτων, από τα οποία περίπου το ένα τέταρτο (ποσοστό 23,5%) αφορούσαν γυναίκες. Οι γυναίκες που έπαθαν έμφραγμα, ήσαν πιο μεγάλης ηλικίας (κατά μέσο όρο 69 ετών έναντι 61 ετών οι άνδρες), εμφάνιζαν συχνότερα υπέρταση, είχαν μικρότερη δυσλιπιδαιμία (υψηλά επίπεδα χοληστερόλης και τριγλυκεριδίων) και κάπνιζαν λιγότερο από τους άνδρες.

Η μελέτη έδειξε ότι στην περίπτωση των γυναικών υπάρχει μεγαλύτερη χρονική υστέρηση ανάμεσα στην εμφάνιση των πρώτων συμπτωμάτων του εμφράγματος και στην κλήση του ασθενοφόρου (κατά μέσο όρο μεσολαβούν 60 λεπτά έναντι 44 λεπτά για τους άνδρες). Η καθυστέρηση αυτή παίζει σημαντικό ρόλο, σύμφωνα με τον Λεράν, επειδή έτσι στις γυναίκες διαρκεί περισσότερο το ισχαιμικό επεισόδιο, στη διάρκεια του οποίου μειώνεται η τροφοδοσία της καρδιάς με αίμα.

Οι θάνατοι από έμφραγμα μέσα στο νοσοκομείο είναι υπερδιπλάσιοι για τις γυναίκες (9%) από ό,τι για τους άνδρες (4%). Οι επιπλοκές μετά από μη θανατηφόρο έμφραγμα είναι επίσης υπερδιπλάσιες στις γυναίκες (7% έναντι 3% στους άνδρες), ενώ οι γυναίκες παραμένουν στο νοσοκομείο κατά μέσο όρο μια περίπου ημέρα παραπάνω (7,6 ημέρες έναντι 6,7 οι άνδρες).

Όπως τόνισαν οι ερευνητές, «οι γυναίκες πρέπει να βρίσκονται σε μεγαλύτερη εγρήγορση για τυχόν πόνους στο στήθος τους και να αναζητούν αμέσως ιατρική βοήθεια, ώστε να μειωθεί ο χρόνος του ισχαιμικού επεισοδίου». Όπως είπε ο Γκιγιόμ Λεράν, «οι γυναίκες συχνά αργούν περισσότερο έως ότου καλέσουν ασθενοφόρο, όταν νιώθουν πόνους στο στήθος, επειδή δεν πιστεύουν πως μπορεί να πρόκειται για έμφραγμα του μυοκαρδίου. Οι περισσότερες γυναίκες πιστεύουν ότι το έμφραγμα είναι ανδρικό πρόβλημα».

Ο Γάλλος καρδιολόγος επεσήμανε ότι ακόμα και πολλοί γιατροί συνεχίζουν να θεωρούν πως το έμφραγμα του μυοκαρδίου αποτελεί πρόβλημα των ανδρών. Γι' αυτό, όπως ανέφερε, χρειάζεται ενημερωτική εκστρατεία τόσο μεταξύ των γιατρών όσο και του κοινού γενικότερα, προκειμένου να καταστεί ευρέως κατανοητό ότι το έμφραγμα είναι και γυναικείο πρόβλημα. Μόνο έτσι, τόνισε, υπάρχει ελπίδα να μειωθεί το χάσμα ανάμεσα στα δύο φύλα, όσον αφορά τη θνησιμότητα μετά από ένα έμφραγμα.
 
briefingnews.gr

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Όλα τα παρακάτω πεδία είναι υποχρεωτικά, οπότε πρέπει να τα συμπληρώσεις για να μπορέσεις να υποβάλεις το σχόλιό σου! Η διεύθυνση e-mail που θα καταχωρήσεις ΔΕΝ θα δημοσιευθεί.

Σύμφωνα με τους όρους χρήσης σε περίπτωση χρήσης ψευδωνύμου, πριν την δημοσίευση του σχολίου σου μπορεί να υπάρξει επικοινωνία μέσω e-mail για την ταυτοποίηση των στοιχείων σου χωρίς αυτά να δημοσιοποιηθούν ή/και να δημοσιευθούν.

Δώσε μία έγκυρη διεύθυνση e-Mail. Η διεύθυνση e-mail που θα καταχωρήσεις ΔΕΝ θα δημοσιευθεί.

Πάτα στο πιο πάνω τετραγωνίδιο για να μας αποδείξεις οτι δεν είσαι ...ρομπότ!

Pantelis

ΠΡΟΟΡΙΣΜΟΙ

ΠΙΚΑΝΤΙΚΑ

ΥΓΕΙΑ

v-websites.gr - Καταστευή Ιστοσελίδων

Κατασκευή Ιστοσελίδων | Web Productions

kalymniansvoice.com

Copyright © 2018 | All rights reserved.

Ακολουθείστε μας στο Facebook
Μας αρέσει να μας λέτε ότι ...σας αρέσουμε!