Προσοχή, μπορεί να αναπνέετε…κοκαΐνη

Διάφορες παράνομες ναρκωτικές ουσίες, όπως η κοκαΐνη και η μαριχουάνα, μπορεί νακαταλήγουν στον αέρα που αναπνέουμε και έτσι, ανυποψίαστοι, να τις εισάγουμε στον οργανισμό μας.
Σε αυτό το μάλλον απροσδόκητο συμπέρασμα κατέληξε μια νέα ιταλική επιστημονική έρευνα, που διαπίστωσε ότι εκείνες οι περιοχές όπου γίνεται διαχρονικά η μεγαλύτερη χρήση ναρκωτικών, είναι ακριβώς αυτές όπου ανιχνεύονται τα υψηλότερα επίπεδα αυτών των ουσιών στην ατμόσφαιρα.

Από τα μέσα της δεκαετίας του ΄90, λίγες επιστημονικές μελέτες είχαν δείξει ότι τα παράνομα ναρκωτικά καταλήγουν στην ατμόσφαιρα των πόλεων.Το 2007, ο χημικός 'Αντζελο Κεκινάτο και οι συνεργάτες του στο Ινστιτούτο Ερευνών Ατμοσφαιρικής Μόλυνσης στη Ρώμη εντόπισαν μικρές ποσότητες κοκαΐνης στον αέρα της ιταλικής πρωτεύουσας, καθώς και της πόλης του Τάραντα στη νότια Ιταλία.

Περαιτέρω μελέτες επιβεβαίωσαν πως οι συγκεντρώσεις ναρκωτικών στον αέρα είναι σταθερά υψηλότερες στα μέρη όπου γίνεται η μεγαλύτερη χρήση ναρκωτικών, σε σημείο που οι ερευνητές άρχισαν να πιστεύουν ότι αυτή η ανάλυση της ατμόσφαιρας μπορεί να αποτελέσει ένα γρήγορο, αξιόπιστο και φθηνό δείκτη για το πού υπάρχουν οι περισσότεροι χρήστες ναρκωτικών, ένα πολύτιμο στοιχείο που θα μπορούσε να κατευθύνει δεόντως τις επιχειρήσεις της αστυνομίας ή άλλες προληπτικές πρωτοβουλίες του κράτους.

Σε μια νέα έρευνα, που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό επιστήμης του περιβάλλοντος «Science of Total Environment», σύμφωνα με το «Science», οι ίδιοι Ιταλοί ερευνητές ανέλυσαν δείγματα αέρα από δεκάδες σημεία σε διάφορες περιοχές της Ιταλίας, τόσο τον χειμώνα, όσο και το καλοκαίρι. Οι μετρήσεις (για ανίχνευση κοκαΐνης και κάνναβης) και η κατοπινή στατιστική επεξεργασία τους έδειξαν ότι όντως οι αερομεταφερόμενες ποσότητες ναρκωτικών ουσιών σχετίζονται στενά με το μέγεθος των ναρκωτικών που έχει κατάσχει η αστυνομία ανά περιοχή, καθώς και με τον αριθμό των ατόμων που βρίσκονται για αποτοξίνωση σε μια περιοχή, άρα και με το βαθμό της χρήσης αυτών των ουσιών.

Μάλιστα, η μελέτη έδειξε και άλλη μια συσχέτιση ανάμεσα στο επίπεδο της συγκέντρωσης ναρκωτικών στην ατμόσφαιρα και στην εγκληματικότητα που παρατηρείται σε μια περιοχή (ληστείες κλπ). Ακόμα, εντοπίσθηκαν συσχετίσεις ανάμεσα στη συγκέντρωση ναρκωτικών στον αέρα και στα ποσοστά ορισμένων μορφών καρκίνου, καθώς και των νοητικών διαταραχών, αν και, όπως είπε ο Κεκινάτο, δεν είναι ακόμα σαφές τι ακριβώς δείχνουν αυτές οι συσχετίσεις, γι' αυτό θα χρειαστούν περαιτέρω έρευνες στο μέλλον.

http://taneatouoropou.blogspot.com/


ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Όλα τα παρακάτω πεδία είναι υποχρεωτικά, οπότε πρέπει να τα συμπληρώσεις για να μπορέσεις να υποβάλεις το σχόλιό σου! Η διεύθυνση e-mail που θα καταχωρήσεις ΔΕΝ θα δημοσιευθεί.

Σύμφωνα με τους όρους χρήσης σε περίπτωση χρήσης ψευδωνύμου, πριν την δημοσίευση του σχολίου σου μπορεί να υπάρξει επικοινωνία μέσω e-mail για την ταυτοποίηση των στοιχείων σου χωρίς αυτά να δημοσιοποιηθούν ή/και να δημοσιευθούν.

Δώσε μία έγκυρη διεύθυνση e-Mail. Η διεύθυνση e-mail που θα καταχωρήσεις ΔΕΝ θα δημοσιευθεί.

Πάτα στο πιο πάνω τετραγωνίδιο για να μας αποδείξεις οτι δεν είσαι ...ρομπότ!

Pantelis

ΠΡΟΟΡΙΣΜΟΙ

ΠΙΚΑΝΤΙΚΑ

ΥΓΕΙΑ

v-websites.gr - Καταστευή Ιστοσελίδων

Κατασκευή Ιστοσελίδων | Web Productions

kalymniansvoice.com

Copyright © 2018 | All rights reserved.

Ακολουθείστε μας στο Facebook
Μας αρέσει να μας λέτε ότι ...σας αρέσουμε!