Εμφι-αλλοιωμένα νερά

Στην εφαρμογή Διατροφικού Τειρεσία, ενός κεντρικού συστήματος ελέγχου των παραβάσεων και των ελέγχων, προχωρά ο ΕΦΕΤ, ενώ, όπως επισημάνθηκε χθες, φέτος αυξήθηκε σημαντικά ο αριθμός των παραβάσεων, κυρίως από σουπερμάρκετ! Πρόβλημα όμως υπάρχει και στα εμφιαλωμένα νερά, καθώς το 15% όσων ελέγχθηκαν εμφανίστηκαν προβληματικά.

Κάνοντας χθες τον απολογισμό της χρονιάς, ο πρόεδρος του ΕΦΕΤ Γ. Μίχας ανέφερε μεταξύ άλλων πως έχει ανασταλεί η λειτουργία δύο επιχειρήσεων σε Ηπειρο και Αττική που συνιστούσαν κίνδυνο για τη δημόσια υγεία και η ίδια κύρωση θα επιβληθεί εντός των επόμενων ημερών σε ακόμη μια επιχείρηση στη νότια Αθήνα.

Επίσης έχουν πραγματοποιηθεί περίπου 2.600 εργαστηριακοί έλεγχοι που αφορούν τους βασικότερους μικροβιολογικούς χημικούς κινδύνους, όπως για την ύπαρξη σαλμονέλας σε κρέατα, διοξινών, ηπατίτιδας Α, φυτοπροστατευτικών ουσιών σε τρόφιμα φυτικής προέλευσης, γενετικά τροποποιημένων οργανισμών, βαρέων μετάλλων σε αλιεύματα και τρόφιμα φυτικής προέλευσης, με έμφαση σε περιοχές που έχει διαπιστωθεί ότι υπόκεινται σε ρύπανση, όπως είναι ο Ασωπός ποταμός, και σε πολλούς ακόμη δείκτες. Τα μεγαλύτερα ποσοστά μη συμμόρφωσης παρουσιάζονται στα εμφιαλωμένα νερά (15%) και στην ανίχνευση αλλεργιογόνων ουσιών (12,5%) που δεν αναγράφονται στη συσκευασία.

Ο πρόεδρος του ΕΦΕΤ επισήμανε πως ψηφίστηκε ρύθμιση που αλλάζει τον τρόπο καταβολής των προστίμων στις περιπτώσεις που οι επιχειρήσεις προσφεύγουν κατά των αποφάσεων του ΕΦΕΤ. Πλέον είναι υποχρεωμένες να καταβάλλουν μπροστά το 80% του προστίμου. Επίσης:

- Δημιουργείται ανοιχτή γραμμή επικοινωνίας με τους πολίτες, το 11717, στο οποίο θα απευθύνονται οι καταναλωτές για να κάνουν τις καταγγελίες τους.

- Εκπονούνται διατροφικές έρευνες, όπως αυτή που πρόκειται να παρουσιαστεί σύντομα αναφορικά με τη γνώση, στάση και συμπεριφορά των Ελλήνων απέναντι στο αλάτι.

- Εκδίδονται οδηγοί με αποδέκτες τις επιχειρήσεις, όπως ο οδηγός HACCP για μικρές γαλακτοκομικές επιχειρήσεις.

- Υλοποιούνται εκπαιδευτικά προγράμματα με αποδέκτες το προσωπικό των επιχειρήσεων, με στόχο την ενημέρωσή τους για τις διατάξεις της ισχύουσας εθνικής και κοινοτικής νομοθεσίας.

Ο κ. Μίχας υπογράμμισε πως στις άμεσες προτεραιότητες του ΕΦΕΤ είναι η ενοποίηση του συστήματος ελέγχων που αντιμετωπίζει προβλήματα εξαιτίας του πολυδαίδαλου νομοθετικού και κυρωτικού πλαισίου και της αλληλοεπικάλυψης αρμοδιοτήτων ανάμεσα σε διαφορετικούς φορείς ελέγχου.

Σήμερα επιτροπή μελετά την αναμόρφωση των μέτρων μη συμμόρφωσης και του κυρωτικού συστήματος, την αναμόρφωση του συστήματος ελέγχων και τη βελτίωση του συστήματος επίσημου ελέγχου της χώρας μέσα από την άρση των επικαλύψεων και τη σαφή οριοθέτηση των αρμοδιοτήτων των αρχών.

Τέλος, ο ΕΦΕΤ έχει προχωρήσει στη διαμόρφωση ενός θεσμικού πλαισίου ενίσχυσης της συνεργασίας, συντονισμού και εποπτείας με τις υπηρεσίες των αιρετών περιφερειών της χώρας. Για το σκοπό αυτό έχει ήδη γίνει σχετική προκαταρκτική συνάντηση με τον περιφερειάρχη Αττικής και πρόεδρο της Ενωσης Περιφερειών Ελλάδας Γιάννη Σγουρό. *

enet.gr


ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Όλα τα παρακάτω πεδία είναι υποχρεωτικά, οπότε πρέπει να τα συμπληρώσεις για να μπορέσεις να υποβάλεις το σχόλιό σου! Η διεύθυνση e-mail που θα καταχωρήσεις ΔΕΝ θα δημοσιευθεί.

Σύμφωνα με τους όρους χρήσης σε περίπτωση χρήσης ψευδωνύμου, πριν την δημοσίευση του σχολίου σου μπορεί να υπάρξει επικοινωνία μέσω e-mail για την ταυτοποίηση των στοιχείων σου χωρίς αυτά να δημοσιοποιηθούν ή/και να δημοσιευθούν.

Δώσε μία έγκυρη διεύθυνση e-Mail. Η διεύθυνση e-mail που θα καταχωρήσεις ΔΕΝ θα δημοσιευθεί.

Πάτα στο πιο πάνω τετραγωνίδιο για να μας αποδείξεις οτι δεν είσαι ...ρομπότ!

Pantelis

ΠΡΟΟΡΙΣΜΟΙ

ΠΙΚΑΝΤΙΚΑ

ΥΓΕΙΑ

v-websites.gr - Καταστευή Ιστοσελίδων

Κατασκευή Ιστοσελίδων | Web Productions

kalymniansvoice.com

Copyright © 2018 | All rights reserved.

Ακολουθείστε μας στο Facebook
Μας αρέσει να μας λέτε ότι ...σας αρέσουμε!