Το πάχος στην κοιλιά συνδέεται με το άσθμα

Με αυξημένη πιθανότητα εμφάνισης άσθματος συνδέεται το πάχος στην κοιλιά, που κλινικά αποκαλείται «κεντρική παχυσαρκία», σύμφωνα με νέα νορβηγική επιστημονική έρευνα.

Το παραπανίσιο κοιλιακό λίπος έχει ήδη συνδεθεί με διάφορα προβλήματα υγείας, όπως καρδιοπάθειες και διαβήτη. Προηγούμενες έρευνες είχαν βρει σχέση ανάμεσα στο άσθμα και στον δείκτη σωματικής μάζας, ο οποίος αποτελεί δείκτη για την συνολική παχυσαρκία.

Η νέα μελέτη εστιάστηκε στην περιφέρεια της μέσης που αποτελεί δείκτη ειδικά για την κεντρική παχυσαρκία. Οι ερευνητές μελέτησαν επί 11 χρόνια τις περιπτώσεις 23.250 ενηλίκων χωρίς άσθμα, ηλικίας 19 - 55 ετών. Σε όλο αυτό το χρονικό διάστημα καταγράφονταν τακτικά η περιφέρεια της μέσης και ο δείκτης σωματικής μάζας, ώστε να παρακολουθείται διαχρονικά η εξέλιξη της κεντρικής και της συνολικής παχυσαρκίας. Παράλληλα, οι εθελοντές ανέφεραν τυχόν συμπτώματα άσθματος.

Η έρευνα έδειξε ότι οι άνθρωποι που είχαν περιττά κοιλιά στην κοιλιά και δεν ήταν συνολικά παχύσαρκοι είχαν 1,44 φορές μεγαλύτερη πιθανότητα να εμφανίσουν άσθμα. Όσοι ήσαν τόσο κεντρικά όσο και συνολικά παχύσαρκοι ήταν 1,81 φορές πιο πιθανό κατά μέσο όρο να αναπτύξουν άσθμα.

«Άσθμα μπορούν να εμφανίσουν οι άνθρωποι ανεξαρτήτως βάρους, όμως η νέα μελέτη δείχνει ότι η παχυσαρκία, κεντρική και συνολική, αποτελεί παράγοντα κινδύνου, ειδικά όταν συνυπάρχουν και οι δύο μορφές παχυσαρκίας», δήλωσε ο επικεφαλής των ερευνητών.

Η κεντρική παχυσαρκία σχετίζεται στενά με την ινσουλινο-αντίσταση και το μεταβολικό σύνδρομο. Αυτοί οι παράγοντες, σύμφωνα με τους Νορβηγούς ερευνητές, μπορεί να παίζουν σημαντικό ρόλο, όσον αφορά την ανάπτυξη άσθματος. Θα χρειαστούν βέβαια περισσότερες μελέτες για να πέσει περισσότερο φως στο ζήτημα.

newsbeast.gr


ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Όλα τα παρακάτω πεδία είναι υποχρεωτικά, οπότε πρέπει να τα συμπληρώσεις για να μπορέσεις να υποβάλεις το σχόλιό σου! Η διεύθυνση e-mail που θα καταχωρήσεις ΔΕΝ θα δημοσιευθεί.

Σύμφωνα με τους όρους χρήσης σε περίπτωση χρήσης ψευδωνύμου, πριν την δημοσίευση του σχολίου σου μπορεί να υπάρξει επικοινωνία μέσω e-mail για την ταυτοποίηση των στοιχείων σου χωρίς αυτά να δημοσιοποιηθούν ή/και να δημοσιευθούν.

Δώσε μία έγκυρη διεύθυνση e-Mail. Η διεύθυνση e-mail που θα καταχωρήσεις ΔΕΝ θα δημοσιευθεί.

Πάτα στο πιο πάνω τετραγωνίδιο για να μας αποδείξεις οτι δεν είσαι ...ρομπότ!

Pantelis

ΠΡΟΟΡΙΣΜΟΙ

ΠΙΚΑΝΤΙΚΑ

ΥΓΕΙΑ

v-websites.gr - Καταστευή Ιστοσελίδων

Κατασκευή Ιστοσελίδων | Web Productions

kalymniansvoice.com

Copyright © 2018 | All rights reserved.

Ακολουθείστε μας στο Facebook
Μας αρέσει να μας λέτε ότι ...σας αρέσουμε!