Τα περιττά κιλά δεν προδιαθέτουν κατ' ανάγκη σε καρδιολογικά προβλήματα

 Το παραπάνω από το κανονικό βάρος ενός ανθρώπου δεν συνεπάγεται κατ' ανάγκη και καρδιακά προβλήματα, σύμφωνα με ελληνική έρευνα, που κατέληξε στο συμπέρασμα ότι λιγότερο από το 10% των υγιών παχύσαρκων ατόμων ηλικίας 50-70 ετών εμφανίζουν τελικά κάποιο καρδιολογικό πρόβλημα μέσα στην επόμενη εξαετία, έναντι του 16% των αδύνατων.

Η νέα μελέτη έρχεται να προστεθεί σε ένα αυξανόμενο αριθμό ερευνών που δείχνουν ότι οι παχύσαρκοι άνθρωποι δεν έχουν κατ' ανάγκη προβλήματα υγείας, χωρίς αυτό πάντως να σημαίνει ότι έχουν το ελεύθερο να τρώνε, καθώς, όσο περνάνε τα χρόνια, το έξτρα βάρος μπορεί να έχει τις επιπτώσεις του.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τη Δρ Χριστίνα Βούλγαρη της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, που δημοσίευσαν τη σχετική μελέτη στο επιστημονικό έντυπο Journal of the American College of Cardiology, μελέτησαν 550 άνδρες και γυναίκες, με μέση ηλικία 55 ετών, από τους οποίους το ένα τέταρτο ήταν παχύσαρκοι, αλλά κανείς δεν εμφάνιζε σημάδια καρδιοπάθειας ή διαβήτη στην αρχή της έρευνας.

Περισσότερα από τα δύο τρίτα των παχύσαρκων ανθρώπων του δείγματος είχαν διάφορους παράγοντες κινδύνου για παθήσεις του καρδιαγγειακού συστήματος, όπως υψηλά επίπεδα λιπιδίων στο αίμα τους, χαμηλή HDL («καλή») χοληστερόλη, υψηλή αρτηριακή πίεση, αντίσταση στην ινσουλίνη και αυξημένη περίμετρο μέσης (όλα αυτά από κοινού θεωρούνται ενδείξεις μεταβολικού συνδρόμου). Συγκριτικά, μόνο το ένα τρίτο των ατόμων φυσιολογικού βάρους είχαν τέτοια μεταβολικά συμπτώματα.

Όμως το αν ένα άτομο είναι παχύσαρκο ή όχι, τελικά, σύμφωνα με την έρευνα, φαίνεται πως έχει μικρή επίπτωση στο κατά πόσο θα εμφανίσει καρδιολογικό ή αρτηριακό πρόβλημα. Από την άλλη, η ύπαρξη μεταβολικού συνδρόμου, είτε σε παχύσαρκα είτε σε αδύνατα άτομα, έχει μεγάλη σημασία όσον αφορά την εμφάνιση καρδιαγγειακού προβλήματος.

Έτσι, το 63% (σχεδόν τα δύο τρίτα) των ανθρώπων με φυσιολογικό βάρος, αλλά με μεταβολικό σύνδρομο, εμφάνισαν πρόβλημα καρδιάς, έναντι μόλις 16% όσων δεν είχαν μεταβολικές διαταραχές.

«Το να έχουμε φυσιολογικό βάρος, δεν σημαίνει αναγκαστικά ότι είμαστε υγιείς», επισημαίνει η Δρ Βούλγαρη, η οποία αναφέρει ότι πήρε την ιδέα για την έρευνα, όταν η μητέρα της τη ρώτησε πώς γίνεται μια από τις παχύσαρκες φίλες της να μην έχει προβλήματα καρδιάς, ενώ η ίδια είχε.

Όπως προέκυψε από την μελέτη, οι υπέρβαροι αντιμετωπίζουν λιγότερα περιστατικά καρδιολογικών προβλημάτων σε σχέση με τα άτομα κανονικού βάρους και τους παχύσαρκους. Μεταξύ των παχύσαρκων με μεταβολικό σύνδρομο το 54% είχε προβλήματα καρδιάς κάποια στιγμή, έναντι μόλις 9% μεταξύ των παχύσαρκων χωρίς μεταβολικό σύνδρομο, το οποίο τελικά αναδεικνύεται στον παράγοντα-κλειδί.

Η Δρ Βούλγαρη διευκρινίζει, πάντως, ότι όσοι πάσχουν από μεταβολικό σύνδρομο, δεν πρέπει να νιώθουν ελεύθεροι να τρώνε οτιδήποτε ανθυγιεινό (π.χ. «γρήγορο» φαγητό), χωρίς να ανησυχούν για τις συνέπειες. Αντίθετα, ο καθένας, ανεξάρτητα αν έχει μεταβολικό σύνδρομο ή όχι, πρέπει να φροντίζει να ακολουθεί έναν πλάνο υγιεινής ζωής, όπως καλύτερη διατροφή (ιδίως μεσογειακή δίαιτα), σωματική άσκηση, διακοπή του καπνίσματος κ.α.

Αξίζει να σημειωθεί ότι στη μελέτη, μεταξύ άλλων, συμμετείχε και ο καθηγητής Χριστόδουλος Στεφανάδης, διευθυντής της 1ης Πανεπιστημιακής Καρδιολογικής Κλινικής στο Ιπποκράτειο Νοσοκομείο και πρόεδρος της Ιατρικής Σχολής. 

http://news.pathfinder.gr


ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Όλα τα παρακάτω πεδία είναι υποχρεωτικά, οπότε πρέπει να τα συμπληρώσεις για να μπορέσεις να υποβάλεις το σχόλιό σου! Η διεύθυνση e-mail που θα καταχωρήσεις ΔΕΝ θα δημοσιευθεί.

Σύμφωνα με τους όρους χρήσης σε περίπτωση χρήσης ψευδωνύμου, πριν την δημοσίευση του σχολίου σου μπορεί να υπάρξει επικοινωνία μέσω e-mail για την ταυτοποίηση των στοιχείων σου χωρίς αυτά να δημοσιοποιηθούν ή/και να δημοσιευθούν.

Δώσε μία έγκυρη διεύθυνση e-Mail. Η διεύθυνση e-mail που θα καταχωρήσεις ΔΕΝ θα δημοσιευθεί.

Πάτα στο πιο πάνω τετραγωνίδιο για να μας αποδείξεις οτι δεν είσαι ...ρομπότ!

Pantelis

ΠΡΟΟΡΙΣΜΟΙ

ΠΙΚΑΝΤΙΚΑ

ΥΓΕΙΑ

v-websites.gr - Καταστευή Ιστοσελίδων

Κατασκευή Ιστοσελίδων | Web Productions

kalymniansvoice.com

Copyright © 2018 | All rights reserved.

Ακολουθείστε μας στο Facebook
Μας αρέσει να μας λέτε ότι ...σας αρέσουμε!