Τα μαξιλάρια μας είναι γεμάτα μικρόβια και ζωύφια

Έρευνα που έγινε στη Βρετανία έδειξε πως ύστερα από δύο χρόνια χρήσης το 1/3 του βάρους των μαξιλαριών αποτελείται από νεκρά και ζωντανά ακάρεα σκόνης, περιττώματα νεκρών ακάρεων, νεκρά κύτταρα και βακτήρια...
Κάθε άνθρωπος ονειρεύεται το μαξιλάρι του ύστερα από μία εξαντλητική ημέρα. Αυτό που ωστόσο ελάχιστοι γνωρίζουν είναι ότι τα μαξιλάρια, ιδίως τα συνθετικά, δεν είναι τίποτα άλλο από το σημείο συνάντησης ακάρεων, μικροβίων και κάθε είδους ζωυφίων που εγκυμονούν κινδύνους για την υγεία μας.
 
Από μία έρευνα που έγινε στη Βρετανία, προέκυψε ότι ύστερα από δύο χρόνια χρήσης το 1/3 του βάρους των μαξιλαριών αποτελείται από νεκρά και ζωντανά ακάρεα σκόνης, περιττώματα νεκρών ακάρεων, νεκρά κύτταρα και βακτήρια. Επιπλέον, σύμφωνα με τους «Sunday Times», τα συνθετικά μαξιλάρια αποδείχτηκε ότι είναι περισσότερο ρυπαρά από εκείνα που αποτελούνται από φτερά ή πούπουλα.
 
 
Οι επιστήμονες από το Νοσοκομείο St. Barts και το Ιδρυμα Εθνικού Συστήματος Υγείας του Λονδίνου εξέτασαν μαξιλάρια που βρίσκονται σε νοσοκομειακές κλίνες της πόλης και διαπίστωσαν ότι μπορούσαν δυνητικά να μεταδώσουν μολύνσεις, όπως οι ανθεκτικοί στη μεθικιλλίνη χρυσίζοντες σταφυλόκοκκοι (MRSA) και η ψευδομεμβρανώδης κολίτιδα (C.diff).
 
Ο δρ Αρτ Τάκερ, ο οποίος είναι κύριος κλινικός επιστήμονας στο Νοσοκομείο St. Barts και επικεφαλής της έρευνας, ανέφερε ότι τα συνηθισμένα μαξιλάρια των νοσοκομείων θα πρέπει να αντικατασταθούν με νέου τύπου αντιβακτηριακά, τα οποία μπορούν να σφραγιστούν ερμητικά ώστε να εμποδίζουν τα ακάρεα να εισχωρούν στη φόδρα τους.
 
 
«Ο κόσμος αλλάζει τη μαξιλαροθήκη και βάζει μια φρεσκοπλυμένη που μυρίζει ωραία και νομίζει ότι το μαξιλάρι του είναι καθαρό. Στην πραγματικότητα αυτό που συμβαίνει είναι ότι παγιδεύει μέσα στο μαξιλάρι κάτι πραγματικά δυσάρεστο», τόνισε ο βρετανός ειδικός.
 
Τα αποτελέσματα της συγκεκριμένης έρευνας παρουσιάστηκαν στο Λονδίνο, στο πλαίσιο του Συνεδρίου για τις Λοιμώξεις στις Μονάδες του Εθνικού Συστήματος Υγείας. Οι επιστήμονες συνέκριναν την ποιότητα τυπικών μαξιλαριών στα νοσοκομεία με ένα νέου τύπου μαξιλάρι που δημιούργησε μια εταιρεία ύστερα από έρευνα πολλών μηνών σε θαλάμους νοσηλείας ασθενών με καρδιαγγειοαναπνευστικά προβλήματα στο Νοσοκομείο St. Barts.
 
Οπως αναφέρθηκε στο συνέδριο, τα νέου τύπου μαξιλάρια που διατίθενται στην αγορά σε τιμή διπλάσια από εκείνη των κοινών μαξιλαριών είναι φτιαγμένα από μία μεμβράνη, η οποία χρησιμοποιείται συνήθως ως φίλτρο στην ενδοπρόθεση της καρδιάς (στεντ) για να εμποδίζει τα μικρόβια.
 
Επιπλέον, οι άκρες των μαξιλαριών αυτών είναι ενωμένες μεταξύ τους και όχι ραμμένες. Υστερα από δοκιμές δύο μηνών, αποδείχτηκε ότι στην εξωτερική επιφάνεια των νέων μαξιλαριών δεν υπήρχε το παραμικρό μικρόβιο σε αντίθεση με τα κοινά μαξιλάρια που φιλοξενούσαν πλήθος μικροοργανισμών.
 
Ο Ντάνκαν Μπέιν, που είναι τεχνικός διευθυντής της εταιρείας, υποστήριξε ότι τα μαξιλάρια αποτελούν πρόσφορο έδαφος για την ανάπτυξη παθογόνων οργανισμών, επειδή απορροφούν διάφορα είδη υγρών από το σώμα μας, παρέχοντας έτσι θρεπτικά συστατικά για την εξάπλωση των συγκεκριμένων μικροοργανισμών. Επιπλέον, στην ανάπτυξη των μικροβίων συμβάλλει και η κατάλληλη θερμοκρασία που δημιουργείται όταν το ανθρώπινο σώμα ακουμπά στο μαξιλάρι.
 
Ωστόσο, άλλοι επιστήμονες υποστήριξαν ότι η χρήση των κοινών μαξιλαριών είναι τόσο διαδεδομένη ώστε δεν μπορεί να προκληθεί σοβαρός κίνδυνος υγείας.
 
 
Πηγή: Εφήμερίδα “Τα Νέα”

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Όλα τα παρακάτω πεδία είναι υποχρεωτικά, οπότε πρέπει να τα συμπληρώσεις για να μπορέσεις να υποβάλεις το σχόλιό σου! Η διεύθυνση e-mail που θα καταχωρήσεις ΔΕΝ θα δημοσιευθεί.

Σύμφωνα με τους όρους χρήσης σε περίπτωση χρήσης ψευδωνύμου, πριν την δημοσίευση του σχολίου σου μπορεί να υπάρξει επικοινωνία μέσω e-mail για την ταυτοποίηση των στοιχείων σου χωρίς αυτά να δημοσιοποιηθούν ή/και να δημοσιευθούν.

Δώσε μία έγκυρη διεύθυνση e-Mail. Η διεύθυνση e-mail που θα καταχωρήσεις ΔΕΝ θα δημοσιευθεί.

Πάτα στο πιο πάνω τετραγωνίδιο για να μας αποδείξεις οτι δεν είσαι ...ρομπότ!

Pantelis

ΠΡΟΟΡΙΣΜΟΙ

ΠΙΚΑΝΤΙΚΑ

ΥΓΕΙΑ

v-websites.gr - Καταστευή Ιστοσελίδων

Κατασκευή Ιστοσελίδων | Web Productions

kalymniansvoice.com

Copyright © 2018 | All rights reserved.

Ακολουθείστε μας στο Facebook
Μας αρέσει να μας λέτε ότι ...σας αρέσουμε!