Νέο φάρμακο «σβήνει» τις άσχημες αναμνήσεις

Την ουσία που μπλοκάρει την ορμόνη που σχετίζεται με το στρες, απαλύνει τα αρνητικά φορτισμένα συναισθήματα που συνοδεύουν τις άσχημες αναμνήσεις ή "σβήνει" τις ίδιες τις επώδυνες αναμνήσεις ανακάλυψαν επιστήμονες

Ο άνθρωπος που βρίσκεται υπό την επήρεια αυτής της ουσίας, μπορεί να διαγράφει τις πιο οδυνηρές εμπειρίες και ο εγκέφαλός του να μην ενεργοποιεί ξανά το τραυματικό συναισθηματικό φορτίο και τον ανάλογο ψυχικό πόνο.

Πρόκειται για τη μετυραπόνη και οι ερευνητές του καναδικού πανεπιστημίου του Μόντρεαλ και του Κέντρου Μελετών του Ανθρώπινου Στρες του πανεπιστημιακού νοσοκομείου Λουί-Λαφοντέν, με επικεφαλής την Μαρίν-Φρανς Μαρέν, έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό κλινικής ενδοκρινολογίας και μεταβολισμού "Journal of Clinical Endocrinology & Metabolism", σύμφωνα με το πρακτορείο Ρόιτερ.

Η νέα μελέτη αμφισβητεί τη θεωρία ότι οι μνήμες δεν μπορούν να τροποποιηθούν από τη στιγμή που εγγράφονται και αποθηκεύονται στον εγκέφαλο. Η μετυραπόνη μειώνει σημαντικά το επίπεδο της κορτιζόλης, της κατ' εξοχήν ορμόνης του στρες, η οποία εμπλέκεται άμεσα στην ανάκληση των αναμνήσεων. Η αύξηση της μετυραπόνης μειώνει τα αρνητικά συναισθήματα που έχουν συνδεθεί με τις αναμνήσεις.

Οι κλινικές δοκιμές με 33 εθελοντές, οι οποίοι πήραν τόσο πραγματικό, όσο και εικονικό φάρμακο (πλασέμπο), έδειξαν ότι η μετυραπόνη έκανε τους συμμετέχοντες να μην μπορούν -μέχρι και τέσσερις μέρες μετά την χορήγηση του φαρμάκου- να ανακαλέσουν τις πιο αρνητικές πλευρές μιας ιστορίας, ενώ δεν είχαν πρόβλημα να θυμηθούν τις συναισθηματικά ουδέτερες πλευρές. Μάλιστα, ακόμα και όταν η δράση της μετυραπόνης σταματούσε και το επίπεδο κορτιζόλης αύξανε πάλι οι ίδιοι άνθρωποι συνέχιζαν να μην μπορούν να θυμηθούν και να "βιώσουν" τις οδυνηρές αναμνήσεις.

Οι Καναδοί ερευνητές πιστεύουν ότι η μετυραπόνη μπορεί να βοηθήσει τα άτομα που κυρίως πάσχουν από μετα-τραυματικό στρες, αλλά και γενικά όσους βασανίζονται συχνά από άσχημες αναμνήσεις. Όμως ένα πρόβλημα είναι ότι η μετυραπόνη δεν παρασκευάζεται πλέον στο εμπόριο. Επιπλέον, δεν είναι σαφές με ποιο ακριβώς μηχανισμό η συγκεκριμένη ουσία "δουλεύει" στον εγκέφαλο.

Ορισμένοι άλλοι επιστήμονες υποπτεύονται ότι επειδή η μετυραπόνη αλλάζει το επίπεδο της κορτιζόλης και η τελευταία εμπλέκεται άμεσα στην ανάκληση των αναμνήσεων, μπορεί τελικά το φάρμακο να έχει ως παρενέργεια την διαστρέβλωση της μνήμης και την μερική απώλειά της σε όσους λαμβάνουν την μετυραπόνη. Σε κάθε περίπτωση, επισήμαναν ότι χρειάζονται και άλλες μελέτες πριν δοκιμαστεί σε ασθενείς αυτό το φάρμακο ή κάποιο άλλο παρεμφερές, το οποίο επίσης θα μειώνει δραστικά την κορτιζόλη.

news247.gr


ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Όλα τα παρακάτω πεδία είναι υποχρεωτικά, οπότε πρέπει να τα συμπληρώσεις για να μπορέσεις να υποβάλεις το σχόλιό σου! Η διεύθυνση e-mail που θα καταχωρήσεις ΔΕΝ θα δημοσιευθεί.

Σύμφωνα με τους όρους χρήσης σε περίπτωση χρήσης ψευδωνύμου, πριν την δημοσίευση του σχολίου σου μπορεί να υπάρξει επικοινωνία μέσω e-mail για την ταυτοποίηση των στοιχείων σου χωρίς αυτά να δημοσιοποιηθούν ή/και να δημοσιευθούν.

Δώσε μία έγκυρη διεύθυνση e-Mail. Η διεύθυνση e-mail που θα καταχωρήσεις ΔΕΝ θα δημοσιευθεί.

Πάτα στο πιο πάνω τετραγωνίδιο για να μας αποδείξεις οτι δεν είσαι ...ρομπότ!

Pantelis

ΠΡΟΟΡΙΣΜΟΙ

ΠΙΚΑΝΤΙΚΑ

ΥΓΕΙΑ

v-websites.gr - Καταστευή Ιστοσελίδων

Κατασκευή Ιστοσελίδων | Web Productions

kalymniansvoice.com

Copyright © 2018 | All rights reserved.

Ακολουθείστε μας στο Facebook
Μας αρέσει να μας λέτε ότι ...σας αρέσουμε!