Η παχυσαρκία μικραίνει τον εγκέφαλο!

Τα κιλά δεν κάνουν κακό μόνο στις αρτηρίες ή στην καρδιά. Κάνουν και στον εγκέφαλο, καθώς όπως ανακάλυψαν οι επιστήμονες, η παχυσαρκία μπορεί να οδηγήσει σε συρρίκνωσή του.
Καθώς τα κιλά αυξάνονται η φαιά ουσία του εγκεφάλου αποδυναμώνεται, με αποτέλεσμα οι παχύσαρκοι να παρουσιάζουν προβλήματα στον έλεγχο των μυών, την όραση, την ακοή, τη μνήμη, την ομιλία και τη διαχείριση των συναισθημάτων τους.

Τη σοκαριστική διαπίστωση έκανε ομάδα ερευνητών από το Πανεπιστήμιο του Λος Αντζελες που παρατήρησε ότι οι εγκέφαλοι των υπέρβαρων και παχύσαρκων ανθρώπων είναι κατά μέσο όρο 4% με 8% μικρότεροι απ' αυτούς των ανθρώπων με φυσιολογικό βάρος.

«Μέχρι τώρα γνωρίζαμε ότι μια λιπαρή διατροφή φράζει τις αρτηρίες και βλάπτει την καρδιά, όμως τώρα διαπιστώσαμε ότι το ίδιο ισχύει και με τα αιμοφόρα αγγεία στον εγκέφαλο. Η συρρίκνωση του εγκεφάλου οφείλεται στο γεγονός ότι το αίμα δεν μπορεί να ρεύσει εύκολα προς την περιοχή, με αποτέλεσμα ο εγκέφαλος να στερείται οξυγόνου και τα εγκεφαλικά κύτταρα τελικά να πεθαίνουν», εξήγησε ο καθηγητής Νευρολογίας Πολ Τόμσον που συμμετείχε στην έρευνα, τονίζοντας ότι αυτό έχει αποτέλεσμα την πρόωρη γήρανση του εγκεφάλου.

Οι Αμερικανοί ερευνητές εξέτασαν τις τομογραφίες των εγκεφάλων εκατό ανθρώπων ηλικίας άνω των 70 ετών και κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι οι εγκέφαλοι των υπέρβαρων ήταν πιο γερασμένοι κατά οχτώ χρόνια σε σχέση με αυτούς των ανθρώπων με κανονικό βάρος.

«Βασίσαμε τη διαπίστωσή μας αυτή στο γεγονός ότι ένας μέσος άνθρωπος χάνει το 0,5% του εγκεφάλου του κάθε χρόνου», εξήγησε ο καθηγητής Τόμσον. «Οι υπέρβαροι άνθρωποι είχαν χάσει ήδη 4% περισσότερο από τους ανθρώπους με φυσιολογικό βάρος, άρα έμοιαζαν να είναι οχτώ χρόνια μεγαλύτεροι».

Τα συμπεράσματα των επιστημόνων, όμως, ήταν χειρότερα για τους παχύσαρκους ανθρώπους. «Παρατηρήσαμε ότι είχαν χάσει ήδη 8% περισσότερο από τους ανθρώπους με φυσιολογικό βάρος και, άρα, έμοιαζαν δεκαέξι χρόνια μεγαλύτεροι», είπε ο καθηγητής Τόμσον.

Σε παρόμοια συμπεράσματα κατέληξαν και ερευνητές από το Πανεπιστήμιο Καρολίνσκα, στη Σουηδία, που διαπίστωσαν ότι ο κίνδυνος άνοιας στις προχωρημένες ηλικίες είναι 71% υψηλότερος για τους υπέρβαρους και περίπου τέσσερις φορές μεγαλύτερος για όσους υπήρξαν παχύσαρκοι στη μέση ηλικία.

Espressonews.gr


ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Όλα τα παρακάτω πεδία είναι υποχρεωτικά, οπότε πρέπει να τα συμπληρώσεις για να μπορέσεις να υποβάλεις το σχόλιό σου! Η διεύθυνση e-mail που θα καταχωρήσεις ΔΕΝ θα δημοσιευθεί.

Σύμφωνα με τους όρους χρήσης σε περίπτωση χρήσης ψευδωνύμου, πριν την δημοσίευση του σχολίου σου μπορεί να υπάρξει επικοινωνία μέσω e-mail για την ταυτοποίηση των στοιχείων σου χωρίς αυτά να δημοσιοποιηθούν ή/και να δημοσιευθούν.

Δώσε μία έγκυρη διεύθυνση e-Mail. Η διεύθυνση e-mail που θα καταχωρήσεις ΔΕΝ θα δημοσιευθεί.

Πάτα στο πιο πάνω τετραγωνίδιο για να μας αποδείξεις οτι δεν είσαι ...ρομπότ!

Pantelis

ΠΡΟΟΡΙΣΜΟΙ

ΠΙΚΑΝΤΙΚΑ

ΥΓΕΙΑ

v-websites.gr - Καταστευή Ιστοσελίδων

Κατασκευή Ιστοσελίδων | Web Productions

kalymniansvoice.com

Copyright © 2018 | All rights reserved.

Ακολουθείστε μας στο Facebook
Μας αρέσει να μας λέτε ότι ...σας αρέσουμε!