Μέθοδος που καίει το «κακό» λίπος και δε γίνεται πάχος

Αμερικανοί επιστήμονες ανακάλυψαν μέθοδο που μετατρέπει το επιβλαβές λίπος του οργανισμού σε μια πιο ωφέλιμη μορφή του, καίγοντας τις θερμίδες και αποκλείοντας το σχηματισμό πάχους.

Οι ερευνητές της Ιατρικής Σχολής του πανεπιστημίου Τζον Χόπκινς, με επικεφαλής τον δρα Σενγκ Μπι, που δημοσίευσαν τη σχετική μελέτη στο περιοδικό για θέματα κυτταρικού μεταβολισμού "Cell Metabolism", σύμφωνα με το BBC, έκαναν πετυχημένα πειράματα στο εργαστήριο με ποντίκια, όμως πιστεύουν ότι μπορούν να έχουν ένα ανάλογο θετικό αποτέλεσμα και με το ανθρώπινο λίπος, ανοίγοντας με τον τρόπο αυτό ένα ακόμα «παράθυρο» ελπίδας για την καταπολέμηση της παχυσαρκίας.Οι επιστήμονες πέτυχαν να τροποποιήσουν τη γενετική «έκφραση» μιας πρωτεΐνης (της ΝΡΥ), η οποία συνδέεται με την όρεξη, πράγμα που μείωσε την λήψη θερμίδων και το βάρος των πειραματόζωων, ενώ μετασχημάτισε τη σύνθεση του λίπους στο σώμα τους, καθώς το «κακό» λευκό λίπος μετατράπηκε σε «καλό» καφέ λίπος.

Το καφέ λίπος υπάρχει σε αφθονία στα μωρά, που το χρησιμοποιούν ως πηγή ενέργειας για να δημιουργούν θερμότητα στον οργανισμό τους. Με το πέρασμα της ηλικίας όμως, το καφέ λίπος σταδιακά εξαφανίζεται και μετασχηματίζεται σε λευκό, το οποίο συνήθως σωρεύεται στην κοιλιά (η κλασσική «σαμπρέλα» γύρω από την μέση!).

Οι επιστήμονες προσπαθούν να ωθήσουν τον ενήλικο οργανισμό να παράγει περισσότερο καφέ λίπος παρά λευκό, ώστε με αυτό τον τρόπο να ελέγξουν την αύξηση του βάρους, την παχυσαρκία και τα συνοδευτικά προβλήματα υγείας (π.χ. διαβήτης τύπου 2). Αρκετές ερευνητικές ομάδες διεθνώς έχουν αυτό το στόχο ακολουθώντας διαφορετικές μεθόδους και η ομάδα του πανεπιστημίου Τζον Χόπκινς πιστεύει ότι βρήκε ένα τρόπο να το πετυχαίνει.

Τα πειράματά τους έδειξαν ότι η καταστολή της πρωτεΐνης ΝΡΥ, που δρα στον εγκέφαλο και ενεργοποιεί την όρεξη, μπορεί να αποτελεί το «κλειδί» στην όλη διαδικασία. Η απενεργοποίηση της συγκεκριμένης πρωτεΐνης οδηγεί όχι μόνο σε καταστολή της όρεξης, αλλά και σε μια νέα ισορροπία μεταξύ του καφέ και του λευκού λίπους, με αύξηση της παραγόμενης ποσότητας του πρώτου αναλογικά με το δεύτερο. Το τελικό αποτέλεσμα είναι όχι μόνο η μειωμένη λήψη τροφής, αλλά και ο έλεγχος του πάχους, ακόμα και όταν τα πειραματόζωα είχαν τραφεί με τροφή, που περιείχε πολλά λίπη.

Οι ερευνητές ευελπιστούν ότι θα καταφέρουν να εφαρμόσουν την τεχνική τους και στους ανθρώπους, εισάγοντας βλαστοκύτταρα καφέ λίπους κάτω από το δέρμα, ώστε να «καεί» περισσότερο «κακό» λευκό λίπος και να μειωθεί το βάρος. «Αν μπορέσουμε να κάνουμε το ανθρώπινο σώμα να μετατρέπει το κακό λίπος σε καλό λίπος, που καίει θερμίδες, αντί να τις αποθηκεύει, θα προσθέταμε ένα σημαντικό νέο εργαλείο στην αντιμετώπιση της επιδημίας της παχυσαρκίας. Μόνο η μελλοντική έρευνα θα μας πει αν αυτό είναι δυνατό», δήλωσε ο δρ Μπι

cosmo.gr


ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Όλα τα παρακάτω πεδία είναι υποχρεωτικά, οπότε πρέπει να τα συμπληρώσεις για να μπορέσεις να υποβάλεις το σχόλιό σου! Η διεύθυνση e-mail που θα καταχωρήσεις ΔΕΝ θα δημοσιευθεί.

Σύμφωνα με τους όρους χρήσης σε περίπτωση χρήσης ψευδωνύμου, πριν την δημοσίευση του σχολίου σου μπορεί να υπάρξει επικοινωνία μέσω e-mail για την ταυτοποίηση των στοιχείων σου χωρίς αυτά να δημοσιοποιηθούν ή/και να δημοσιευθούν.

Δώσε μία έγκυρη διεύθυνση e-Mail. Η διεύθυνση e-mail που θα καταχωρήσεις ΔΕΝ θα δημοσιευθεί.

Πάτα στο πιο πάνω τετραγωνίδιο για να μας αποδείξεις οτι δεν είσαι ...ρομπότ!

Pantelis

ΠΡΟΟΡΙΣΜΟΙ

ΠΙΚΑΝΤΙΚΑ

ΥΓΕΙΑ

v-websites.gr - Καταστευή Ιστοσελίδων

Κατασκευή Ιστοσελίδων | Web Productions

kalymniansvoice.com

Copyright © 2018 | All rights reserved.

Ακολουθείστε μας στο Facebook
Μας αρέσει να μας λέτε ότι ...σας αρέσουμε!