“Εξωτικές” ασθένειες φτάνουν στην Ελλάδα λόγω κλιματικών αλλαγών

"Tσινκουνγκούγια", νόσος του Lyme και άλλες ασθένειες που δεν έχουμε ξανακούσει έρχονται στην Ελλάδα, λόγω της κλιματικής αλλαγής σύμφωνα με το Κέντρο Έρευνας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ της Καθημερινής, η σκόνη της Σαχάρας που συχνά φτάνει στη χώρα μας συνδέεται με την εξάπλωση της νοσου του Lyme και είναι χαρακτηριστική περίπτωση "εξωτικών" ασθενειών που μας επισκέπτονται.

Όπως λέει στην εφημερίδα ο καθηγητής του Κέντρου Ανδρέας Σκουλούδης, "τις επόμενες δεκαετίες οι κλιματικές αλλαγές θα φέρνουν νέες ασθένειες άγνωστες σε μας και με τον ίδιο τρόπο που επεκτάθηκε η νόσος του λάιμ, ενδεχομένως στο μέλλον οι νοτιοευρωπαϊκές χώρες να αντιμετωπίσουν κάποια μορφή μηνιγγίτιδας προερχόμενη από την Κεντρική Αφρική ή και άλλων ασθενειών, όπως ελονοσία, κίτρινος πυρετός, λεπτοσπείρωση κ. ά.".

Άλλο παράδειγμα εξωτικής ασθένειας που ήρθε και ευδοκίμησε στην Ευρώπη είναι η "τσινκουνγκούγια". Εμφανίστηκε πριν από τρια χρόνια στην Ιταλία και προκάλεσε επιδημίας στην περιοχή της Ραβένα. Μεταδίδεται μέσω κουνουπιών και κυρίως από τον λεγόμενο "τίγρη της Ασίας", ο οποίος λόγω κλιματικών συνθηκών που επικρατούν μπορεί να ζήσει και στην Ευρώπη. Το συγκεκριμένο κουνούπι ζει και αναπαράγεται και στην Ελλάδα.

Οι συνέπειες από τις κλιματικές αλλαγές είναι μεγάλες, σύμφωνα με έρευνα του ΠΟΥ, για την οποία μίλησε ο δρ. Σκουλούδης.

- Περίπου 35.000 θάνατοι έχουν καταγραφεί στην Ευρώπη από τον καύσωνα του 2003 σε άτομα άνω των 65 ετών.
- Περίπου 1.000 θάνατοι έχουν προκληθεί μεταξύ 1995 και 2004 σε 30 ασυνήθιστες πλημμύρες, ενώ από ακραία καιρικά φαινόμενα έχουν πληγεί ένα εκατομμύριο άνθρωποι.
- Παράλληλα, σε όλο τον κόσμο παρατηρείται αύξηση σε ασθένειες όπως επιδημική εγκεφαλίτιδα, νόσος του λάιμ κ.α., λόγω ακραίων καιρικών φαινομένων
- Μόνο το 2000 σε όλο τον πλανήτη έχουν σημειωθεί 150.000 θάνατοι λόγω κλιματικών αλλαγών.

newsit.gr


ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Όλα τα παρακάτω πεδία είναι υποχρεωτικά, οπότε πρέπει να τα συμπληρώσεις για να μπορέσεις να υποβάλεις το σχόλιό σου! Η διεύθυνση e-mail που θα καταχωρήσεις ΔΕΝ θα δημοσιευθεί.

Σύμφωνα με τους όρους χρήσης σε περίπτωση χρήσης ψευδωνύμου, πριν την δημοσίευση του σχολίου σου μπορεί να υπάρξει επικοινωνία μέσω e-mail για την ταυτοποίηση των στοιχείων σου χωρίς αυτά να δημοσιοποιηθούν ή/και να δημοσιευθούν.

Δώσε μία έγκυρη διεύθυνση e-Mail. Η διεύθυνση e-mail που θα καταχωρήσεις ΔΕΝ θα δημοσιευθεί.

Πάτα στο πιο πάνω τετραγωνίδιο για να μας αποδείξεις οτι δεν είσαι ...ρομπότ!

Pantelis

ΠΡΟΟΡΙΣΜΟΙ

ΠΙΚΑΝΤΙΚΑ

ΥΓΕΙΑ

v-websites.gr - Καταστευή Ιστοσελίδων

Κατασκευή Ιστοσελίδων | Web Productions

kalymniansvoice.com

Copyright © 2018 | All rights reserved.

Ακολουθείστε μας στο Facebook
Μας αρέσει να μας λέτε ότι ...σας αρέσουμε!