Το παθητικό κάπνισμα και η άσκηση δεν πάνε μαζί

Δεν βλάπτει μόνο το να είσαι καπνιστής αλλά και το να είσαι παθητικός καπνιστής. Μάλιστα αν κάνεις κάποια σωματική άσκηση αφού πρώτα έχεις υποστεί το λεγόμενο παθητικό κάπνισμα, τότε υπάρχουν αυξημένες πιθανότητες επιπλοκών στην ανθρώπινη υγεία.

Το Τμήμα Επιστήμης Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και το Ινστιτούτο Σωματικής Απόδοσης και Αποκατάστασης του Κέντρου Έρευνας, Τεχνολογίας και Ανάπτυξης Θεσσαλίας έχουν εξελιχθεί, τα τελευταία χρόνια, σε παγκόσμια κέντρα έρευνας για τις συνέπειες της έκθεσης στο παθητικό κάπνισμα στην υγεία του ανθρώπου κι έχουν εκπονήσει πληθώρα μελετών, υπό την ευθύνη του Δρα Ανδρέα Φλουρή και του καθηγητή Γιάννη Κουτεντάκη.

Από τις έρευνες αυτές προέκυψε- μεταξύ άλλων- ότι, όταν κάνουμε κάποια μορφή ήπιας σωματικής δραστηριότητας (π.χ., να περπατήσουμε γρήγορα για αρκετά λεπτά ή να ανεβούμε γρήγορα 2-3 ορόφους σκαλιά), αφού πρώτα έχουμε εκτεθεί σε παθητικό κάπνισμα, έχουμε πολύ μεγαλύτερο ρίσκο για επιπλοκές στην υγεία μας.

Για παράδειγμα, κατά τη διάρκεια ήπιας σωματικής δραστηριότητας, ύστερα από έκθεση μιας ώρας σε παθητικό κάπνισμα, η απόδοσή μας είναι μειωμένη κατά 37%, η αποδοτικότητα της αναπνοής μας κατά 10%, ενώ κάποιοι δείκτες του ανοσοποιητικού συστήματος αυξάνονται έως και 60%.

Αυτά τα αποτελέσματα δείχνουν ότι το σώμα μας μπαίνει σε κίνδυνο επιπλοκών, όταν το επιφορτίζουμε με άσκηση, ύστερα από έκθεση σε παθητικό κάπνισμα, κυρίως γιατί τα παραπάνω ποσοστά είναι ακόμη υψηλότερα σε άτομα με κακή φυσική κατάσταση, όπως οι υπέρβαροι και οι άνθρωποι μεγάλης ηλικίας.

Τα αποτελέσματα αυτά είναι, επίσης, σημαντικά για άτομα που αθλούνται, αφού φαίνεται καθαρά ότι, ύστερα από έκθεση σε παθητικό κάπνισμα, η απόδοση του σώματος είναι σημαντικά μειωμένη.

Μέχρι πρόσφατα γνωρίζαμε ότι η χρόνια έκθεση στο παθητικό κάπνισμα ανεβάζει τις πιθανότητες για διάφορες ασθένειες, όπως ο καρκίνος, οι καρδιαγγειακές παθήσεις και οι χρόνιες παθήσεις του αναπνευστικού. Με άλλα λόγια, δηλαδή, θεωρούσαμε ότι το παθητικό κάπνισμα δημιουργεί προβλήματα υγείας, μόνο όταν κάποιος ζει για χρόνια στον ίδιο χώρο μ' έναν καπνιστή ή επισκέπτεται επί έτη χώρους, στους οποίους υπάρχουν καπνιστές.

Ωστόσο, μελέτες έχουν δείξει ότι ακόμη και μία ώρα έκθεσης σε παθητικό κάπνισμα προκαλεί σοβαρά προβλήματα στην αναπνοή, τη λειτουργία της καρδιάς αλλά και σε πολλές ορμόνες και λειτουργίες του σώματος. Για παράδειγμα, ή αποδοτικότητα της αναπνοής μειώνεται κατά 10-15%, ενώ οι έκκριση ορμονών του θυρεοειδούς αυξάνεται σημαντικά.

newsday.gr


ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Όλα τα παρακάτω πεδία είναι υποχρεωτικά, οπότε πρέπει να τα συμπληρώσεις για να μπορέσεις να υποβάλεις το σχόλιό σου! Η διεύθυνση e-mail που θα καταχωρήσεις ΔΕΝ θα δημοσιευθεί.

Σύμφωνα με τους όρους χρήσης σε περίπτωση χρήσης ψευδωνύμου, πριν την δημοσίευση του σχολίου σου μπορεί να υπάρξει επικοινωνία μέσω e-mail για την ταυτοποίηση των στοιχείων σου χωρίς αυτά να δημοσιοποιηθούν ή/και να δημοσιευθούν.

Δώσε μία έγκυρη διεύθυνση e-Mail. Η διεύθυνση e-mail που θα καταχωρήσεις ΔΕΝ θα δημοσιευθεί.

Πάτα στο πιο πάνω τετραγωνίδιο για να μας αποδείξεις οτι δεν είσαι ...ρομπότ!

Pantelis

ΠΡΟΟΡΙΣΜΟΙ

ΠΙΚΑΝΤΙΚΑ

ΥΓΕΙΑ

v-websites.gr - Καταστευή Ιστοσελίδων

Κατασκευή Ιστοσελίδων | Web Productions

kalymniansvoice.com

Copyright © 2018 | All rights reserved.

Ακολουθείστε μας στο Facebook
Μας αρέσει να μας λέτε ότι ...σας αρέσουμε!