Οι βόλτες στη λιακάδα προστατεύουν από τον καρκίνο

Ο ήλιος δεν κάνει πάντα κακό στο δέρμα, αν κανείς μάθει να εκτίθεται σε αυτόν με μέτρο. Οι άνθρωποι που βγαίνουν τακτικά για βόλτα τα Σαββατοκύριακα απολαμβάνοντας τον ήλιο, βοηθάνε το δέρμα τους να προστατευτεί από τον καρκίνο, σύμφωνα με μια νέα βρετανική επιστημονική έρευνα.


Οι ερευνητές, υπό την καθηγήτρια επιδημιολογίας Τζούλια Νιούτον Μπίσοπ του πανεπιστημίου του Λιντς, που δημοσίευσαν τη σχετική μελέτη στο ευρωπαϊκό περιοδικό για θέματα καρκίνου "European Journal of Cancer", σύμφωνα με τη βρετανική "Τέλεγκραφ", μελέτησαν τον τρόπο που η έκθεση στον ήλιο αυξάνει τον κίνδυνο για εμφάνιση του επικίνδυνου μελανώματος στο δέρμα. Ανακάλυψαν ότι όσοι άνθρωποι περνάνε στον ήλιο τέσσερις έως πέντε ώρες κάθε μέρα στη διάρκεια του Σαββατοκύριακου, είναι λιγότερο πιθανό να εμφανίσουν όγκους.

Η ανακάλυψη φαίνεται να ανατρέπει, σε ένα βαθμό, την πεποίθηση ότι η έκθεση στην ηλιακή ακτινοβολία οπωσδήποτε αυξάνει τον κίνδυνο για καρκίνο του δέρματος. Η μελέτη δείχνει ότι μόνο η υπερβολική έκθεση στον ήλιο, ιδίως όταν προκαλεί έγκαυμα, μπορεί να προκαλέσει μελάνωμα (την πιο επικίνδυνη μορφή κακοήθους όγκου στο δέρμα), ενώ οι "δόσεις" λιακάδας κατά τα Σαββατοκύριακα μπορεί τελικά να λειτουργήσουν προστατευτικά για το δέρμα.

Σύμφωνα με τους ερευνητές, η περιοδική αλλά τακτική έκθεση στον ήλιο κάθε Σαββατοκύριακο βοηθά το δέρμα να προσαρμοστεί και έτσι να προστατευτεί καλύτερα από τις επιβλαβείς υπεριώδεις ακτινοβολίες, που προκαλούν βλάβες στο γενετικό υλικό (DNA). Παράλληλα, η αυξημένη παραγωγή βιταμίνης D στο δέρμα, ως αποτέλεσμα της έκθεσης στον ήλιο, επίσης δρα προστατευτικά κατά του καρκίνου.

"Η σχέση ανάμεσα στην ποσότητα του ήλιου στην οποία εκτιθέμεθα και στον κίνδυνο μελανώματος είναι πολύπλοκη… Η νέα έρευνά μας δείχνει ότι η τακτική έκθεση στον ήλιο μπορεί στην πραγματικότητα να μειώσει τον κίνδυνο", δήλωσε η καθηγήτρια Μπίσοπ.

Οι ερευνητές μελέτησαν και συνέκριναν τις περιπτώσεις 960 ασθενών με μελάνωμα, με 687 υγιή άτομα. Διαπιστώθηκε ότι οι ξανθοί άνθρωποι, όσοι έχουν γενικά ανοιχτόχρωμο και ευαίσθητο δέρμα, καθώς και φακίδες, κινδυνεύουν περισσότερο να πάθουν μελάνωμα. Όμως η λιακάδα του Σαββατοκύριακου (όταν η έκθεση γίνεται σε τακτική βάση και όχι περιστασιακά) έχει γενικά προστατευτική δράση στην ομάδα υψηλού κινδύνου, με μόνη εξαίρεση, όπως φαίνεται, όσους είναι κοκκινομάλληδες και έχουν φακίδες, οι οποίοι καίγονται πιο γρήγορα από τον ήλιο σε σχέση με τους υπόλοιπους.

Το μελάνωμα τείνει να πλήττει άτομα που συνήθως εργάζονται σε κλειστούς χώρους και ξαφνικά, εκτίθενται απότομα σε μεγάλες ποσότητες ηλιακής ακτινοβολίας. Το πρόβλημα αφορά, εκτός από τις καλοκαιρινές διακοπές, και τις χειμερινές, καθώς όσοι κάνουν χειμερινά σπορ, όπως σκι, κινδυνεύουν επίσης από τον ήλιο που αντανακλάται από το χιόνι γύρω τους. Γι' αυτό το λόγο, όπως επισημαίνει η νέα έρευνα, είναι σημαντικό να εκτίθεται κανείς τα Σαββατοκύριακα στον ήλιο, ώστε να επιτρέπει το δέρμα του να προσαρμόζεται σταδιακά στην ηλιακή ακτινοβολία και να αναπτύσσει ένα βαθμό φυσικής προστασίας.

i-reportergr.com

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Όλα τα παρακάτω πεδία είναι υποχρεωτικά, οπότε πρέπει να τα συμπληρώσεις για να μπορέσεις να υποβάλεις το σχόλιό σου! Η διεύθυνση e-mail που θα καταχωρήσεις ΔΕΝ θα δημοσιευθεί.

Σύμφωνα με τους όρους χρήσης σε περίπτωση χρήσης ψευδωνύμου, πριν την δημοσίευση του σχολίου σου μπορεί να υπάρξει επικοινωνία μέσω e-mail για την ταυτοποίηση των στοιχείων σου χωρίς αυτά να δημοσιοποιηθούν ή/και να δημοσιευθούν.

Δώσε μία έγκυρη διεύθυνση e-Mail. Η διεύθυνση e-mail που θα καταχωρήσεις ΔΕΝ θα δημοσιευθεί.

Πάτα στο πιο πάνω τετραγωνίδιο για να μας αποδείξεις οτι δεν είσαι ...ρομπότ!

Pantelis

ΠΡΟΟΡΙΣΜΟΙ

ΠΙΚΑΝΤΙΚΑ

ΥΓΕΙΑ

v-websites.gr - Καταστευή Ιστοσελίδων

Κατασκευή Ιστοσελίδων | Web Productions

kalymniansvoice.com

Copyright © 2018 | All rights reserved.

Ακολουθείστε μας στο Facebook
Μας αρέσει να μας λέτε ότι ...σας αρέσουμε!