Ελπίδα για θεραπεία

Ερευνητές βρετανικών πανεπιστημίων ανακάλυψαν τον μηχανισμό με τον οποίο ο οργανισμός ελέγχει την πίεση του αίματος και ελπίζουν ότι με φάρμακα θα μπορέσουν να αποτρέψουν τις διαταραχές που προκαλούν την υπέρταση.

Μαρίνα Χατζηδημητρίου Δημοσιεύτηκε: Οκτώβριος 07 2010 16:55 Ενημερώθηκε: Οκτώβριος 07 2010 16:59

Ένας νέος ορμονικός μηχανισμός του οργανισμού που προκαλεί την υψηλή πίεση του αίματος ανακαλύφθηκε από Βρετανούς επιστήμονες  παρέχοντας ελπίδες για νέες θεραπείες της υπέρτασης και της προεκλαμψίας.

Ειδικότερα, οι ερευνητές των πανεπιστημίων Κέμπριτζ (Ινστιτούτο Ιατρικών Ερευνών) και Νότιγχαμ, υπό τον καθηγητή Ρόμπιν Κάρελ, στη σχετική παρουσίαση της μελέτης τους στο περιοδικό "Nature", αναφέρουν ότι ανακάλυψαν έναν τρόπο με τον οποίο το σώμα ελέγχει την πίεση του αίματος και πώς μερικές φορές αυτός ο μηχανισμός διαταράσσεται.

Στοχεύοντας αυτό τον μηχανισμό με νέα φάρμακα, οι ερευνητές ευελπιστούν ότι θα μπορέσουν να σταματήσουν τη δυσλειτουργία της υψηλής πίεσης και έτσι να εμποδίσουν την υπέρταση, από την οποία πάσχουν πολλά εκατομμύρια άνθρωποι σε όλο τον κόσμο και η οποία αποτελεί βασική αιτία πρόκλησης εμφράγματος ή εγκεφαλικού.

Η πίεση του αίματος ελέγχεται από ορισμένες ορμόνες (τις αγγειοτενσίνες ή αγγειοπιεσίνες), οι οποίες, όταν βρίσκονται σε μεγάλες ποσότητες, αναγκάζουν τα αιμοφόρα αγγεία να συσταλούν, αυξάνοντας με τον τρόπο αυτόν την πίεση του αίματος.

Οι επιστήμονες, που αφιέρωσαν 20 χρόνια στην μελέτη αυτών των ορμονών, κατάφεραν τελικά να ανακαλύψουν το πιο πρώιμο στάδιο της ανάπτυξής τους. Έτσι, πιστεύουν ότι μπορούν πια να εμποδίσουν αυτό τον "διακόπτη" που προκαλεί υπερπαραγωγή των συγκεκριμένων ορμονών και συνεπώς να εξαφανίσουν την αρχική ορμονική αιτία που "πυροδοτεί" την εμφάνιση της υπέρτασης.

"Βρήκαμε το πρώτο βήμα στη βασική διαδικασία που ελέγχει την πίεση του αίματος", δήλωσε ο Κάρελ, προσθέτοντας ότι ανοίγουν πλέον νέες στρατηγικές για την καταπολέμηση της υπέρτασης. Τα φάρμακα (αναστολείς ACE) που σήμερα χρησιμοποιούνται για την πάθηση, εστιάζονται στα τελευταία στάδια -και όχι στα πρώτα- του μηχανισμού που ελέγχει την πίεση του αίματος.

Παράλληλα, οι ερευνητές δήλωσαν ότι η ανακάλυψή τους μπορεί να βοηθήσει σημαντικά στην αντιμετώπιση της προεκλαμψίας, μιας διαταραχής υψηλής πίεσης του αίματος σε ορισμένες εγκύους (2% έως 7% στις συνολικές εγκυμοσύνες), η οποία μπορεί να απειλήσει τις ίδιες και το έμβρυο.

Η ανακάλυψη του ορμονικού μηχανισμού της υπέρτασης μπορεί να οδηγήσει στην αποφυγή και της προ-εκλαμψίας στο μέλλον.

- wwww.news247.gr


ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Όλα τα παρακάτω πεδία είναι υποχρεωτικά, οπότε πρέπει να τα συμπληρώσεις για να μπορέσεις να υποβάλεις το σχόλιό σου! Η διεύθυνση e-mail που θα καταχωρήσεις ΔΕΝ θα δημοσιευθεί.

Σύμφωνα με τους όρους χρήσης σε περίπτωση χρήσης ψευδωνύμου, πριν την δημοσίευση του σχολίου σου μπορεί να υπάρξει επικοινωνία μέσω e-mail για την ταυτοποίηση των στοιχείων σου χωρίς αυτά να δημοσιοποιηθούν ή/και να δημοσιευθούν.

Δώσε μία έγκυρη διεύθυνση e-Mail. Η διεύθυνση e-mail που θα καταχωρήσεις ΔΕΝ θα δημοσιευθεί.

Πάτα στο πιο πάνω τετραγωνίδιο για να μας αποδείξεις οτι δεν είσαι ...ρομπότ!

Pantelis

ΠΡΟΟΡΙΣΜΟΙ

ΠΙΚΑΝΤΙΚΑ

ΥΓΕΙΑ

v-websites.gr - Καταστευή Ιστοσελίδων

Κατασκευή Ιστοσελίδων | Web Productions

kalymniansvoice.com

Copyright © 2018 | All rights reserved.

Ακολουθείστε μας στο Facebook
Μας αρέσει να μας λέτε ότι ...σας αρέσουμε!