Όλα όσα πρέπει να ξέρουμε για το μελάνωμα

  Απο την  Ανθή ΑγγελοπούλουΔιαστάσεις επιδημίας τείνει να πάρει το μελάνωμα.Τα στοιχεία δείχνουν αύξηση κατά 3% έως 7% το χρόνο στις νέες διαγνώσεις κακοήθους μελανώματος.

Ανησυχητικά είναι τα στοιχεία και για την Ελλάδα. Κατά την περυσινή εβδομάδα κατά του Καρκίνου του Δέρματος, εξετάστηκαν 4.020 άτομα. Εντοπίστηκαν 376 «ύποπτες» βλάβες εκ των οποίων οι 64 αφορούσαν βασικοκυτταρικό καρκίνωμα, οι 18 ακανθοκυτταρικό και οι 76 μελάνωμα.

Κύριες αιτίες του φαινομένου και της μεγάλης αύξησης, είναι η υπέρμετρη έκθεση στην ηλιακή ακτινοβολία και οι περιβαλλοντικές μεταβολές (τρύπα του όζοντος), που έχουν κάνει το κακοήθες μελάνωμα ως ένα από τα ταχύτερα εξαπλωνόμενα κακοήθη νεοπλάσματα στον άνθρωπο.

Τον κώδωνα του κινδύνου έκρουσαν σε σημερινή Συνέντευξη Τύπου ο Πρόεδρος της Ελληνικής Επιτροπής της "Ευρωπαϊκής Ημέρας Μελανώματος" Καθ. κ. Ανδρέας Κατσάμπας, και ο Πρόεδρος της Ελληνικής Δερματολογικής και Αφροδισιολογικής Εταιρείας Καθ. κ. Δημήτρης Ρηγόπουλος, με αφορμή τη φετινή Ευρωπαϊκή Ημέρα Κατά του Μελανώματος (3/05/2010) και την Ελληνική Εβδομάδα Κατά του Καρκίνου του Δέρματος (3 έως 7 Μαΐου). Το σύνθημα της φετινής εβδομάδας είναι «90% των μελανωμάτων που αντιμετωπίζονται εγκαίρως, θεραπεύονται», ενώ την εκστρατεία ενημέρωσης υποστηρίζουν τα Δερματολογικά Εργαστήρια της La Roche - Posay.

Οι επιστήμονες τόνισαν ότι περισσότεροι από 50.000 Ευρωπαίοι έρχονται κάθε χρόνο αντιμέτωποι με τη θλιβερή διαπίστωση ότι μια ελιά που είχαν κάποτε έχει μετατραπεί σε μελάνωμα. Η καταλληλότερη λύση για την αποφυγή μιας τέτοιας επικίνδυνης εξέλιξης αποτελεί η προληπτική εξέταση του δέρματος. Και τα τελευταία χρόνια, αυτή η λύση γίνεται πιο προσιτή από ποτέ.

Σε ετήσια βάση – είπαν – καταγράφονται περισσότερα από 130.000 νέα κρούσματα μελανώματος παγκοσμίως και περισσότεροι από 37.000 άνθρωποι πεθαίνουν από τη νόσο κάθε χρόνο.

Οι Έλληνες ανταποκρίνονται θετικά στο πρόγραμμα της ΕΔΑΕ, καθώς στη διάρκεια της Ελληνικής εβδομάδας κατά του καρκίνου του δέρματος εξετάζονται περισσότεροι από 3.500 άνθρωποι. Τα αποτελέσματα των εξετάσεων αναδεικνύουν την άμεση ανάγκη για πρόληψη και έγκαιρη διάγνωση.


Επιστημονική επιβεβαίωση όσων μέχρι τώρα υποστήριζαν οι Δερματολόγοι

Επιστήμονες από το Ινστιτούτο Wellcome Trust Sanger στο Κέμπριτζ, στο Ηνωμένο Βασίλειο, κατέγραψαν το γονιδίωμα (το συνολικό πληροφοριακό υλικό του οργανισμού, κωδικοποιημένο στο DNA) του Κακοήθους Μελανώματος.

Ανέλυσαν το γονιδίωμα από σειρά καρκινικών κυττάρων, γνωστά ως COLO-829, από μετάσταση Κακοήθους Μελανώματος σε άνδρα ασθενή, ηλικίας 43 ετών. Εξέτασαν τις διαφόρου τύπου μεταλλάξεις, την συχνότητα τους και το πλαίσιο, στο οποίο αυτές παρουσιάζονται. Έτσι, βρήκαν μια, περισσότερο από την αναμενόμενη, αυξημένη συχνότητα μεταλλάξεων συνδεδεμένη με την υπεριώδη ακτινοβολία και κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι,  «ο κατάλογος των μεταλλάξεων στα καρκινικά κύτταρα COLO-829, μεταφέρει το αποτύπωμα παλαιότερης βλάβης του DNA λόγω της υπεριώδους ακτινοβολίας, μαζί με ενδείξεις ενός επιπρόσθετου, ανεξάρτητου μηχανισμού βλάβης των κυττάρων.»

Εδώ και αρκετά χρόνια ήταν γνωστή η παραγωγή διμερών της πυριμιδίνης (μοριακές αλλοιώσεις οι οποίες σχηματίζονται από βάσεις θυμίνης ή κυτοσίνης στο DNA, μέσω φωτοχημικών αντιδράσεων), λόγω της υπεριώδους ακτινοβολίας. Αυτή η μελέτη είναι η πρώτη η οποία αποδεικνύει του λόγου το αληθές.

Μέχρι τώρα, ενώ υπήρχαν οι επιδημιολογικές ενδείξεις, οι επιστήμονες εξέταζαν γονίδια, στα οποία δεν έβρισκαν την «υπογραφή» της υπεριώδους ακτινοβολίας. Και αυτό οφείλετο στο ότι τα γονίδια αυτά, ήταν εκείνα τα οποία ήταν απαραίτητα για την επιβίωση των κυττάρων και έτσι τα κύτταρα ήταν απασχολημένα στην επιδιόρθωση τους και έσβηναν τα αποτυπώματα της υπεριώδους ακτινοβολίας. Όταν όμως κοίταξαν στο γονιδίωμα, του συγκεκριμένου ασθενούς, οι αποδείξεις βρισκόντουσαν παντού.

Η μελέτη αυτή σίγουρα θα αποτελέσει την αρχή ερευνών, οι οποίες θα οδηγήσουν στην πλήρη κατανόηση όλων των μηχανισμών που εμπλέκονται στην διαδικασία ανάπτυξης του Κακοήθους Μελανώματος και στην ανεύρεση νέων θεραπευτικών στόχων, αλλά και τρόπων αποτελεσματικότερης ενδεχομένως πρόληψης.

Το όφελος από την εξέταση του δέρματος
Η εξέταση του δέρματος αποτελεί το βασικό όπλο στη μάχη κατά του καρκίνου του δέρματος. Το δέρμα έχει την ικανότητα να δημιουργεί τους πιο επιθετικούς όγκους (μελάνωμα), αλλά και τους λιγότερο επιθετικούς (βασικοκυτταρικό καρκίνωμα). Η συχνότητα εμφάνισης αυτών των όγκων αυξάνεται προοδευτικά. Η διάγνωση σε αρχικό στάδιο και η έγκαιρη χειρουργική αφαίρεση των όγκων αυτών αποτελούν χωρίς αμφιβολία την καλύτερη μέθοδο αντιμετώπισής τους.

Κατά το μεγαλύτερο μέρος του έτους, το 90% του δέρματός μας παραμένει σκεπασμένο από τα ρούχα ή τα μαλλιά. Ακόμα και στο χειρουργείο, δεν αφαιρούνται πάντα όλα τα ρούχα του ασθενούς. Έτσι, πολλοί όγκοι του δέρματος ανιχνεύονται πολύ αργά και αυτό μπορεί να έχει επικίνδυνες συνέπειες για τη ζωή. Δυστυχώς, οι όγκοι αυτοί θα είχαν θεραπευτεί με μια απλή χειρουργική επέμβαση, εάν είχαν εντοπιστεί σε αρχικό στάδιο.


Εξέταση


Κατά την αυτοεξέταση των μελαγχρωματικών βλαβών του δέρματος ή των σπίλων, υπάρχουν μερικά σημεία που θα πρέπει να προσέξουμε. Τα σημεία αυτά βοηθούν κατά την αυτοεξέταση, καθώς δείχνουν εάν πρόκειται για μια καλοήθη, συνηθισμένη βλάβη ή για μια ύποπτη βλάβη, η οποία πρέπει να εξεταστεί από δερματολόγο.

Οι καλοήθεις μελαγχρωματικές βλάβες του δέρματος συνήθως είναι συμμετρικές. Αν, δηλαδή, ζωγραφίσουμε ένα σταυρό πάνω από τη βλάβη, η τελευταία χωρίζεται σε τέσσερα ίσα τεταρτημόρια. Εάν αυτό δεν συμβεί, η βλάβη είναι ασύμμετρη. Μια ασύμμετρη βλάβη μπορεί να αποτελεί ένδειξη ύποπτης μελαγχρωματικής βλάβης. Θα πρέπει επίσης να λάβουμε υπόψη την πιθανότητα μελανώματος, εάν παρατηρηθούν αλλαγές στη περιφέρεια της βλάβης.

Τα μελανώματα έχουν ακανόνιστα όρια με προεκβολές στην περιφέρειά τους, ενώ οι καλοήθεις μελαγχρωματικές βλάβες έχουν ομαλά όρια. Αλλαγές στο χρώμα της μελαγχρωματικής βλάβης είναι και αυτό ένα ύποπτο σημείο.

Η αξιολόγηση του χρώματος αποτελεί μία από τις σημαντικότερες πτυχές στην κλινική διάγνωση του μελανώματος. Οι πιο σημαντικές παράμετροι είναι η συμμετρία, η ομοιογένεια του χρώματος καθώς και ο αριθμός των διαφορετικών χρωμάτων που υπάρχουν.

Ένα μελάνωμα έχει συχνά διαφορετικά χρώματα σε περίπλοκη ή ανώμαλη κατανομή. Εκτός από τις διάφορες αποχρώσεις του καφέ, μπορεί να υπάρξει συνδυασμός κόκκινου, γκρι, λευκού, ροζ, και μαύρου χρώματος.

Η αυτοεξέταση είναι εξαιρετικά σημαντική, αλλά η τακτική εξέταση από γιατρό κάθε 6 με 12 μήνες, δικαιολογείται ενδεχομένως μόνο σε ενήλικες με προσωπικό ιστορικό δερματικού καρκίνου και σε ασθενείς που ανήκουν στις ομάδες υψηλού κινδύνου.

Η Ευρωπαϊκή Ημέρα Μελανώματος και η Ελληνική Εβδομάδα κατά του Καρκίνου του Δέρματος οργανώνεται υπό την αιγίδα του Ευρωμελανώματος της ΕΔΑΕ (Ελληνική Δερματολογική και Αφροδισιολογική Εταιρεία) και της EADV (European Academy of Dermatology and Veneorology).

Mεγάλος υποστηρικτής της ενέργειας είναι τα Δερματολογικά Εργαστήρια LA ROCHE-POSAY. Πρόκειται για μια εταιρεία αφοσιωμένη στη δερματολογία, που υποστηρίζει εκστρατείες κατά του μελανώματος, μέσω της Ενημέρωσης της Ιατρικής Κοινότητας, της πρόληψης και της έγκαιρης διάγνωσης. Με ενημερωτικά έντυπα που εξηγούν τη σημασία της αυτό-εξέτασης καθώς και τις αναγκαίες προφυλάξεις κατά την έκθεση στον ήλιο, η LA ROCHE-POSAY προσφέρει ένα χρήσιμο εργαλείο και εκπαιδεύει τον κόσμο για την πρόληψη από τις αρνητικές συνέπειες του ήλιο. Επιπλέον, υποστηρίζει την Ευρωπαϊκή Ημέρα Μελανώματος και την Ελληνική Εβδομάδα κατά του Καρκίνου του Δέρματος και παρέχει συνεχή ιατρική εκπαίδευση για τους δερματολόγους, με εκπαιδευτικά σεμινάρια δερματοσκόπησης και με ροή πληροφόρησης από το site για τη δερματοσκόπηση (www.dermatoscopie.org).

 

Ανάγνωση “ύποπτης” βλάβης του δέρματος


Κατά την εξέταση των μελαγχρωματικών βλαβών του δέρματος ή των σπίλων, υπάρχουν μερικά σημεία που θα πρέπει να προσέξουμε. Τα σημεία αυτά βοηθούν κατά την αυτοεξέταση, καθώς δείχνουν εάν πρόκειται για μια καλοήθη, συνηθισμένη μελαγχρωματική βλάβη ή για μια ύποπτη μελαγχρωματική βλάβη, δηλαδή βλάβη που θα πρέπει να εξεταστεί περαιτέρω από τον δερματολόγο.

Οι καλοήθεις μελαγχρωματικές βλάβες του δέρματος συνήθως είναι συμμετρικές, δηλαδή εάν ζωγραφίσουμε ένα σταυρό πάνω από τη βλάβη, η τελευταία χωρίζεται σε τέσσερα ίσα τεταρτημόρια.

Εάν αυτό δεν ισχύει, η βλάβη είναι ασύμμετρη. Μια ασύμμετρη βλάβη μπορεί να αποτελεί ένδειξη ύποπτης μελαγχρωματικής βλάβης. Θα πρέπει επίσης να λάβουμε υπόψη την πιθανότητα μελανώματος, εαν παρατηρηθούν αλλαγές στη περιφέρεια της μελαγχρωματικής βλάβης.

Τα μελανώματα συχνά έχουν ακανόνιστα όρια με προεκβολές στην περιφέρειά τους, ενώ οι καλοήθεις μελαγχρωματικές βλάβες έχουν ομαλά όρια. Αλλαγές στο χρώμα της μελαγχρωματικής βλάβης είναι και αυτό ένα ύποπτο σημείο.

Η αξιολόγηση του χρώματος αποτελεί πράγματι μια από τις σημαντικότερες πτυχές στην κλινική διάγνωση του μελανώματος. Οι πιο σημαντικές παράμετροι είναι η συμμετρία, η ομοιογένεια του χρώματος καθώς και ο αριθμός των διαφορετικών χρωμάτων που υπάρχουν. Ένα μελάνωμα έχει συχνά διαφορετικά χρώματα σε περίπλοκη ή ανώμαλη κατανομή. Εκτός από τις διάφορες αποχρώσεις του καφέ, μπορεί να υπάρξει συνδυασμός κόκκινου, γκρι, λευκού, ροζ, και μαύρου χρώματος.

Η διάμετρος μιας μελαγχρωματικής βλάβης αποτελεί με τη σειρά της μια σημαντική παράμετρο. Στο μελάνωμα, η διάμετρος συνήθως ξεπερνά τα 6mm. Όλα αυτά τα χαρακτηριστικά μπορούν εύκολα να απομνημονευθούν χάρη στον κανόνα ABCD όπου το Α αντιστοιχεί στη λέξη Asymmetry / ασυμμετρία, το B στη λέξη Border / περιφέρεια της βλάβης, επίσης το C στη λέξη Color / χρώμα και το D στη λέξη Diameter / διάμετρος.

Έτσι, θα πρέπει να ληφθεί υπόψη η πιθανότητα μελανώματος όταν βλέπουμε μια ασύμμετρη μελαγχρωματική βλάβη του δέρματος, με ακανόνιστα όρια και διάφορα χρώματα. Συνήθως, η διάμετρος του ξεπερνά τα 6mm.

Εκτός από τα χαρακτηριστικά που συγκεντρώνονται σε αυτόν τον μνημοτεχνικό κανόνα, υπάρχουν και άλλα ύποπτα σημεία, π.χ. αύξηση του μεγέθους των μελαγχρωματικών βλαβών, εμφάνιση υποστροφής στο εσωτερικό της μελαγχρωματικής βλάβης, εξαφάνιση των γραμμών του δέρματος, απολέπιση, εμφάνιση φλεγμονώδους ζώνης γύρω από τη βλάβη, εμφάνιση κρούστας ή αιμορραγίας και τάση της βλάβης να μαλακώνει ή να σκληραίνει.

Ορισμένα μελανώματα αναπτύσσονται πολύ γρήγορα και εισχωρούν βαθιά στο δέρμα.

Η διάμετρος τους ενδεχομένως να είναι μικρότερη των 6mm και έχουν ομοιόμορφο χρώμα (κυρίως καφέ-μαύρο) και συνήθως έντονες προεξοχές.

Γι' αυτό και μοιάζουν με μικρά ογκίδια που εμφανίζονται ξαφνικά, σκληραίνουν και στο τέλος κοκκινίζουν ή αιμορραγούν.

 

MYSKINCHECK.GR

Έγκαιρη διάγνωση… καλύτερη ζωή


H Ελληνική Δερματολογική & Αφροδισιολογική Εταιρεία (ΕΔΑΕ) με υποστηρικτή τα δερματολογικά εργαστήρια της La Roche-Posay, δημιούργησαν το πρωτοποριακό site αυτοεξέτασης www.myskincheck.gr με σκοπό την έγκαιρη διάγνωση των μελανωμάτων. Στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ημέρας Μελανώματος και την Ελληνικής Εβδομάδας κατά του Καρκίνου του Δέρματος, το www.myskincheck.gr προσφέρει ενημέρωση του Ελληνικού κοινού για θέματα που αφορούν την πρόληψη του καρκίνου του δέρματος.

Το www.myskincheck.gr, προσφέρει αυτοεξέταση των ύποπτων σπίλων με την μέθοδο ABCDE* και χρήσιμες συμβουλές αξιολόγησης του προσωπικού βαθμού κινδύνου. Χάρη σε αυτόν τον δερματολογικό οδηγό, μπορεί ο καθένας να χαρτογραφήσει τα ύποπτα σημάδια και τους σπίλους πολύ απλά και εύκολα.

Παράλληλα, μέσα από το www.myskincheck.gr μπορεί κανείς να βρει χρήσιμες συμβουλές για το πότε μια ελιά είναι ύποπτη, προϋποθέσεις που καθιστούν μια κατηγορία “υψηλού” κινδύνου, τους παράγοντες που ευθύνονται για την εμφάνιση ύποπτων σημαδιών, αλήθειες και μύθους γύρω από την αντιηλιακή προστασία και άλλες χρήσιμες δερματολογικές συμβουλές.

Το www.myskincheck.gr έχει ως στόχο την αύξηση της έγκαιρης διάγνωσης των καρκίνων του δέρματος μέσω της ενημέρωσης. Η έγκαιρη διάγνωση είναι σημαντική για την αντιμετώπιση του μελανώματος. Υιοθετήστε την αυτοεξέταση. Ας μην ξεχνάμε ότι το 90% των μελανωμάτων που εντοπίζονται εγκαίρως θεραπεύονται.
*Συνιστώμενη μέθοδος από το “The Skin Cancer Foundation”


Η Αντιμετώπιση Μελανώματος


Η αντιμετώπιση του μελανώματος εξαρτάται από το κλινικό στάδιό του. Αυτό καθορίζεται από το μικροσκοπικό πάχος της δερματικής βλάβης, που μετράται σε mm (δείκτης Breslow) και την ενδεχόμενη ύπαρξη μεταστάσεων σε λεμφαδένες ή άλλα όργανα, οι οποίες ανιχνεύονται με κλινικές και ακτινολογικές εξετάσεις.

 

Κλινικά στάδια


Ι Α Δείκτης Breslow < 1 mm
Το δέρμα στο σημείο του μελανώματος δεν παρουσιάζει εξέλκωση. Δεν παρατηρούνται μεταστάσεις σε λεμφαδένες ή όργανα
Ι Β Δείκτης Breslow μεταξύ 1 και 2 mm με δέρμα χωρίς εξέλκωση ή< 1 mm με το δέρμα να παρουσιάζει εξέλκωση στο σημείο του μελανώματος.
Δεν παρατηρούνται μεταστάσεις σε λεμφαδένες ή όργανα
ΙΙ Α Δείκτης Breslow μεταξύ 2 και 4 mm με δέρμα χωρίς εξέλκωση ή μεταξύ 1 και 2 mm με το δέρμα να παρουσιάζει εξέλκωση στο σημείο του μελανώματος.
Δεν παρατηρούνται μεταστάσεις σε λεμφαδένες ή όργανα
ΙΙ Β Δείκτης Breslow > 4 mm με δέρμα χωρίς εξέλκωση ή μεταξύ 2 και 4  mm με το δέρμα να παρουσιάζει εξέλκωση στο σημείο του μελανώματος.
Δεν παρατηρούνται μεταστάσεις σε λεμφαδένες ή όργανα
ΙΙ Γ Δείκτης Breslow > 4 mm με το δέρμα να παρουσιάζει εξέλκωση στο σημείο του μελανώματος
Δεν παρατηρούνται μεταστάσεις σε λεμφαδένες ή όργανα
ΙΙΙ Μεταστάσεις σε λεμφαδένες ή μεταστάσεις καθ’ οδόν (in transit) δηλαδή δερματικές ή υποδόριες εστίες μελανώματος μεταξύ της πρωτοπαθούς εστίας και των επιχώριων λεμφαδένων κατά την πορεία της λεμφαγγειακής αποχέτευσης σε μεγαλύτερη απόσταση από 2-3 εκατοστά
ΙV Μεταστάσεις σε όργανα

 

Θεραπεία Μελανώματος


Η αντιμετώπιση των μελανωμάτων είναι χειρουργική: το μελάνωμα πρέπει να αφαιρεθεί εξ ολοκλήρου για να γίνει η διάγνωση και να υπολογιστεί το βάθος του και εν συνεχεία να γίνει συμπληρωματική χειρουργική εκτομή μαζί με 1-2 εκ. υγιούς δέρματος γύρω από τη βλάβη ανάλογα με το πόσο βαθύ είναι.

Βάθος κατά Breslow  Εκατοστά υγιούς δέρματος
1-2 mm                     1 με 2 εκ.

2-4 mm                     2 εκ.
>4 mm                     > 2 εκ


Η χειρουργική αντιμετώπιση είναι επαρκής όταν το μελάνωμα είναι λεπτότερο από 1 mm. Όταν ο δείκτης Breslow είναι μεγαλύτερος από 1 mm, προτείνεται συνήθως μια εξέταση που ονομάζεται "αφαίρεση του φρουρού λεμφαδένα" που γίνεται κατά το χρόνο της συμπληρωματικής χειρουργικής επέμβασης αυτής Με την τεχνική αυτή εντοπίζεται ο ή οι πρώτοι (φρουροί) λεμφαδένες  της συγκεκριμένης περιοχής που ήταν το μελάνωμα ,αφαιρούνται και υποβάλλονται κατόπιν σε προσεκτική ιστολογική εξέταση. Εάν ο ή οι λεμφαδένες αυτοί έχουν ήδη προσβληθεί θα πρέπει να αφαιρεθούν όλοι οι λεμφαδένες που βρίσκονται στη συγκεκριμένη περιοχή να γίνει δηλαδή και συμπληρωματικός λεμφαδενικός καθαρισμός.

Εάν ο ασθενής διατρέχει μεγάλο κίνδυνο υποτροπής, π.χ. στάδιο ΙΙ Β και περαιτέρω μπορεί να του προταθεί και μια συμπληρωματική θεραπεία με σκοπό την πρόληψη των υποτροπών που βασίζεται στη χορήγηση a-ιντερφερόνης

Το θεραπευτικό σχήμα του εν λόγω φαρμάκου ερευνάται ακόμα και η αποτελεσματικότητα του δεν έχει αποδειχθεί μπορεί όμως να προταθεί η λήψη του για έναν χρόνο μετά την επέμβαση.

Ασθενείς με μεταστάσεις σε όργανα, π.χ. διάχυτες "φωλιές" από κακοήθη κύτταρα στο ήπαρ, στους πνεύμονες, τα οστά ή άλλα όργανα, θα πρέπει να ακολουθήσουν πιο δραστική θεραπεία. Σε τέτοιες περιπτώσεις, συνιστάται ενδοφλέβια χημειοθεραπεία με διάφορα φάρμακα. Δυστυχώς, αυτού του είδους η θεραπεία σταθεροποιεί μόνο την πάθηση ή στην καλύτερη περίπτωση, προκαλεί μερική υποχώρηση.

Για να δώσουν λύση στις βαριές και τραγικές αυτές καταστάσεις, οι ερευνητές μελετούν σήμερα τις δυνατότητες της ανοσοθεραπείας: εν συντομία, αυτό σημαίνει ότι τα καρκινικά κύτταρα δεν αφαιρούνται με εξωτερικά μέσα, αλλά διεγείρονται οι αμυντικοί μηχανισμοί του ίδιου του ασθενούς. Πολλές δυνατότητες εξετάζονται: ο στόχος είναι η διέγερση συγκεκριμένων ανοσολογικών αντιδράσεων.

Παρόμοιες μελέτες διεξάγονται τόσο στις Ηνωμένες Πολιτείες όσο και στην Ευρώπη.

 

Προστασία, Ρούχα


Πενήντα χρόνια πριν, οι γυναίκες θα έκαναν τα πάντα για να διατηρήσουν το δέρμα τους λευκό σαν το γάλα. Προστάτευαν το δέρμα τους από τον ήλιο με ομπρέλες, μεγάλα καπέλα, μακριά μανίκια, δαντελένια γάντια.

Στις μέρες μας, φαίνεται ότι έχουμε ξεχάσει πως τα ρούχα που φοράμε καθημερινά, αποτελούν μια εξαιρετική ασπίδα προστασίας από τις ακτίνες του ηλίου. Οι νάιλον κάλτσες, φυσικά, επιτρέπουν την είσοδο πολλών βλαβερών ακτινών, ενώ τα παντελόνια με πυκνή ύφανση (π.χ. τζιν) προσφέρουν μοναδική προστασία. Ένα καπέλο με μεγάλο γείσο  προστατεύει το πρόσωπο και τα αυτιά των ατόμων που εργάζονται στο ύπαιθρο καθ' όλη τη διάρκεια του έτους - το ίδιο ισχύει και για όσους επιδίδονται σε σπορ σε ανοικτό χώρο. Τα καπέλα είναι απαραίτητα για τα άτομα χωρίς μαλλιά, δεδομένου ότι η έλλειψη μαλλιών αυξάνει τις πιθανότητες εμφάνισης καρκίνου του δέρματος στο κεφάλι.

Για τα άτομα με ανοικτό δέρμα (κόκκινα, ξανθά μαλλιά), που σπάνια μαυρίζουν, συνιστάται ιδιαίτερα η χρήση των ρούχων ως μέσο προστασίας. Στην Αυστραλία, χώρα που παρουσιάζει αυξημένο αριθμό δερματικών καρκίνων, οι περιπτώσεις αυτές θα μειώνονταν κατά 50% εάν εφαρμοζόταν το απλό αυτό μέτρο προστασίας.

 

Αντηλιακά


Η συνεχώς αυξανόμενη χρήση των αντιηλιακών προϊόντων από το κοινό οδήγησε την Ευρωπαϊκή Επιτροπή στο να εκδώσει Σύσταση με στόχο την μεγαλύτερη ασφάλεια των καταναλωτών (Commission Recommendation of 22 September 2006 on the efficacy of sunscreen products and the claims made relating thereto -2006/647/EC). Η σύσταση αυτή έχει διπλό στόχο. Αφενός την καλύτερη προστασία των καταναλωτών από το σύνολο της UV ακτινοβολίας (UVA και UVB), μέσω της χρήσης αντιηλιακών προϊόντων ευρέως φάσματος προστασίας αφετέρου την καλύτερη πληροφόρηση τους μέσω της συσκευασίας για καλύτερη επιλογή προϊόντος.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή επισημοποιεί στη Σύσταση αυτή την ανάγκη αποτελεσματικής προστασίας ενάντια στις επιβλαβείς επιπτώσεις των ακτινών UVA. Έτσι, τα αντιηλιακά προϊόντα πρέπει εφεξής να προσφέρουν ένα ελάχιστο επίπεδο προστασίας και μια μέγιστη αναλογία προστασίας από τις ακτίνες UVB προς τις ακτίνες UVA έτσι ώστε να εξασφαλίζεται εξισορροπημένη προστασία σε όλο το φάσμα της UV ακτινοβολίας.

Εκτός του δείκτη SPF που είναι ο δείκτης αντιηλιακής προστασίας ενάντια στα ηλιακά εγκαύματα που προκαλούνται κυρίως από τις ακτίνες UVB τα αντιηλιακά θα πρέπει να υπολογίζουν και τον δείκτη PPD που είναι δείκτης προστασίας ενάντια στις ακτίνες UVA. Η συνιστώμενη αναλογία μεταξύ της προστασίας από τις ακτίνες UVB (SPF) προς την προστασία από τις ακτίνες UVA (PPD) είναι ίση ή μικρότερη του 3 (SPF/PPD ≤ 3). 
Όταν αυτή η αναλογία δεν τηρείται, το προϊόν δεν μπορεί να χαρακτηρίζεται ως «αντιηλιακό».

Επισημαίνεται δε η σημασία της εφαρμογής σωστής ποσότητας αντιηλιακού προϊόντος για να επιτυγχάνεται κάθε φορά η αναγραφόμενη προστασία. Για την σωστή προστασία θα πρέπει να χρησιμοποιούνται ποσότητες παρόμοιες με εκείνες των δοκιμών (2mg/cm2) ή 6 κουταλιές του γλυκού (περίπου 36gr γαλακτώματος) για το σώμα ενός μέσου ενήλικου ατόμου.

Επιπλέον, για την διευκόλυνση του εντοπισμού και της επιλογής του κατάλληλου προϊόντος, συνιστάται ο περιορισμός του αριθμού των δεικτών προστασίας και η αντιστοίχηση κάθε δείκτη με μια κατηγορία προστασίας: μικρή (SPF: 6, 10) , μεσαία (SPF: 15, 20 ,25), υψηλή (SPF: 30, 50) και πολύ υψηλή προστασία (SPF: 50+).

Τέλος, συνιστάται η επισήμανση των κινδύνων που σχετίζονται με την έκθεση στον ήλιο και τη στάση που πρέπει να υιοθετούμε απέναντι στον ήλιο μέσα από την αναγραφή θεμάτων ασφαλείας στις συσκευασίες.

 

Χρήση αντηλιακών


Είναι απαραίτητη η χρήση  αντιηλιακών σε καθημερινή βάση, ανάλογα με τον τύπο δέρματος, την εποχή, την επαγγελματική απασχόληση και τη χώρα που ζει κανείς. Στην Ελλάδα, όσοι εργάζονται στο ύπαιθρο θα πρέπει να χρησιμοποιούν αντιηλιακά προϊόντα καθ' όλη τη διάρκεια του έτους.

Το ίδιο ισχύει και για όσους ασχολούνται με αθλήματα ανοικτού χώρου. Εάν πάλι εργάζεστε σε γραφείο, θα πρέπει να βάζετε ένα λεπτό στρώμα αντιηλιακού κάθε πρωί. Οι κυρίες μπορούν να χρησιμοποιήσουν το  αντιηλιακό τους ως κρέμα ημέρας, πριν εφαρμόσουν το μέικ-απ, ούτως ώστε να αποφύγουν τις επιπτώσεις από την έκθεση στον ήλιο, όπως οι καφέ κηλίδες και οι ρυτίδες.

Όλοι σχεδόν έχουν πειστεί για τη σημασία των  αντιηλιακών κατά τη διάρκεια των διακοπών. Ωστόσο, τα αντιηλιακά είναι άχρηστα εάν δεν χρησιμοποιούνται σωστά. Θα πρέπει να εφαρμόζονται 15-30 λεπτά πριν την έκθεση στον ήλιο σε κάθε σημείο του σώματος. Παράλληλα θα πρέπει να δίνετε ιδιαίτερη προσοχή στις ευαίσθητες περιοχές, τις οποίες συνήθως ξεχνάμε: τα αυτιά, τη μύτη, τα χείλια, τα πέλματα και τις παλάμες, το κάτω μέρος του λαιμού (και για τους άνδρες), τους αγκώνες και την περιοχή των γεννητικών οργάνων στα παιδιά. Χρησιμοποιείστε το  αντιηλιακό σας κάθε δύο ώρες, για όσο εκτίθεστε στον ήλιο, ακόμα και στο τέλος της ημέρας.

Το κολύμπι, ο αέρας και η υπερβολική εφίδρωση αφαιρούν την κρέμα πιο γρήγορα από το δέρμα, γι' αυτό και στην περίπτωση αυτή θα πρέπει να χρησιμοποιείτε το  αντιηλιακό σας πιο συχνά. Στο βουνό, το εκτεθειμένο δέρμα θα πρέπει να προστατεύεται κάθε μία ώρα (με την ίδια συχνότητα το χειμώνα και το καλοκαίρι). Στην παραλία, συνιστάται να αποφεύγεται η έκθεση στον ήλιο μεταξύ 11 π.μ. και 4 μ.μ., γιατί τότε οι ακτίνες του ηλίου είναι πολύ πιο επικίνδυνες.

 

Σωστό – Λάθος


Οι ομπρέλες παρέχουν επαρκή αντηλιακή προστασία: λάθος.
Οι ακτίνες του ήλιου αντανακλώνται απευθείας στο δέρμα σας. Τοποθετείστε την ομπρέλα στο γρασίδι, όπου υπάρχει καλύτερη απορρόφηση των ακτινών.
Ο νεφελώδης ουρανός είναι ακίνδυνος: λάθος. Ακόμα και εάν δεν αισθάνεστε τη ζέστη του ήλιου, οι βλαβερές ακτίνες του διαπερνούν τα σύννεφα και φθάνουν στην επιφάνεια της γης μέσα από τα σύννεφα.
Τα αντιηλιακά μας επιτρέπουν να καθόμαστε απεριόριστα στον ήλιο: λάθος.
Ο ρόλος των αντιηλιακών δεν είναι να μας δίνουν το ακαταλόγιστο όσον αφορά τις ώρες της έκθεσής μας στον ήλιο αλλά να προσφέρουν μια πρόσθετη προστασία. Η έκθεση στον ήλιο εφόσον γίνεται για λόγους ψυχαγωγίας πρέπει να γίνεται με σύνεση.
Όταν φθάνετε στην παραλία, χρησιμοποιείτε το  αντιηλιακό σας μόνο μία φορά και νομίζετε ότι είστε προστατευμένοι για το υπόλοιπο της ημέρας: λάθος.
Ένα μαυρισμένο δέρμα προσφέρει την καλύτερη προστασία: λάθος.
Ένα μαυρισμένο δέρμα προσφέρει μια αντηλιακή προστασία αντίστοιχη ενός SPF 4 δεν προστατεύει δηλαδή επαρκώς και καλό θα ήταν να χρησιμοποιείτε και κάποιο αντιηλιακό συμπληρωματικά.
Τα προϊόντα για μαύρισμα χωρίς ήλιο προστατεύουν το δέρμα: λάθος. Το καφετί χρώμα είναι απλώς αποτέλεσμα μιας διαδικασίας οξείδωσης, όπως ένα μήλο, όταν κοπεί στα δύο, γίνεται καφέ. Ωστόσο, ο τύπος αυτός της κρέμας συνιστάται, εάν θέλετε να έχετε ένα όμορφο χρώμα καθ' όλη τη διάρκεια του έτους: είναι απολύτως ασφαλές και δεν έχει τις επικίνδυνες παρενέργειες του σολάριουμ.
Τα "χάπια μαυρίσματος" (psolaren) συνιστώνται μόνο για τη θεραπεία ορισμένων δερματοπαθειών και θα πρέπει να συνταγογραφούνται μόνο από γιατρούς. Χάπια που περιέχουν καροτίνη χαρίζουν στο δέρμα σας κάποιο χρώμα που δεν σας προστατεύει όμως από τον ήλιο και επιπλέον μπορεί να είναι επικίνδυνα για τα μάτια και το συκώτι σας.

 

Ομάδες υψηλού κινδύνου

Δεν διατρέχουν όλα τα άτομα τον ίδιο κίνδυνο να αναπτύξουν μελάνωμα (10 άτομα στα 100.000). Αρκετοί παράγοντες αυξάνουν τον κίνδυνο εμφάνισης του. Αυτοί οι παράγοντες κινδύνου υποδιαιρούνται σε προσωπικούς παράγοντες (φωτότυπος, αριθμός σπίλων), προσωπικό και οικογενειακό ιατρικό ιστορικό και περιβαλλοντικούς παράγοντες.

Οι προσωπικοί παράγοντες κινδύνου περιλαμβάνουν τον φωτότυπο δηλαδή το πώς αντιδρά ένα άτομο στον ήλιο, που ποικίλλει από το άτομο με κόκκινα μαλλιά (φωτότυπος Ι), που πάντοτε καίγεται και δεν μαυρίζει ποτέ, το άτομο με φωτότυπο ΙΙ (πάντα καίγεται, μαυρίζει ελαφρά), μέχρι τα άτομα με σκούρο δέρμα με φωτότυπους V και VI. Στην πραγματικότητα, τα άτομα με τη πτωχότερη μελαγχρωματική προστασία (φωτότυποι Ι και ΙΙ) διατρέχουν το μεγαλύτερο κίνδυνο.

Η παρουσία μεγάλου αριθμού σπίλων (μελαγχρωματικές βλάβες του δέρματος) έχει επίσης μεγάλη σημασία. Αυτό ισχύει κυρίως για τους αποκαλούμενους "άτυπους" σπίλους (όπως αυτοί ορίζονται με τα κριτήρια ABCD). Το προσωπικό ή οικογενειακό ιστορικό μελανώματος είναι εξίσου σημαντικό, ειδικότερα εάν συνδέεται με την παρουσία άτυπων σπίλων (όπως αυτοί ορίζονται με τα κριτήρια). Οι παράγοντες αυτοί μπορούν να αυξήσουν τις πιθανότητες εμφάνισης μελανώματος κατά 500 φορές.

Τέλος, μεταξύ των περιβαλλοντικών παραγόντων (οι οποίοι συνδέονται φυσικά με τη συμπεριφορά του ατόμου μέσα στο περιβάλλον του), η έκθεση στον ήλιο κατά την παιδική ηλικία, και ειδικότερα σε χώρες με πολύ μεγάλη ηλιοφάνεια (π.χ. Αφρική) φαίνεται ότι διαδραματίζει σημαντικότατο ρόλο.

Επίσης, θα πρέπει να λάβουμε υπόψη μας και την έκθεση στον ήλιο κατά τη διάρκεια των διακοπών ή τη συχνή χρήση σολάριουμ, ακόμα και όταν κάποιος δεν έχει ζήσει ποτέ σε χώρα με μεγάλη ηλιοφάνεια.  Πολλά άτομα απολαμβάνουν τον ήλιο των νότιων περιοχών, ορισμένες φορές και για μεγάλο χρονικό διάστημα και η εμφάνιση μελανωμάτων φαίνεται ότι συνδέεται με αυτήν την παρατεταμένη -αλλά κατά διαστήματα- έκθεση στον ήλιο.

Συμπερασματικά, μπορούμε να πούμε ότι όλα τα άτομα που έχουν προσωπικό ή οικογενειακό ιστορικό μελανώματος, ιστορικό παρατεταμένης έκθεσης στον ήλιο κατά την παιδική ηλικία και μεγάλο αριθμό σπίλων, ιδιαίτερα άτυπων, θα πρέπει να δίνουν την απαραίτητη προσοχή σε κάθε ύποπτο σημάδι όπως πρόσφατες αλλαγές στις μελαγχρωματικές βλάβες του δέρματος αλλά και μελαγχρωματικές βλάβες που φαγουρίζουν, αιμορραγούν ή έχουν κάνει πρόσφατα την εμφάνιση τους.

 -www.fe-mail.gr


ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Όλα τα παρακάτω πεδία είναι υποχρεωτικά, οπότε πρέπει να τα συμπληρώσεις για να μπορέσεις να υποβάλεις το σχόλιό σου! Η διεύθυνση e-mail που θα καταχωρήσεις ΔΕΝ θα δημοσιευθεί.

Σύμφωνα με τους όρους χρήσης σε περίπτωση χρήσης ψευδωνύμου, πριν την δημοσίευση του σχολίου σου μπορεί να υπάρξει επικοινωνία μέσω e-mail για την ταυτοποίηση των στοιχείων σου χωρίς αυτά να δημοσιοποιηθούν ή/και να δημοσιευθούν.

Δώσε μία έγκυρη διεύθυνση e-Mail. Η διεύθυνση e-mail που θα καταχωρήσεις ΔΕΝ θα δημοσιευθεί.

Πάτα στο πιο πάνω τετραγωνίδιο για να μας αποδείξεις οτι δεν είσαι ...ρομπότ!

Pantelis

ΠΡΟΟΡΙΣΜΟΙ

ΠΙΚΑΝΤΙΚΑ

ΥΓΕΙΑ

v-websites.gr - Καταστευή Ιστοσελίδων

Κατασκευή Ιστοσελίδων | Web Productions

kalymniansvoice.com

Copyright © 2018 | All rights reserved.

Ακολουθείστε μας στο Facebook
Μας αρέσει να μας λέτε ότι ...σας αρέσουμε!