Τουρκικό ερευνητικό μεταξύ Ρόδου & Μεγίστης μετά τον «βομβαρδισμό» του Αγαθονησίου

Mετά τον "εκπαιδευτικό" βομβαρδισμό του Αγαθονησίου, η Άγκυρα εξέδωσε ΝΟΤΑΜ για έρευνες εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας στην θαλάσσια περιοχή μεταξύ Ρόδου και Καστρελορίζου με την αποστολή του ερευνητικού σκάφους R/V BILIM το οποίο θα πραγματοποιήσει ωκεανογραφικές έρευνες στην περιοχή μεταξύ Μερσίνας και Ρόδου.

Το τουρκικό σκάφος R/V BILIM-2 (μήκος 40.36 μέτρα, πλάτος 9.47 μέτρα, εκτόπισμα 433 τόνους, βύθισμα 3.80 μέτρα, μέγιστη ταχύτητα 11.5 knots, ταχύτητα πλεύσης 9.5 knots, εμβέλεια 6500 ναυτικά μίλια),το οποίο ανήκει στο πανεπιστήμιο METU θα ξεκινούσε χτές 14 Φεβρουαρίου σύμφωνα με την NAVTEX 109/12 που εκδόθηκε πριν από δύο ημέρες, έρευνες στην θαλάσσια περιοχή μεταξύ της Μερσίνας και των παράκτιων περιοχών απέναντι από την Ρόδο συμπεριλαμβάνοντας στο δρομολόγιο του τμήμα της ελληνικής υφαλοκρηπίδας νοτιοανατολικά της Ρόδου και νότια του Καστελορίζου.

Το R/V BILIM-2 θα διασχίσει την χρονική περίοδο 14 με 26 Φεβρουαρίου την περιοχή από τις ακτές της Τουρκίας κοντά στην Μερσίνη, βόρεια της Κύπρου πλησίον θαλάσσιων περιοχών που το ψευδοκράτος έχει παραχωρήσει το δικαίωμα ερευνών για ενεργειακούς πόρους στην Τουρκία με τελικό προορισμό τον κόλπο της Μαρμαρίδας απέναντι από την Ρόδο.

Η κίνηση αυτής της Τουρκίας περιέχει πολλαπλά μηνύματα προς τις κυβερνήσεις της Ελλάδας και της Κύπρου. Πρώτον υπενθυμίζει και στις δύο κυβερνήσεις ότι η Τουρκία διεκδικεί ενεργά τα «δικαιώματα» της στις περιοχές που πιθανολογείται η ύπαρξη ενεργειακών πόρων.

Δεύτερον η Άγκυρα καθστά σαφές ότι δεν δέχεται ότι μπορεί να υπάρξει ελληνική ΑΟΖ μεταξύ Ρόδου και Καστελόριζου. Βασικά δεν δέχεται ότι το Καστελόριζο συνιστά ΑΟΖ.

Τέλος η διέλευση και πραγματοποίηση ερευνών νότια της Ρόδου από το R/V BILIM-2 αποτελεί μία ακόμη επισήμανση των Τούρκων ότι η περιοχή αυτή είναι αμφισβητήσιμη κάτι που φαίνεται ότι εμμέσως έχει αποδεχτεί και η ελληνική κυβέρνηση, αφού ο διαγωνισμός για την έναρξη των ερευνών για υδρογονάνθρακες του ΥΠΕΚΑ περιλαμβάνει την δυτική Ελλάδα και την περιοχή νοτίως της Κρήτης μόνο.

Το μόνο βέβαιο είναι ότι η Τουρκία εκμεταλλευόμενη την κατάσταση που επικρατεί στην Ελλάδα προσπαθεί να εδραιώσει τις αμφισβητήσεις της στην περιοχή μεταξύ της Ρόδου και του Καστελορίζου προσπαθώντας να προλάβει μελλοντικές εξελίξεις που θα μπορούσαν να προκύψουν εις βάρος των συμφερόντων της.

Πάντως μέχρις στιγμής δεν υπάρχει αντίδραση από το ελληνικό ΥΠΕΞ για την νέα τουρκική NAVTEX γεγονός που εδραιώνει την τουρκική επιχειρηματολογία ότι η περιοχή αυτή είναι μία ακόμη «γκρίζα ζώνη».

Ακολουθεί η η τουρκική NAVTEX

131412 UTC FEB/12
ANTALYA TURK RADIO
NAVTEX N/W NR. 109/12

MEDITERRANEAN SEA

OCEANOGRAPHIC SURVEY, BY R/V BILIM-2, BETWEEN 14 - 26 FEB 12, IN AREA BOUNDED

36 41.85 N 035 02.28 E
36 12.00 N 034 54.00 E
35 52.00 N 033 58.00 E
35 30.00 N 028 30.00 E
36 47.63 N 028 30.00 E

Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr


ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Όλα τα παρακάτω πεδία είναι υποχρεωτικά, οπότε πρέπει να τα συμπληρώσεις για να μπορέσεις να υποβάλεις το σχόλιό σου! Η διεύθυνση e-mail που θα καταχωρήσεις ΔΕΝ θα δημοσιευθεί.

Σύμφωνα με τους όρους χρήσης σε περίπτωση χρήσης ψευδωνύμου, πριν την δημοσίευση του σχολίου σου μπορεί να υπάρξει επικοινωνία μέσω e-mail για την ταυτοποίηση των στοιχείων σου χωρίς αυτά να δημοσιοποιηθούν ή/και να δημοσιευθούν.

Δώσε μία έγκυρη διεύθυνση e-Mail. Η διεύθυνση e-mail που θα καταχωρήσεις ΔΕΝ θα δημοσιευθεί.

Πάτα στο πιο πάνω τετραγωνίδιο για να μας αποδείξεις οτι δεν είσαι ...ρομπότ!

Pantelis

ΠΡΟΟΡΙΣΜΟΙ

ΠΙΚΑΝΤΙΚΑ

LIFE STYLE

v-websites.gr - Καταστευή Ιστοσελίδων

Κατασκευή Ιστοσελίδων | Web Productions

kalymniansvoice.com

Copyright © 2019 | All rights reserved.

Ακολουθείστε μας στο Facebook
Μας αρέσει να μας λέτε ότι ...σας αρέσουμε!