Ένα σκουλήκι made in Israel, διέλυσε το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν

Οι πιθανότητες στρατιωτικής επίθεσης εναντίον του Ιράν περιορίζονται αισθητά, λόγω της επιτυχημένης κοινής αμερικανοισραηλινής κυβερνοεπίθεσης στις πυρηνικές εγκαταστάσεις της Τεχεράνης, καθιστώντας ουσιαστικά το πρόγραμμα του ανενεργό.

Αποτέλεσμα αυτού ήταν να μολυνθεί ο κεντρικός server, αλλά και όλοι οι υπολογιστές που ήταν online, με ένα από τα ισχυρότερα και μέχρι στιγμής ανίκητα όπλα του κυβερνοχώρου. Το σκουλήκι STUXNET.

Όλα ξεκίνησαν στην έρημο Νεγκέβ στο Ισραήλ στις μυστικές εγκαταστάσεις Νιμόνα. Εκεί τα τελευταία δύο χρόνια Αμερικάνοι και Ισραηλινοί αποκρυπτογραφούσαν, μελετούσαν και μάθαιναν νυχθημερόν το σύστημα του πυρηνικού προγράμματος του Ιραν. Παράλληλα μια άλλοι ομάδα ειδικών ετοίμαζε τον χειρότερο εφιάλτη για τα κομπιούτερ. Το σκουλήκι stuxnet. Οι διαταγές που είχαν ήταν σαφέστατες: Με κάθε τρόπο, το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν έπρεπε να τσακιστεί.

«Είχαμε φτιάξει συσκευές φυγοκέντρισης, εξομοιωτές των μηχανημάτων που έχουν οι Ιρανοί και πάνω σε αυτές κάναμε τα πειράματα μας.»

Όμως για να πετύχει το σχέδιο έπρεπε να μπει ακόμη ένα μικρό λιθαράκι. Ένας μικρός ουσιαστικός παράγοντας που θα ανέτρεπε το σκηνικό.

Αυτή τη φορά το σκηνικό μεταφέρθηκε στις ΗΠΑ και συγκεκριμένα στο Αίνταχο, σε μια υπερσύγχρονη βάση κυβερνοπολέμου. Εκεί αμερικάνοι ειδικοί, σε συνεργασία με την εταιρία Siemens, έκαναν φύλο και φτερό όλα τα κομπιούτερ και τους servers της Siemens, για να εντοπίσουν τα τρωτά τους σημεία. Η γερμανική εταιρία προμηθεύει αποκλειστικά το Ιράν με κομπιούτερ και τεχνολογία.

Βέβαια η γερμανική εταιρία για να διαφυλάξει το κύρος της, εξέδωσε ανακοίνωση που λέει ότι επρόκειτο απλά για ένα έλεγχο πιστοποίησης από το Εθνικό Εργαστήριο του Αίνταχο.

Ο ρόλος του κυβερνοόπλου, όμως ήταν διπλός: Όταν κατάφεραν να διοχετεύσουν το stuxnet, στον κεντρικό server του πυρηνικού προγράμματος του Ιράν, οι υπολογιστές μπλόκαραν, οι συσκευές φυγοκέντρισης σταμάτησαν να λειτουργούν και τέθηκαν εκτός λειτουργίας. Παράλληλα το σκουλήκι αποκρυπτογράφησε ολόκληρο το σύστημα και μετέδωσε όλες τις πληροφορίες για το πυρηνικό πρόγραμμα πίσω στους ισραηλινούς.

Ο τρόπος λειτουργίας του σκουληκιού είναι απλός και συνάμα περίπλοκος. Με ένα απλό «φλασάκι» usb, μπορεί να διοχετευτεί σε ένα κομπίουτερ.Το stuxnet μολύνει τον υπολογιστή αλλά ταυτόχρονα δείχνει ότι όλα λειτουργούν κανονικά. Κρυμμένο καθώς είναι εξαπλώνεται μέσω των windows σε όλους τους υπολογιστές που είναι συνδεδεμένοι με το δίκτυο. Μόλις βρει τον στόχο για τον οποίο έχει προγραμματιστεί, διαβάζει ένα πρόγραμμα που του έχουν από πριν εμφυτεύσει και τρελαίνει το σύστημα. Στην περίπτωση του Ιράν το σκουλήκι, έδωσε εντολή στα μηχανήματα του πυρηνικού εργοστασίου να επιταχύνουν, με αποτέλεσμα να καούν και να καταστραφούν τα στροφεία των φυγοκεντριστών.

ΠΗΓΗ: ΤΑ ΝΕΑ/ the New York TIMES


ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Όλα τα παρακάτω πεδία είναι υποχρεωτικά, οπότε πρέπει να τα συμπληρώσεις για να μπορέσεις να υποβάλεις το σχόλιό σου! Η διεύθυνση e-mail που θα καταχωρήσεις ΔΕΝ θα δημοσιευθεί.

Σύμφωνα με τους όρους χρήσης σε περίπτωση χρήσης ψευδωνύμου, πριν την δημοσίευση του σχολίου σου μπορεί να υπάρξει επικοινωνία μέσω e-mail για την ταυτοποίηση των στοιχείων σου χωρίς αυτά να δημοσιοποιηθούν ή/και να δημοσιευθούν.

Δώσε μία έγκυρη διεύθυνση e-Mail. Η διεύθυνση e-mail που θα καταχωρήσεις ΔΕΝ θα δημοσιευθεί.

Πάτα στο πιο πάνω τετραγωνίδιο για να μας αποδείξεις οτι δεν είσαι ...ρομπότ!

Pantelis

ΠΡΟΟΡΙΣΜΟΙ

ΠΙΚΑΝΤΙΚΑ

ΥΓΕΙΑ

v-websites.gr - Καταστευή Ιστοσελίδων

Κατασκευή Ιστοσελίδων | Web Productions

kalymniansvoice.com

Copyright © 2019 | All rights reserved.

Ακολουθείστε μας στο Facebook
Μας αρέσει να μας λέτε ότι ...σας αρέσουμε!