Φυσικό αέριο για 150 χρόνια στην ΑΟΖ Κύπρου

Αρκετό για να καλύψει τις ενεργειακές ανάγκες της Κύπρου για 150 χρόνια είναι το φυσικό αέριο που υπάρχει στα χωρικά ύδατα της Κυπριακής Δημοκρατίας, υποστηρίζει ο διευθυντής της Υπηρεσίας Ενέργειας της Κύπρου, Σόλων Κασίνης.

Αναφέρει μάλιστα ότι, από τη στιγμή που θα ληφθεί η πολιτική απόφαση για εξόρυξη φυσικού αερίου στην Κύπρο, αυτό δύναται να γίνει εντός πέντε ετών.

Σε συνέντευξη του στην εφημερίδα «Καθημερινή», ο κ. Κασίνης αναφέρει ότι το φυσικό αέριο «που σίγουρα υπάρχει στο οικόπεδο 12 της Κυπριακής Δημοκρατίας», το οποίο συγκοινωνεί με το κοίτασμα «Λεβιάθαν», είναι της τάξης των εφτά -οκτώ τρισ. Mbtu (εκατ. μονάδας φυσικού αερίου) και μπορεί να μεταφέρεται στο νησί μέσω αγωγού που θα εκτείνεται από την πλατφόρμα άντλησης του φυσικού αερίου έως την περιοχή Μονής, ανατολικά της Λεμεσού, όπου μπορεί να κατασκευαστεί τερματικό για το φυσικό αέριο.

Την ίδια στιγμή, ο διευθυντής της Υπηρεσίας Ενέργειας της Κύπρου αναφέρει πως η Κύπρος, ακόμη και το δικό της φυσικό αέριο να μην αξιοποιήσει, μπορεί να αγοράσει φθηνό φυσικό αέριο από το πλεόνασμα που έχει πλέον το γειτονικό Ισραήλ, λόγω των τεράστιων κοιτασμάτων που έχει εντοπίσει.

Οι δηλώσεις του κ. Κασίνη προκάλεσαν πολιτική αντιπαράθεση στην Κύπρο, με τον πολιτικό του προϊστάμενο, υπουργό Εμπορίου Αντώνη Πασχαλίδη, να εμφανίζεται ενοχλημένος.

Κι αυτό διότι ο κ. Κασίνης υποστήριξε ότι τα νέα δεδομένα που δημιουργούν οι ενδείξεις περί ύπαρξης τεράστιων κοιτασμάτων στην κυπριακή ΑΟΖ, καθιστούν λανθασμένη την κατ' αρχήν πρόθεση της κυπριακής κυβέρνησης να δεσμευτεί για την αγορά φυσικού αερίου για τα επόμενα 20 χρόνια.

Η αντιπολίτευση κάνει λόγο για «το σκάνδαλο του αιώνα», ενώ ο πρόεδρος Χριστόφιας απάντησε ότι η απόφαση που θα ληφθεί, αφού ακουστούν οι απόψεις των πλέον ειδικών, θα διασφαλίζει τα οικονομικά και ζωτικά συμφέροντα της Κυπριακής Δημοκρατίας.

«Κάνετε υπομονή»
Υπομονή συστήνει ο πρέσβης του Ισραήλ στη Λευκωσία Μίχαελ Χαράρι, ο οποίος επισημαίνει πως «φαίνεται ότι υπάρχουν πραγματικές και πολλές προοπτικές από τα αποθέματα φυσικού αερίου στα θαλάσσια όρια του Ισραήλ αλλά και σε γειτονικά οικόπεδα. Ελπίζουμε ότι στα επόμενα λίγα χρόνια θα μπορούμε να εκμεταλλευτούμε όσο το δυνατό περισσότερο αυτά τα κοιτάσματα».

Ο Ισραηλινός πρέσβης υποστηρίζει, ωστόσο, ότι οι επαφές και διαπραγματεύσεις γι' αυτό το ζήτημα θέλουν χρόνο και είμαστε ακόμη στα αρχικά στάδια.

«Ο παράγοντας των εναλλακτικών οδών ενέργειας προς την Ε.Ε. είναι ένα ζήτημα που θα ξεκαθαρίσει στους επόμενους λίγους μήνες.

Το πιο σημαντικό όμως από όλα είναι πως υπάρχει τόσο προοπτική όσο και θέληση για συνεργασία», τονίζει. «Πρέπει να κάνουμε λίγη υπομονή», καταλήγει ο Ισραηλινός πρέσβης, υποδεικνύοντας ότι πολλά από αυτά τα ζητήματα θα τεθούν στην επικείμενη επίσκεψη του Κύπριου προέδρου Δ. Χριστόφια στο Ισραήλ.

newsbeast.gr


ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Όλα τα παρακάτω πεδία είναι υποχρεωτικά, οπότε πρέπει να τα συμπληρώσεις για να μπορέσεις να υποβάλεις το σχόλιό σου! Η διεύθυνση e-mail που θα καταχωρήσεις ΔΕΝ θα δημοσιευθεί.

Σύμφωνα με τους όρους χρήσης σε περίπτωση χρήσης ψευδωνύμου, πριν την δημοσίευση του σχολίου σου μπορεί να υπάρξει επικοινωνία μέσω e-mail για την ταυτοποίηση των στοιχείων σου χωρίς αυτά να δημοσιοποιηθούν ή/και να δημοσιευθούν.

Δώσε μία έγκυρη διεύθυνση e-Mail. Η διεύθυνση e-mail που θα καταχωρήσεις ΔΕΝ θα δημοσιευθεί.

Πάτα στο πιο πάνω τετραγωνίδιο για να μας αποδείξεις οτι δεν είσαι ...ρομπότ!

Pantelis

ΠΡΟΟΡΙΣΜΟΙ

ΠΙΚΑΝΤΙΚΑ

LIFE STYLE

v-websites.gr - Καταστευή Ιστοσελίδων

Κατασκευή Ιστοσελίδων | Web Productions

kalymniansvoice.com

Copyright © 2019 | All rights reserved.

Ακολουθείστε μας στο Facebook
Μας αρέσει να μας λέτε ότι ...σας αρέσουμε!