Γέμισε η περιοχή μας πυρηνικά εργοστάσια

Η μία χώρα μετά την άλλη σχεδιάζουν την κατασκευή σταθμών μετά τις πυρηνικές φιλοδοξίες του Ιράν. Η Μέση Ανατολή και η Μεσόγειος γεμίζουν πυρηνικά εργοστάσια.

Τουλάχιστον 15 νέοι πυρηνικοί σταθμοί θα κατασκευαστούν στη Μέση Ανατολή έως το 2025, σύμφωνα με έρευνα των «Τimes». Αυτή η στροφή στην πυρηνική ενέργεια θα μπορούσε όμως να αποτελέσει το πρώτο βήμα μιας - πολύ επικίνδυνης - κούρσας πυρηνικών εξοπλισμών, όπως επισημαίνει η βρετανική εφημερίδα.

Ο εμπλουτισμός ουρανίου που βρίσκεται σε εξέλιξη στη μονάδα του Νατάνζ, στο Ιράν, είναι πιθανό να είναι η αρχή ενός φαινομένου ντόμινο σε ολόκληρη την περιοχή. Τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα ετοιμάζονται να υποδεχθούν στις ακτές του Περσικού Κόλπου τον πρώτο τους πυρηνικό σταθμό από τους τέσσερις νοτιοκορεατικής κατασκευής πυρηνικούς σταθμούς που θα αποκτήσουν έως το 2017.

Το Κουβέιτ πρόκειται να ανακοινώσει έως το τέλος του χρόνου την κατασκευή τεσσάρων πυρηνικών σταθμών, ενώ θεωρείται βέβαιο ότι θα ακολουθήσει η Σαουδική Αραβία, παρά το γεγονός ότι μέχρι πρόσφατα δεν υπήρχε ιδιαίτερο ενδιαφέρον για την πυρηνική ενέργεια στη χώρα. Αξιωματούχοι της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας (ΙΑΕΑ) ανέφεραν στους «Τimes» ότι το Ριάντ πρόκειται να οριστικοποιήσει τα σχέδιά του μέσα στους προσεχείς δεκαοκτώ μήνες.

Από την πλευρά της, η Τουρκία υπέγραψε τον περασμένο Μάιο μια συμφωνία ύψους 20 δισεκατομμυρίων δολαρίων για την κατασκευή τεσσάρων αντιδραστήρων, ενώ η Αίγυπτος θα παρουσιάσει σύντομα ένα σχέδιο μελέτης για την κατασκευή δύο αντιδραστήρων στις ακτές της Μεσογείου. Παράλληλα, η Ιορδανία βρίσκεται σε επαφές για μια συνεργασία με την Ουάσιγκτον. Οπως επισημαίνει η βρετανική εφημερίδα, οι πυρηνικές φιλοδοξίες του Ιράν ρίχνουν τη σκιά τους σε ολόκληρη τη Μέση Ανατολή. Πέρα από τους φόβους που προκαλεί το πυρηνικό πρόγραμμα της Τεχεράνης, οι υπόλοιπες κυβερνήσεις της περιοχής βλέπουν με σεβασμό αλλά και φθόνο την απροθυμία του ιρανικού καθεστώτος να συνεργαστεί με τη διεθνή κοινότητα. Εάν το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν «περάσει» χωρίς συνέπειες, θα ανάψει το πράσινο φως για μια πυρηνική κούρσα, στην οποία θα συμμετέχουν σχεδόν όλοι οι γείτονές του, προβλέπουν αναλυτές.

Ειδικά για τη Σαουδική Αραβία, ένα Ιράν εξοπλισμένο με πυρηνικά θα αποτελούσε σαφή απειλή. «Η Σαουδική Αραβία δεν κρύβει την πρόθεσή της να αποκτήσει πυρηνικά όπλα εάν αποκτήσει και το Ιράν», επισημαίνει στους «Τimes» ο αναλυτής Μαρκ Φίτζπατρικ. Η αποφασιστικότητα του Ριάντ να εξοπλιστεί με οδηγό το οπλοστάσιο της Τεχεράνης εξηγεί και τον λόγο για τον οποίο η συμφωνία ύψους 60 δισ. δολαρίων με την Ουάσιγκτον για την πώληση συμβατικών όπλων δεν προκάλεσε ιδιαίτερες αντιδράσεις στις Ηνωμένες Πολιτείες ή το Ισραήλ. Πέρα από το γεγονός ότι η Ουάσιγκτον έστειλε ένα σαφές μήνυμα προς την Τεχεράνη, με αυτή τη συμφωνία θέλει παράλληλα να διαβεβαιώσει τη Σαουδική Αραβία ότι μπορεί να υπερασπιστεί τα εδάφη της με συμβατικά όπλα. Ανάλογες συμφωνίες βρίσκονται στα σκαριά με τις χώρες της ανατολικής ακτής της Αραβικής Χερσονήσου.

Οι «Τimes» υπενθυμίζουν ότι περίπου 60 πυρηνικοί σταθμοί βρίσκονται στο στάδιο κατασκευής σε ολόκληρο τον πλανήτη (το ένα τρίτο από αυτούς κατασκευάζεται στην Κίνα), καθώς η αύξηση των τιμών του πετρελαίου και οι επιπτώσεις των ορυκτών καυσίμων στο περιβάλλον επανέφεραν στο προσκήνιο την πυρηνική ενέργεια ως μια βιώσιμη λύση. Σε έκθεση, πάντως, του Πανεπιστημίου του Στράτφορντ επισημαίνεται ότι τα υποψήφια πυρηνικά κράτη είναι πιο ασταθή πολιτικά και πιο ευεπίφορα στη διαφθορά από τις παραδοσιακές δυνάμεις της ατομικής ενέργειας. «Αυτό δεν είναι καθόλου καλό», τονίζει ο συντάκτης της έκθεσης, καθηγητής Σκοτ Σέιγκαν.

newsit.gr


ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Όλα τα παρακάτω πεδία είναι υποχρεωτικά, οπότε πρέπει να τα συμπληρώσεις για να μπορέσεις να υποβάλεις το σχόλιό σου! Η διεύθυνση e-mail που θα καταχωρήσεις ΔΕΝ θα δημοσιευθεί.

Σύμφωνα με τους όρους χρήσης σε περίπτωση χρήσης ψευδωνύμου, πριν την δημοσίευση του σχολίου σου μπορεί να υπάρξει επικοινωνία μέσω e-mail για την ταυτοποίηση των στοιχείων σου χωρίς αυτά να δημοσιοποιηθούν ή/και να δημοσιευθούν.

Δώσε μία έγκυρη διεύθυνση e-Mail. Η διεύθυνση e-mail που θα καταχωρήσεις ΔΕΝ θα δημοσιευθεί.

Πάτα στο πιο πάνω τετραγωνίδιο για να μας αποδείξεις οτι δεν είσαι ...ρομπότ!

Pantelis

ΠΡΟΟΡΙΣΜΟΙ

ΠΙΚΑΝΤΙΚΑ

LIFE STYLE

v-websites.gr - Καταστευή Ιστοσελίδων

Κατασκευή Ιστοσελίδων | Web Productions

kalymniansvoice.com

Copyright © 2019 | All rights reserved.

Ακολουθείστε μας στο Facebook
Μας αρέσει να μας λέτε ότι ...σας αρέσουμε!