Ισχυρό ενεργειακό χτύπημα του Ιράν στην Τουρκία

Γράφει ο Νίκος Χειλαδάκης ... Από αλλού το περίμεναν οι Τούρκοι και από αλλού τους ήρθε!
Όπως αναφέρουν τα σημερινά τουρκικά δημοσιεύματα ενώ περίμεναν από την Ρωσία κάποιες κυρώσεις στην προμήθεια του φυσικού αερίου από το οποίο εξαρτάται άμεσα η καθημερινή ζωή στην Τουρκία, τελικά το «χτύπημα» ήρθε από το Ιράν.
 
Συγκεκριμένα το Ιράν αποφάσισε σαν αντίποινα προς την Άγκυρα για την αυθαίρετη εισβολή τουρκικού στρατιωτικού τμήματος στο βόρειο Ιράκ χωρίς την άδεια της κυβέρνησης της Βαγδάτης, να μειώσει σε ποσοστό 50% την χορήγηση φυσικού αερίου προς την Τουρκία. Το επίπεδο της μείωσης φτάνει στα 14-15 εκατομμύρια κυβικά φυσικού αερίου, εξέλιξη που κλονίζει σοβαρά την ενεργειακή ισορροπία της Τουρκίας με ανυπολόγιστες προς το πάρων συνέπειες.
 
Όπως είναι γνωστό η Τουρκία προμηθεύονταν μέχρι τώρα από το Ιράν περίπου 30 εκατομμύρια κυβικά φυσικού αερίου, που σημαίνει 20% της συνολικής κατανάλωσης φυσικού αερίου. Με την ενέργεια αυτή της Τεχεράνης το ενεργειακό πρόβλημα της Τουρκίας γίνεται όλο και πιο δυσχερές.
 
Ο μεγάλος φόβος τώρα είναι τι θα κάνει η Ρωσία, γιατί αν και η Ρωσία προχωρήσει έστω και σε μερική μείωση της χορήγησης φυσικού αερίου, τότε η τουρκική οικονομία τινάζεται κυριολεκτικά στον αέρα.
 
Ήδη ερευνώνται κάποιες εναλλακτικές λύσεις όπως προμήθεια αυξημένης ποσότητας από το Κατάρ, αλλά εδώ υπάρχει η γεωγραφική δυσκολία να φτάσει η ποσότητα αυτή στην Τουρκία ενώ άλλες εναλλακτικές λύσεις όπως Αλγερία και Νιγηρία, είναι πολύ χρονοβόρες και αμφιβόλου αποτελέσματος. Επίσης και το Αζερμπαϊτζάν όπως έγινε γνωστό, αδυνατεί να αναπληρώσει το ενεργειακό κενό που δημιουργείται.
 
Η κίνηση αυτή του Ιράν πολλοί την χαρακτήρισαν σαν το πρώτο βήμα για την ενεργειακή κατάρρευση της Τουρκίας.


Και έπεται συνέχεια!

ΝΙΚΟΣ ΧΕΙΛΑΔΑΚΗΣ
Δημοσιογράφος-Συγγραφέας-Τουρκολόγος
nikosxeiladakis.gr


ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Όλα τα παρακάτω πεδία είναι υποχρεωτικά, οπότε πρέπει να τα συμπληρώσεις για να μπορέσεις να υποβάλεις το σχόλιό σου! Η διεύθυνση e-mail που θα καταχωρήσεις ΔΕΝ θα δημοσιευθεί.

Σύμφωνα με τους όρους χρήσης σε περίπτωση χρήσης ψευδωνύμου, πριν την δημοσίευση του σχολίου σου μπορεί να υπάρξει επικοινωνία μέσω e-mail για την ταυτοποίηση των στοιχείων σου χωρίς αυτά να δημοσιοποιηθούν ή/και να δημοσιευθούν.

Δώσε μία έγκυρη διεύθυνση e-Mail. Η διεύθυνση e-mail που θα καταχωρήσεις ΔΕΝ θα δημοσιευθεί.

Πάτα στο πιο πάνω τετραγωνίδιο για να μας αποδείξεις οτι δεν είσαι ...ρομπότ!

Pantelis

ΠΡΟΟΡΙΣΜΟΙ

ΠΙΚΑΝΤΙΚΑ

LIFE STYLE

v-websites.gr - Καταστευή Ιστοσελίδων

Κατασκευή Ιστοσελίδων | Web Productions

kalymniansvoice.com

Copyright © 2019 | All rights reserved.

Ακολουθείστε μας στο Facebook
Μας αρέσει να μας λέτε ότι ...σας αρέσουμε!