Οι φωτιές του Αϊ Γιαννιού τ’ατσάλι στο Καντούνι - (1 Video)

Οι φωτιές του Αϊ Γιαννιού τ'ατσάλι. Από το απόγευμα φτιάχνουν φανούς από ξηραμένα χόρτα, πηδούν πάνω από τους φανούς και κάθε φορά φωνάζουν «τ' Αϊ Γιαννιού τ' ατσάλι, της γριάς το ποντικάλι».
Μέσα στις φωτιές ρίχνουν μια πέτρα. Την πέτρα αυτή τη ρίχνουν μετά στη θάλασσα (συνήθως το επόμενο πρωί) και πρέπει να βουτήξουν και να τη βρουν (η βουτιά αυτή έχει παρόμοια βαρύτητα με αυτή στα Θεοφάνεια για την ανεύρεση του Σταυρού).
Παράλληλα, πίνουν το αμίλητο νερό και δε μιλάνε μέχρι να βρει ο καθένας την πέτρα του. Η εορτή αυτή σηματοδοτεί την έναρξη της κολύμβησης στη θάλασσα. Το έθιμο αυτό είναι παγανιστικό και το «ατσάλι» - η πέτρα – θεωρείται ότι φέρνει ατσαλένια υγεία στους συμμετέχοντες. 
 
Δείτε πως γίορτασαν του Αϊ Γιαννιού τ'ατσάλι στο Καντούνι ... 
 
 
 
 
βίντεο: Νικόλας Μαγκλής

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Όλα τα παρακάτω πεδία είναι υποχρεωτικά, οπότε πρέπει να τα συμπληρώσεις για να μπορέσεις να υποβάλεις το σχόλιό σου! Η διεύθυνση e-mail που θα καταχωρήσεις ΔΕΝ θα δημοσιευθεί.

Σύμφωνα με τους όρους χρήσης σε περίπτωση χρήσης ψευδωνύμου, πριν την δημοσίευση του σχολίου σου μπορεί να υπάρξει επικοινωνία μέσω e-mail για την ταυτοποίηση των στοιχείων σου χωρίς αυτά να δημοσιοποιηθούν ή/και να δημοσιευθούν.

Δώσε μία έγκυρη διεύθυνση e-Mail. Η διεύθυνση e-mail που θα καταχωρήσεις ΔΕΝ θα δημοσιευθεί.

Πάτα στο πιο πάνω τετραγωνίδιο για να μας αποδείξεις οτι δεν είσαι ...ρομπότ!

Pantelis

ΠΡΟΟΡΙΣΜΟΙ

ΠΙΚΑΝΤΙΚΑ

ΥΓΕΙΑ

v-websites.gr - Καταστευή Ιστοσελίδων

Κατασκευή Ιστοσελίδων | Web Productions

kalymniansvoice.com

Copyright © 2019 | All rights reserved.

Ακολουθείστε μας στο Facebook
Μας αρέσει να μας λέτε ότι ...σας αρέσουμε!