ΜΥΘΟΙ ΚΑΙ ΑΛΗΘΕΙΕΣ ΓΙΑ ΤΗ ΦΟΙΤΗΣΗ ΣΤΑ ΕΠΑΛ / ΓΕΛ

Η αναλογία μαθητών που φοιτούν στην τεχνική εκπαίδευση σε χώρες του εξωτερικού (όπου βέβαια η τεχνική εκπαίδευση δεν παρουσιάζει τις αδυναμίες και τις ελλείψεις που παρατηρούνται στην Ελλάδα) ...
και όσων φοιτούν στη γενική εκπαίδευση είναι 70-30 σε αντίθεση με τα ελληνικά δεδομένα όπου η φοίτηση στα ΕΠΑΛ και ΕΠΑΣ συγκεντρώνει μόλις ένα 20% και στα ΓΕΛ το 80%. Η τεχνική επαγγελματική εκπαίδευση είναι απαξιωμένη στη χώρα μας σε σχέση με τις άλλες χώρες-μέλη της Ευρωπαϊκής ΄Ενωσης όπου κατέχει εξέχουσα θέση στα εκπαιδευτικά συστήματα και η αναγκαιότητά της δεν αμφισβητείται από κανένα. Σαφέστατα η ελληνική πολιτεία κάνει απεγνωσμένες προσπάθειες να αντιστρέψει τα ποσοστά αυτά υπέρ της τεχνικής εκπαίδευσης. Και όσοι θα σπεύσουν να σκεφτούν ότι μέλημά της είναι η άμεση επαγγελματική αποκατάσταση των μαθητών, ας αναλογιστούν με ποιους όρους «αναβαθμίζεται» η τεχνική εκπαίδευση με το νομοσχέδιο για το Νέο λύκειο και ποιες σκοπιμότητες κρύβονται από πίσω.
Επιχειρείται σκόπιμα να αποθαρρυνθούν οι μαθητές από τη φοίτησή τους στα ΓΕΛ και κατ'επέκταση στην Τριτοβάθμια εκπαίδευση (με την εισαγωγή της Τράπεζας θεμάτων, την ποσόστωση της βαθμολογίας στις 3 τάξεις του λυκείου για την εισαγωγή στο πανεπιστήμιο, το κλείσιμο πολλών σχολών και τμημάτων της Γ΄θμιας εκπ/σης) και να στραφούν στην τεχνική εκπαίδευση: αρκεί να θυμηθούμε και το ανάλογο τηλεοπτικό σποτ του υπουργείου με τον 15 χρονο να ονειρεύεται να γίνει κομμωτής ή ηλεκτρολόγος σε πείσμα των δικών του που τρέφουν όνειρα για πανεπιστημιακή μόρφωση.
ΜΥΘΟΣ 1ος: Τελειώνοντας το ΕΠΑΛ οι απόφοιτοι έχουν πάρει πτυχίο ειδικότητας και μπορούν να βγουν άμεσα στην αγορά εργασίας.
Κανείς δε λέει στον 15 χρονο της διαφήμισης ότι αφού ολοκληρώσει τις σπουδές του στο ΕΠΑΛ και ακολουθήσει την ειδικότητα των ονείρων του τον περιμένει ένας γολγοθάς μέχρι να υπογράψει – αν φτάσει κάποτε στο σημείο αυτό- την πρώτη του ηλεκτρολογική εγκατάσταση: θα πρέπει να αποκτήσει προϋπηρεσία 36 μηνών με ένσημα (αλήθεια, ποιος εργοδότης άραγε σε εποχές τέτοιας ανεργίας θα του δώσει αυτή τη δυνατότητα; Το πιο πιθανό είναι να χρειαστούν πολλά χρόνια για να συγκεντρώσει την απαιτούμενη προϋπηρεσία μέχρι να πάρει άδεια ασκήσεως επαγγέλματος) Και μετά από 3 χρόνια κακοπληρωμένης «προϋπηρεσίας» θα πρέπει να δώσει εξετάσεις προκειμένου να αποκτήσει την άδεια ασκήσεως επαγγέλματος. Κι αυτό συμβαίνει με όλες τις ειδικότητες: για να πάρεις την πολυπόθητη άδεια ασκήσεως επαγγέλματος θα πρέπει να αποκτήσεις τεκμηριωμένη προϋπηρεσία πολλών ετών (ανάλογα με την ειδικότητα) και να δώσεις και εξετάσεις (που δε γίνονται σε τακτά διαστήματα αλλά η αναμονή μπορεί να φτάσει και τα 2 χρόνια) στον Εθνικό Οργανισμό Πιστοποίησης Προσόντων. Κι αυτή είναι η καλή περίπτωση.
ΜΥΘΟΣ 2ος: Οι απόφοιτοι ΕΠΑΛ έχουν θεσμοθετημένα επαγγελματικά δικαιώματα που ορίζονται με Προεδρικά Διατάγματα.
Η κακή περίπτωση είναι να πάρεις ένα χαρτί χωρίς κανένα αντίκρισμα. Ο Συνήγορος του Πολίτη έχει επανειλημμένως προσφύγει στη δικαιοσύνη (εκ μέρους αγανακτισμένων γονιών που επένδυσαν στη τεχνική εκπαίδευση των παιδιών τους για γρήγορη επαγγελματική αποκατάσταση) για το γεγονός ότι στο 50% των ειδικοτήτων στα ΕΠΑΛ και στα ΕΠΑΣ δεν υπάρχουν θεσμοθετημένα επαγγελματικά δικαιώματα για τους απόφοιτους, παρόλο που έχουν περάσει 16 χρόνια(!) από την ίδρυση και λειτουργία των ειδικοτήτων αυτών (από τα ΤΕΕ του ν. 2640/98). Αποτέλεσμα: πτυχιούχοι πολλών τεχνικών ειδικοτήτων δεν έχουν ακόμα δικαίωμα άσκησης του επαγγέλματος της ειδικότητάς τους! Αποτελεί πάγιο αίτημα των Ενώσεων Λειτουργών Τεχνικής και Επαγγελματικής Εκπαίδευσης να προβεί η κυβέρνηση στην έκδοση Προεδρικών Διαταγμάτων που θα κατοχυρώνουν τα επαγγελματικά δικαιώματα χιλιάδων αποφοίτων ΕΠΑΛ.
ΜΥΘΟΣ 3ος: Με το θεσμό της μαθητείας ο μαθητής θα βγει άμεσα στην αγορά εργασίας συνδυάζοντας την πρακτική εξάσκηση και την αποκόμιση επαγγελματικής εμπειρίας με την εξασφάλιση οικονομικών απολαβών.
Ο τέταρτος χρόνος του ΕΠΑΛ περιλαμβάνει –προαιρετικά- την πρακτική άσκηση, το θεσμό της μαθητείας. Βέβαια, δεν περιλαμβάνει μόνο εργασιακή πρακτική αλλά στην «Τάξη Μαθητείας», εφαρμόζεται το δυϊκό σύστημα εκπαίδευσης (μαθητείας) του Ο.Α.Ε.Δ., η οποία έχει διάρκεια ένα (1) έτος και περιλαμβάνει Μαθητεία με εκπαίδευση στο χώρο εργασίας, Μάθημα Ειδικότητας και Προπαρασκευαστικά Μαθήματα Πιστοποίησης στη σχολική μονάδα αντίστοιχα. Κατά τη διάρκεια της εξάμηνης μαθητείας, οι νέοι και οι νέες δε θα παίρνουν μισθό, αλλά 300 ευρώ το μήνα με τη μορφή «υποτροφίας» από το υπουργείο. Οι εργοδότες απαλλάσσονται και από το ασφάλιστρο, αφού το υπουργείο θα ασφαλίζει τους μαθητευόμενους μόνο για την περίπτωση «ατυχήματος». Αξίζει να σημειωθούν και τα ψιλά γράμματα που υπάρχουν στο πρόγραμμα, που μπορεί να στερήσουν από τους μαθητευόμενους ακόμα και αυτά τα 300 ευρώ. Απλήρωτος θα μένει, για παράδειγμα, ο μαθητευόμενος αν αποχωρήσει από τη μαθητεία πριν συμπληρωθεί ένα ελάχιστο διάστημα 2 μηνών, ενώ για να καταβληθεί το πλήρες ποσό απαιτείται η συμπλήρωση 20 ημερών μαθητείας κάθε μήνα. Με άλλα λόγια, οι μαθητευόμενοι δεν έχουν ούτε το δικαίωμα να αρρωστήσουν, χωρίς να υποστούν τις συνέπειες.
Ανάμεσα στις επιχειρήσεις που έχουν δηλώσει θέσεις μαθητείας για να συμμετάσχουν στο πρόγραμμα περιλαμβάνονται μεγάλες ξενοδοχειακές μονάδες, ιδιωτικές κλινικές, ιδιωτικοί παιδικοί σταθμοί και κέντρα φροντίδας ηλικιωμένων. Με λίγα λόγια, θα τρίβουν τα χέρια τους οι επιχειρηματίες και οι μεγάλες πολυεθνικές που τα δημόσια ΕΠΑΛ φρόντισαν να τους εξασφαλίσουν φτηνά εργατικά χέρια χωρίς απαιτήσεις και δικαιώματα.
ΜΥΘΟΣ 4ος: Στόχος είναι η ποιοτική αναβάθμιση της Δημόσιας Τεχνικής Εκπαίδευσης και η εισαγωγή ειδικοτήτων που ανταποκρίνονται στις ανάγκες των μαθητών και της αγοράς εργασίας.
Ακριβώς για τα συμφέροντα των ιδιωτών, κατάργησαν το καλοκαίρι τμήματα και ειδικότητες των ΕΠΑΛ με μεγάλη ζήτηση: τους τομείς Υγείας –Πρόνοιας και εφαρμοσμένων τεχνών και γραφικών τεχνών που συγκέντρωναν τις προτιμήσεις του 33% των φοιτούντων στα ΕΠΑΛ. Η δικαιολογία του υπουργείου «δημιουργείται σύγχυση με αντίστοιχες ειδικότητες άλλων σχολών κατάρτισης» (βλ. κολλέγια, ιδιωτικά ΙΕΚ). Γι αυτό και την επόμενη της κατάργησης ο υπουργός παιδείας παρέστη στα εγκαίνια των αντίστοιχων ειδικοτήτων στα ΙΕΚ ΑΚΜΗ. Κι έτσι λύθηκε η σύγχυση: το φιλέτο επαγγελμάτων με ζήτηση δόθηκε απευθείας στους ιδιώτες αφήνοντας ακάλυπτους 20.000 μαθητές που είχαν ήδη φοιτήσει στον πρώτο χρόνο της ειδικότητας που καταργήθηκε και αφήνοντας στο δρόμο 2500 εκπαιδευτικούς που έχασαν τα θέσεις τους εν μια νυκτί.
ΜΥΘΟΣ 5ος: Οι απόφοιτοι του ΕΠΑΛ εισάγονται στα δημόσια ΙΕΚ κατά προτεραιότητα και φοιτούν για 1 χρόνο (ενώ για τους απόφοιτους ΓΕΛ η φοίτηση διαρκεί 2 χρόνια)
Σύμφωνα με τον κανονισμό λειτουργίας και μοριοδότησης των υποψηφίων των δημόσιων ΙΕΚ οι απόφοιτοι ΓΕΛ και ΕΠΑΛ δικαιούνται εισαγωγή στα ΙΕΚ με κριτήριο α) τον γενικό βαθμό απολυτηρίου β) τις επιμέρους βαθμολογίες στα μαθήματα της Νεοελληνικής Γλώσσας και των μαθηματικών σε περίπτωση ισοψηφίας στην περίπτωση α. Πουθενά δεν αναγνωρίζεται προτεραιότητα σε αποφοίτους ΕΠΑΛ. Επιπλέον, η φοίτηση σε τμήμα ΙΕΚ που δεν αντιστοιχεί στην ειδικότητα του αποφοίτου ΕΠΑΛ διαρκεί 2 χρόνια, ενώ δίνεται η δυνατότητα εγγραφής στο γ΄εξάμηνο μόνο αν ο απόφοιτος εισάγεται στην αντίστοιχη με το πτυχίο του ειδικότητα του ΙΕΚ. Αλλά και σε αυτή την περίπτωση, η «πριμοδότηση» των αποφοίτων του ΕΠΑΛ είναι από αστεία έως ανύπαρκτη: φέτος από τους 1720 νεοεισαχθέντες στα ΙΕΚ του ΟΑΕΔ οι 1700 γράφτηκαν στο α΄εξάμηνο (σπουδές 2 ετών) και μόνο 20 πανελλαδικά (!) γράφτηκαν στο γ΄εξάμηνο (τα τμήματα καθορίζονται βάσει των προτιμήσεων των υποψηφίων)
ΜΥΘΟΣ 6ος: Οι μαθητές που στο γυμνάσιο είχαν χαμηλές επιδόσεις δεν θα αντεπεξέλθουν στις αυξημένες απαιτήσεις της Α΄λυκείου των ΓΕΛ (και με τράπεζα θεμάτων)
Η φοίτηση στην Α΄λυκείου τόσο στο ΕΠΑΛ όσο και στα ΓΕΛ περιλαμβάνει μαθήματα γενικής παιδείας που εξετάζονται κατά 50% από τους διδάσκοντες και κατά 50% από την τράπεζα θεμάτων. Η παραπλήσια διδαχθείσα ύλη αποδεικνύεται από το γεγονός ότι με το Νέο Λύκειο έχουν δικαίωμα εγγραφής στη Β΄ταξη του ΓΕΛ απόφοιτοι της Α΄τάξης του ΕΠΑΛ και το αντίστροφο. Επομένως, μαθητής που ολοκλήρωσε την Α΄λυκείου του ΕΠΑΛ θεωρείται ότι έχει διδαχθεί τα βασικά στοιχεία των γνωστικών αντικειμένων της Α΄λυκείου, ώστε να μπορέσει απρόσκοπτα να εγγραφεί στη Β΄λυκείου του ΓΕΛ.
ΜΥΘΟΣ 7ος: Απολυτήριο Λυκείου στο ΓΕΛ παίρνεις μόνο συμμετέχοντας στις πανελλαδικές εξετάσεις.
Λάθος: Οι μαθητές που επιθυμούν να αποκτήσουν μόνο το ισχυρό και αναγνωρισμένο ευρωπαϊκά εθνικό απολυτήριο του ΓΕΛ, ώστε να διεκδικήσουν θέση σε προκηρύξεις του δημοσίου ή να συνεχίσουν σπουδές σε δημόσια ΙΕΚ ή σε χώρες του εξωτερικού, επιλέγουν να εξεταστούν ΜΟΝΟ ενδοσχολικά, από τους καθηγητές τους. Η υποχρεωτική συμμετοχή σε πανελλήνιες εξετάσεις αφορά μόνο όσους επιθυμούν να διεκδικήσουν θέσεις στην Γ΄θμια Εκπ/ση (όπως και στο ΕΠΑΛ)
ΜΥΘΟΣ 8ος! Μέσα από τα ΕΠΑΛ θα είναι ευκολότερη η πρόσβαση σε ΤΕΙ / ΑΕΙ.
Οι μαθητές των ΕΠΑΛ στη Γ΄τάξη έχουν το δικαίωμα να παρακολουθήσουν μαθήματα γενικής παιδείας ώστε να διεκδικήσουν με πανελλήνιες εξετάσεις την εισαγωγή τους σε ΤΕΙ/ ΑΕΙ. Τα ποσοστά εισαγωγής στην Γ΄θμια εκπ/ση (ΤΕΙ) είναι 79% από ΓΕΛ, 20% από ΕΠΑΛ 1% από Εσπερινά και 10% σε απόφοιτους παρελθόντων ετών. . Στην πραγματικότητα, σύμφωνα με τις Ενώσεις Λειτουργών Τεχνικής Εκπαίδευσης, οι ελλείψεις σε εκπαιδευτικό προσωπικό μαθημάτων γενικής παιδείας στα ΕΠΑΛ οδηγεί συχνά στη διδασκαλία μόνο μαθημάτων ειδικότητας ενώ τα μαθήματα στα οποία θα εξεταστούν πανελλαδικώς καλύπτονται καθυστερημένα με ωρομίσθιους ή δεν καλύπτονται καθόλου. Αλλά και όταν επιτευχθεί η εισαγωγή σε ΤΕΙ (συγκεκριμένες σχολές), οι γνωστικές ελλείψεις των φοιτητών που προέρχονται από ΕΠΑΛ σε μαθήματα γενικής παιδείας και κατεύθυνσης (Φυσική, Μαθηματικά, Χημεία) είναι τόσο μεγάλες που οδηγούν στην ανάγκη φροντιστηρίων Γ΄θμιας εκπ/σης ή στην εγκατάλειψη των σπουδών.(τεράστια ποσοστά διαρροής αποφοίτων ΕΠΑΛ από ΤΕΙ και ΑΕΝ)
Τέλος μην ξεχνάμε ότι από πέρυσι το καλοκαίρι αιφνιδίως καταργήθηκαν από τα δημόσια ΕΠΑΛ οι ειδικότητες του τομέα Υγείας , εφαρμοσμένων τεχνών και γραφικών τεχνών που ήταν οι τομείς με την καλύτερη επαγγελματική αποκατάσταση.
Στην Ελλάδα της οικονομικής κρίσης η ανεργία είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα για τους νέους που ξεκινούν τη ζωή τους, και αυτό οφείλεται στην έλλειψη θέσεων εργασίας και όχι στα ελλιπή προσόντα των νέων. Δεν προσπαθούμε να ωραιοποιήσουμε τις συνθήκες που ισχύουν στα Γενικά Λύκεια ούτε να απαξιώσουμε την τεχνική εκπαίδευση. Η επιλογή πρέπει να γίνεται με σοβαρότητα και με τη σωστή πληροφόρηση.
 
Οι Σύλλογοι καθηγητών του 1ου και 2ου ΓΕΛ Καλύμνου.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Όλα τα παρακάτω πεδία είναι υποχρεωτικά, οπότε πρέπει να τα συμπληρώσεις για να μπορέσεις να υποβάλεις το σχόλιό σου! Η διεύθυνση e-mail που θα καταχωρήσεις ΔΕΝ θα δημοσιευθεί.

Σύμφωνα με τους όρους χρήσης σε περίπτωση χρήσης ψευδωνύμου, πριν την δημοσίευση του σχολίου σου μπορεί να υπάρξει επικοινωνία μέσω e-mail για την ταυτοποίηση των στοιχείων σου χωρίς αυτά να δημοσιοποιηθούν ή/και να δημοσιευθούν.

Δώσε μία έγκυρη διεύθυνση e-Mail. Η διεύθυνση e-mail που θα καταχωρήσεις ΔΕΝ θα δημοσιευθεί.

Πάτα στο πιο πάνω τετραγωνίδιο για να μας αποδείξεις οτι δεν είσαι ...ρομπότ!

Pantelis

ΠΡΟΟΡΙΣΜΟΙ

ΠΙΚΑΝΤΙΚΑ

ΥΓΕΙΑ

v-websites.gr - Καταστευή Ιστοσελίδων

Κατασκευή Ιστοσελίδων | Web Productions

kalymniansvoice.com

Copyright © 2018 | All rights reserved.

Ακολουθείστε μας στο Facebook
Μας αρέσει να μας λέτε ότι ...σας αρέσουμε!