1ο ΕΠΑΛ Καλύμνου: Ενημερωτική Επιστολή για την επιλογή Τύπου Λυκείου

Αγαπητοί γονείς, αυτό τον καιρό το παιδί σας κι εσείς βρίσκεστε μπροστά σε ένα μεγάλο δίλημμα.Αναφερόμαστε στο δίλημμα για το ποιο τύπο Λυκείου θα επιλέξει, το Γενικό ή το Επαγγελματικό Λύκειο. Αυτή είναι μία δύσκολη απόφαση αφού, ουσιαστικά, με την επιλογή αυτή χαράζετε από κοινού, μαζί με το παιδί σας, τόσο το μέλλον του όσο και το μέλλον της αυριανής του οικογένειας. Για να βοηθήσουμε στην επιλογή σας θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε για κάποια βασικά χαρακτηριστικά του Επαγγελματικού Λυκείου (ΕΠΑΛ), τα οποία θεωρούμε ότι δεν είναι ευρέως γνωστά.

Οι μαθητές που είναι απόφοιτοι Γυμνασίων ή έχουν προαχθεί από την Α΄ τάξη στη Β΄ τάξη των Γενικών Λυκείων, έχουν τη δυνατότητα να επιλέξουν μεταξύ των δύο σχολείων και θα πρέπει να γνωρίζουν το περιεχόμενο των σπουδών, τις διεξόδους, τα εκπαιδευτικά και επαγγελματικά εφόδια που τους παρέχει ο κάθε τύπος σχολείου.
Παρακάτω αναφέρονται ορισμένοι λόγοι τους οποίους ένας μαθητής που είναι απόφοιτος Γυμνασίου ή έχει προαχθεί από την Α΄ τάξη Γενικού Λυκείου θα θεωρήσει σημαντικούς για να επιλέξει το Επαγγελματικό Λύκειο (ΕΠΑ.Λ.).
1. Θα αναπτύξει μέσα από τα αναλυτικά προγράμματα των γενικών μαθημάτων και των μαθημάτων ειδικοτήτων, τις ιδιαίτερες ικανότητές του, τις προσωπικές πρωτοβουλίες, τη δημιουργικότητά του και την κριτική σκέψη.
2. Θα γνωρίσει και θα διδαχτεί τις απαιτούμενες τεχνικές και επαγγελματικές γνώσεις που θα τον βοηθήσουν να αναπτύξει συναφείς δεξιότητες. Το πρόγραμμα των μαθημάτων της Α' τάξης περιλαμβάνει 22 ώρες μαθημάτων Γενικής Παιδείας και 13 ώρες την εβδομάδα μαθήματα της Ομάδας Προσανατολισμού που επιλέγει ο μαθητής. Οι Ομάδες Προσανατολισμού είναι τέσσερις: Τεχνολογικές Εφαρμογές,-Διοίκηση και Οικονομία, -Γεωπονία Τεχνολογία Τροφίμων και Διατροφής ---- Ναυτιλιακών Επαγγελμάτων. Στη Β και στη Γ Λυκείου οι μαθητές διδάσκονται 12 ώρες μαθήματα Γενικής Παιδείας και 23 ώρες μαθήματα ειδικότητας, που περιλαμβάνουν Θεωρία και Εργαστήριο σε αναλογία περίπου 50%. Τα θέματα των ενδοσχολικών εξετάσεων, μόνο στα μαθήματα Γενικής Παιδείας, τίθενται κατά 50% από την Τράπεζα Θεμάτων και κατά 50% από τους διδάσκοντες καθηγητές. Στα τεχνικά μαθήματα δε δημιουργείται τράπεζα θεμάτων και τα θέματα ορίζονται μόνο από τους διδάσκοντες καθηγητές.
Προαγωγή σε επόμενη τάξη : Για την προαγωγή και την απόκτηση του απολυτηρίου απαιτείται Γενικός Μέσος Ορος τουλάχιστον 10. Δεν υπάρχει καμία άλλη προϋπόθεση. Δεν υπολογίζεται ο βαθμός της Β΄, Γ΄ τάξης για την εισαγωγή του στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση.
3. Μετά την τριετή φοίτηση στο ΕΠΑ.Λ., θα αποκτήσει ισότιμο και ισοδύναμο απολυτήριο τίτλο ανώτερης δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης με το ΓΕ.Λ.
4. Θα αποκτήσει ισχυρό πτυχίο ειδικότητας επιπέδου ΙΙΙ με τα ανάλογα επαγγελματικά δικαιώματα.
5. Θα μπορεί να εργαστεί στον δημόσιο ή ιδιωτικό τομέα ως τεχνικός, εργοδηγός ή υπάλληλος σε συναφή επαγγέλματα σύμφωνα με το πτυχίο ειδικότητάς του ή να ασκήσει ιδιωτικό έργο.
6. Θα μπορεί να συνεχίσει τις σπουδές του κατά προτεραιότητα στα Ι.Ε.Κ για την απόκτηση εξειδίκευσης σε σύγχρονες ειδικότητες.
7. Πρόσβαση στην τριτοβάθμια εκπαίδευση γίνεται με δύο τρόπους: Α. Θα έχει την δυνατότητα όπως και οι απόφοιτοι των Γενικών Λυκείων (ΓΕ.Λ.), να εισαχθεί στην τριτοβάθμια εκπαίδευση ΑΕΙ – Α.ΤΕΙ και Στρατιωτικές –Αστυνομικές σχολές και Α.Ε.Ν. μέσω πανελληνίων εξετάσεων σε μαθήματα που θα διδάσκεται στην τρίτη τάξη, που θα είναι τέσσερα(4) μαθήματα Γενικής Παιδείας και δύο(2) μαθήματα της ειδικότητάς του, επιλέγοντας την ομάδα Β΄.
Β. Θα έχει την επιπλέον επιλογή και δυνατότητα να εισαχθεί στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση Α.ΤΕΙ και μόνο σε αυτά που είναι συναφούς αντικειμένου με την ειδικότητά τους ,Στρατιωτικές σχολές και Αστυνομικές Σχολές Υπαξιωματικών, Α.Ε.Ν. μέσω ειδικών Πανελληνίων Εξετάσεων γίνεται όπως και σήμερα μετά από εξετάσεις σε τέσσερα μαθήματα: Νέα Ελληνικά, Μαθηματικά (με συντελεστή 1,5) και δύο μαθήματα ειδικότητας (με συντελεστή 3,5). Οι θέσεις για τους αποφοίτους των ΕΠΑΛ ορίζονται με ειδικό ποσοστό επιλέγοντας την ομάδα Α΄.
8. Με τις γενικές, επαγγελματικές και τεχνικές γνώσεις που θα αποκτήσει στο ΕΠΑ.Λ. θα μπορεί να παρακολουθήσει και να ολοκληρώσει με επιτυχία τις σπουδές του στην τριτοβάθμια εκπαίδευση συναφών και όχι μόνο ανωτάτων σχολών με την ειδικότητα που απέκτησε στο ΕΠΑ.Λ.

15-6-2014 6-40-56 μμ
 
15-6-2014 6-53-11 μμ
15-6-2014 6-53-45 μμ copy
 
Οι μαθητές στην Α΄ τάξη επιλέγουν Ομάδα Προσανατολισμού, στην Β΄ τάξη επιλέγουν ειδικότητα ανεξάρτητα από την ομάδα προσανατολισμού που έχουν ακολουθήσει στην Α΄ τάξη , την ίδια ειδικότητα ακολουθούν και στην Γ΄ τάξη.
Πληροφορίες: Τηλ: 22430-29600 , Fax: 22430-50897, http://www.epalkalymnou.gr/, e- mail: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.
 
- O -
ΔΙΕΥΘΥΝΤΉΣ του 1ου ΕΠΑΛ ΚΑΛΥΜΝΟΥ
ΙΑΚΩΒΟΥ ΙΩΑΝΝΗΣ

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Όλα τα παρακάτω πεδία είναι υποχρεωτικά, οπότε πρέπει να τα συμπληρώσεις για να μπορέσεις να υποβάλεις το σχόλιό σου! Η διεύθυνση e-mail που θα καταχωρήσεις ΔΕΝ θα δημοσιευθεί.

Σύμφωνα με τους όρους χρήσης σε περίπτωση χρήσης ψευδωνύμου, πριν την δημοσίευση του σχολίου σου μπορεί να υπάρξει επικοινωνία μέσω e-mail για την ταυτοποίηση των στοιχείων σου χωρίς αυτά να δημοσιοποιηθούν ή/και να δημοσιευθούν.

Δώσε μία έγκυρη διεύθυνση e-Mail. Η διεύθυνση e-mail που θα καταχωρήσεις ΔΕΝ θα δημοσιευθεί.

Πάτα στο πιο πάνω τετραγωνίδιο για να μας αποδείξεις οτι δεν είσαι ...ρομπότ!

Pantelis

ΠΡΟΟΡΙΣΜΟΙ

ΠΙΚΑΝΤΙΚΑ

LIFE STYLE

v-websites.gr - Καταστευή Ιστοσελίδων

Κατασκευή Ιστοσελίδων | Web Productions

kalymniansvoice.com

Copyright © 2019 | All rights reserved.

Ακολουθείστε μας στο Facebook
Μας αρέσει να μας λέτε ότι ...σας αρέσουμε!