Χωρίς Πληροφορική μένει το νέο Λύκειο

Το πολυαναμενόμενο νομοσχέδιο του υπουργείου Παιδείας για τη δευτεροβάθμια εκπαίδευση δόθηκε στη δημοσιότητα  από το υπουργείο Παιδείας,

με κάποιες μικρές αλλαγές σε σχέση με το αρχικό κείμενο που είχε δοθεί στη δημόσια διαβούλευση.

Το πλέον σημαντικό νέο στοιχείο είναι ότι λαμβάνεται μέριμνα να διδάσκονται μερικά από τα πανελληνίως εξεταζόμενα ειδικά μαθήματα, που ικανοποιούν ιδιαίτερες απαιτήσεις των σχολών και δεν διδάσκονταν ποτέ μέχρι τώρα στα σχολεία μας. Ετσι, η διδασκαλία του Ελεύθερου και Γραμμικού Σχεδίου καθώς και των Ιταλικών και Ισπανικών θα γίνεται σε τμήματα ενίσχυσης σε επίπεδο διεύθυνσης δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης.
17 grafima 1-thumb-mediumΟι προαγωγικές και απολυτήριες εξετάσεις διατηρούνται ενδοσχολικές, με το 50% των θεμάτων να επιλέγεται από τράπεζα θεμάτων, που σημαίνει ότι η διδακτέα ύλη θα είναι κοινή σε όλα τα σχολεία της Ελλάδας. Αγνωστο παραμένει, βέβαια, αν θα προλάβουν να δημιουργήσουν την τράπεζα θεμάτων μέχρι τον Ιούνιο για όλα τα μαθήματα της Α' Γενικού και Επαγγελματικού Λυκείου.
Οι εισαγωγικές
Οι εισαγωγικές εξετάσεις θα γίνονται μετά την αποφοίτηση από το Λύκειο σε τέσσερα μαθήματα και ως πέμπτο μάθημα θα υπολογίζεται ο βαθμός που θα προκύπτει από τους βαθμούς των Α', Β' και Γ' Λυκείου. Η αλλαγή που υπάρχει εδώ είναι ότι δεν επιτρέπεται να απέχει ο βαθμός της κάθε τάξης παραπάνω από μία μονάδα από το μέσο όρο των τεσσάρων πανελληνίως εξεταζομένων μαθημάτων.
17 grafima 2-thumb-mediumΣε περίπτωση που η απόκλιση είναι μεγαλύτερη από μία μονάδα στο μέσο όρο μίας τάξης, τότε ο βαθμός αλλάζει (μειώνεται ή αυξάνεται) ώστε να απέχει μία μονάδα από το μέσο όρο των βαθμών των τεσσάρων μαθημάτων. Μετά την ενδεχόμενη προσαρμογή ο βαθμός της Α' Λυκείου πολλαπλασιάζεται με συντελεστή 0,4 (αντί 0,5 στην αρχική εκδοχή), της Β' Λυκείου με συντελεστή 0,7 και ο απολυτήριος βαθμός με 0,9. Το άθροισμα διαιρείται με το 3 και δίνει το βαθμό προαγωγής και απόλυσης, που λογίζεται ως 5ο μάθημα, αναφέρει το υπουργείο.
Ομως το άριστα και στις τρεις τάξεις του Λυκείου θα δίνει 13,33 μονάδες και προφανώς δεν θα είναι ισότιμο με ένα μάθημα που θα δίνει 20 μονάδες στο άριστα. Ουσιαστικά με αυτή τη ρύθμιση ο βαθμός του σχολείου θα μετράει πολύ λίγο για την εισαγωγή στην ανώτατη εκπαίδευση. Παραμένει η δυνατότητα στις σχολές να ορίζουν συντελεστή βαρύτητας σε ένα μάθημα της επιλογής τους.
Ποια διαβούλευση;
Προφανώς, όλα αυτά τα τεχνικής φύσεως θέματα θα αλλάξουν πολλές φορές μέχρι να οριστικοποιηθεί ο τρόπος πρόσβασης στην ανώτατη εκπαίδευση, αφού εντοπιστούν οι αδυναμίες και οι δυσλειτουργίες τους.
Το μάθημα της Πληροφορικής δεν επιστρέφει στο Λύκειο, παρά το θόρυβο που δημιουργήθηκε. Το σχολείο δηλαδή θα μαθαίνει στους μαθητές τη χρήση του πληκτρολογίου (Internet, Office) στην υποχρεωτική εκπαίδευση μέχρι το Γυμνάσιο και δεν θα ασχολείται καθόλου με τον προγραμματισμό στο Λύκειο. Το θέμα σηκώνει πολλή κουβέντα, απλώς σημειώνουμε ότι στη σημερινή μορφή του Λυκείου ο προγραμματισμός εκτόπισε τη Χημεία, με αποτέλεσμα να εισάγονται μαθητές στα τμήματα Χημείας, Φυσικής, Τεχνολογίας Τροφίμων χωρίς να γνωρίζουν Χημεία!
Το νέο Λύκειο θα εφαρμοστεί σε... 15 μέρες, αφού τόσες απομένουν για την έναρξη του νέου σχολικού έτους, γεγονός που προκαλεί αναταραχή στον εκπαιδευτικό κόσμο.
Το νομοσχέδιο εστάλη στη Βουλή προκειμένου να συζητηθεί και να ψηφιστεί.
enet.gr
 

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Όλα τα παρακάτω πεδία είναι υποχρεωτικά, οπότε πρέπει να τα συμπληρώσεις για να μπορέσεις να υποβάλεις το σχόλιό σου! Η διεύθυνση e-mail που θα καταχωρήσεις ΔΕΝ θα δημοσιευθεί.

Σύμφωνα με τους όρους χρήσης σε περίπτωση χρήσης ψευδωνύμου, πριν την δημοσίευση του σχολίου σου μπορεί να υπάρξει επικοινωνία μέσω e-mail για την ταυτοποίηση των στοιχείων σου χωρίς αυτά να δημοσιοποιηθούν ή/και να δημοσιευθούν.

Δώσε μία έγκυρη διεύθυνση e-Mail. Η διεύθυνση e-mail που θα καταχωρήσεις ΔΕΝ θα δημοσιευθεί.

Πάτα στο πιο πάνω τετραγωνίδιο για να μας αποδείξεις οτι δεν είσαι ...ρομπότ!

Pantelis

ΠΡΟΟΡΙΣΜΟΙ

ΠΙΚΑΝΤΙΚΑ

ΥΓΕΙΑ

v-websites.gr - Καταστευή Ιστοσελίδων

Κατασκευή Ιστοσελίδων | Web Productions

kalymniansvoice.com

Copyright © 2018 | All rights reserved.

Ακολουθείστε μας στο Facebook
Μας αρέσει να μας λέτε ότι ...σας αρέσουμε!