Αναγνωρίζονται τα επαγγελματικά δικαιώματα αποφοίτων ξένων ΑΕΙ

Εξυπηρέτηση συμφερόντων ιδιωτικών και ανεξέλεγκτων ποιοτικά, εκπαιδευτηρίων βλέπουν οι πανεπιστημιακοί πίσω από την ρύθμιση για την αναγνώριση επαγγελματικών δικαιωμάτων κατόχων τίτλων αλλοδαπού Ιδρύματος.
 
Επίσημη ανακοίνωση εξέδωσαν τα μέλη της ΠΟΣΔΕΠ, σύμφωνα με την οποία αντιτίθενται σε άρθρα του πολυνομοσχεδίου και στα οποία αναφέρεται ρητά η αναγνώριση επαγγελματικών δικαιωμάτων σε κατόχους τίτλων αλλοδαπών ιδρυμάτων, κάτι που μέχρι στιγμής δεν ίσχυε.

Η ανακοίνωση έχει ως εξής:

Με το νομοσχέδιο που κατατέθηκε στη Βουλή για τα δημοσιονομικά προβλήματα της χώρας γίνεται προσπάθεια να τεθούν μεταξύ άλλων και ζητήματα αναγνώρισης επαγγελματικών δικαιωμάτων σε κατόχους τίτλων αλλοδαπού ιδρύματος και κολεγίων, που μέχρι τώρα δεν είχαν, πέραν της Οδηγίας 2005/36 και 2006/100.

Καταρχάς, η σχέση αυτού του ζητήματος με τα δημοσιονομικά δεν είναι προφανής, εφόσον η διάταξη αφορά την αγορά εργασίας, το Υπουργείο Παιδείας καθώς και άλλους φορείς, και διαπιστώνουμε ότι πρόκειται μάλλον για άλλη μια προσπάθεια να ικανοποιηθούν  συμφέροντα των ιδιοκτητών των κολεγίων και όχι να ρυθμιστούν χρονίζοντα προβλήματα της μεταλυκειακής εκπαίδευσης.

Στη συνέχεια διαπιστώνουμε ότι διευκολύνεται η επαγγελματική αναγνώριση των πτυχίων των κολεγίων που σε συνδυασμό με την εφαρμογή του "Εθνικού Πλαισίου Προσόντων", NQF και του αντίστοιχου Ευρωπαϊκού EQF, "απελευθερώνεται" από την ακαδημαϊκή ισοτιμία.

Αυτή η τελευταία παραμένει μόνο για περιπτώσεις που απαιτούνται αυξημένα ακαδημαϊκά προσόντα και ιδίως για θέσεις καθηγητών ΑΕΙ, ερευνητών και ειδικού επιστημονικού προσωπικού.

Είναι μια διάταξη που εντάσσεται στην φιλελευθεροποίηση της αγοράς εργασίας αλλά συνδέεται και με τις υποχρεώσεις μας εφαρμογής κοινοτικών κανόνων (π.χ. Οδηγία 2005/36).

Ωστόσο η ΠΟΣΔΕΠ έχει επανειλημμένα τοποθετηθεί υπέρ της απαγόρευσης της δικαιόχρησης του τίτλου αλλοδαπού ιδρύματος λόγω συνταγματικού κωλύματος αφού η παροχή τριτοβάθμιας εκπαίδευσης στην Ελλάδα είναι επιτρεπτή μόνο από ΝΠΔΔ(πλήρως αυτοδιοικούμενα) και η οργάνωση της εκπαίδευσης εξακολουθεί να αποτελεί εθνική αρμοδιότητα. Δεν υπάρχει κοινοτικός κανόνας που να επιβάλει την δικαιόχρηση!

Αντί λοιπόν η Ελληνική Πολιτεία να ασκήσει τα δικαιώματά της επιτρέπει τη δικαιόχρηση, με αποτέλεσμα την υποχρέωσή της να σεβαστεί τις Ευρωπαϊκές Συνθήκες και τις σχετικές αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου.

Επιπλέον η έλλειψη ελέγχου στον τρόπο λειτουργίας, στο εκπαιδευτικό περιεχόμενο και στο προσωπικό αυτών των εκπαιδευτηρίων συνεχίζεται.

Καταγγέλλουμε, λοιπόν, το Υπουργείο Παιδείας για τον ολισθηρό δρόμο που παίρνει και επισημαίνουμε ότι η πολιτική ευθύνη για την διευθέτηση αυτή προς όφελος των ιδιωτικών, ανεξέλεγκτων ποιοτικά, εκπαιδευτηρίων είναι τεράστια.

Οι Έλληνες και Ελληνίδες πανεπιστημιακοί θα συνεχίσουν να δίνουν τη μάχη για την συνεχή βελτίωση και αναβάθμιση της ποιότητας των πανεπιστημίων της χώρας ως απάντηση στην έλλειψη πολιτικής βούλησης εκ μέρους του Υπουργείου να εξασφαλίσει και να προασπίσει ένα ποιοτικό εκπαιδευτικό σύστημα.
 
news247.gr

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Όλα τα παρακάτω πεδία είναι υποχρεωτικά, οπότε πρέπει να τα συμπληρώσεις για να μπορέσεις να υποβάλεις το σχόλιό σου! Η διεύθυνση e-mail που θα καταχωρήσεις ΔΕΝ θα δημοσιευθεί.

Σύμφωνα με τους όρους χρήσης σε περίπτωση χρήσης ψευδωνύμου, πριν την δημοσίευση του σχολίου σου μπορεί να υπάρξει επικοινωνία μέσω e-mail για την ταυτοποίηση των στοιχείων σου χωρίς αυτά να δημοσιοποιηθούν ή/και να δημοσιευθούν.

Δώσε μία έγκυρη διεύθυνση e-Mail. Η διεύθυνση e-mail που θα καταχωρήσεις ΔΕΝ θα δημοσιευθεί.

Πάτα στο πιο πάνω τετραγωνίδιο για να μας αποδείξεις οτι δεν είσαι ...ρομπότ!

Pantelis

ΠΡΟΟΡΙΣΜΟΙ

ΠΙΚΑΝΤΙΚΑ

ΥΓΕΙΑ

v-websites.gr - Καταστευή Ιστοσελίδων

Κατασκευή Ιστοσελίδων | Web Productions

kalymniansvoice.com

Copyright © 2018 | All rights reserved.

Ακολουθείστε μας στο Facebook
Μας αρέσει να μας λέτε ότι ...σας αρέσουμε!