Πώς θα σώσετε τις καταθέσεις σας από τις κατασχέσεις

Σάλο έχουν προκαλέσει οι αλλεπάλληλες καταγγελίες πολιτών ότι η Εφορία βάζει «χέρι» στις τραπεζικές καταθέσεις τους, ακόμα και όταν αυτές έχουν μικροποσά, προκειμένου να αποπληρωθούν χρέη προς το Δημόσιο.
Αυτό συμβαίνει μολονότι ο νόμος 4161/2013 και συγκεκριμένα το άρθρο 20, προβλέπει ότι δεν μπορεί να γίνουν κατασχέσεις σε τραπεζικούς λογαριασμούς έως 1.500 ευρώ (αν πρόκειται για ατομικό λογαριασμό) ή 2.000 ευρώ αν πρόκειται για κοινό λογαριασμό.
Ο εν λόγω νόμος είναι σε ισχύ από τις 14 Ιουνίου.
Ωστόσο, προκειμένου να μην γίνονται κατασχέσεις για μικροποσά, οι καταθέτες θα πρέπει να δηλώνουν στην τράπεζα ποιος θα είναι ο τραπεζικός λογαριασμός για τον οποίο θα ισχύει το ακατάσχετο.
Όπως επισημαίνει ο Συνήγορος του Πολίτη, οι καταθέτες οφείλουν «να προβούν άμεσα οι καταθέτες σε δήλωση προς εκείνη την τράπεζα που τηρούν λογαριασμό, για τον οποίο επιθυμούν να ισχύει το ακατάσχετο των 1.500 ευρώ για ατομικό τους λογαριασμό ή των 2.000 ευρώ για κοινό λογαριασμό, προκειμένου να προστατευθούν από τις ευεργετικές διατάξεις του άρθρου 20 του Ν.4161/2013».
Από την πλευρά της, η κυβέρνηση είναι σε επαφή με τις τράπεζες προκειμένου να διευκρινιστεί το ζήτημα της κατάσχεσης ποσών από επιδόματα ανεργίας και μισθοδοτικούς ή συνταξιοδοτικούς λογαριασμούς μικρότερους των 1.000 ευρώ, παρά τη νομοθετική απαγόρευση.
Όπως είπε αυτή την εβδομάδα στη Βουλή ο υφυπουργός Οικονομικών Γ.Μαυραγάνης, αν χρειαστεί θα προβεί σε νομοθετική ρύθμιση.
Επιπλέον, ο Συνήγορος του Πολίτη έχει ζητήσει από το υπουργείο Οικονομικών να θεσπιστεί ένα όριο ακατάσχετου από το Δημόσιο και των ενοικίων, όταν αυτά αποδεδειγμένα αποτελούν το μοναδικό εισόδημα του οφειλέτη.
Είχαν προηγηθεί πολλές αναφορές πολιτών που διαθέτουν ως μοναδικό εισόδημα το μίσθωμα από ακίνητο και διαμαρτύρονταν επειδή επιβλήθηκε για οφειλές προς το Δημόσιο, κατάσχεση του συνολικού ποσού του ενοικίου που αυτοί εισπράττουν, με αποτέλεσμα να στερούνται το μοναδικό τους βιοποριστικό μέσο.
www.newsbomb.gr

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Όλα τα παρακάτω πεδία είναι υποχρεωτικά, οπότε πρέπει να τα συμπληρώσεις για να μπορέσεις να υποβάλεις το σχόλιό σου! Η διεύθυνση e-mail που θα καταχωρήσεις ΔΕΝ θα δημοσιευθεί.

Σύμφωνα με τους όρους χρήσης σε περίπτωση χρήσης ψευδωνύμου, πριν την δημοσίευση του σχολίου σου μπορεί να υπάρξει επικοινωνία μέσω e-mail για την ταυτοποίηση των στοιχείων σου χωρίς αυτά να δημοσιοποιηθούν ή/και να δημοσιευθούν.

Δώσε μία έγκυρη διεύθυνση e-Mail. Η διεύθυνση e-mail που θα καταχωρήσεις ΔΕΝ θα δημοσιευθεί.

Πάτα στο πιο πάνω τετραγωνίδιο για να μας αποδείξεις οτι δεν είσαι ...ρομπότ!

Pantelis

ΠΡΟΟΡΙΣΜΟΙ

ΠΙΚΑΝΤΙΚΑ

ΥΓΕΙΑ

v-websites.gr - Καταστευή Ιστοσελίδων

Κατασκευή Ιστοσελίδων | Web Productions

kalymniansvoice.com

Copyright © 2018 | All rights reserved.

Ακολουθείστε μας στο Facebook
Μας αρέσει να μας λέτε ότι ...σας αρέσουμε!