Πώς και πότε βγαίνουν στη σύνταξη 1 εκατ. γυναίκες

Στη σύνταξη 1 εκατ. γυναίκες. Οι προϋποθέσεις και τι ισχύει
 
Σύνταξη σε ηλικίες 50 ως 60 ετών με μια σειρά από ευνοϊκές διατάξεις μπορούν να κατοχυρώνουν εκατοντάδες χιλιάδες γυναίκες από το 1 και πλέον εκατομμύριο ασφαλισμένες στα ταμεία μισθωτών (ΙΚΑ, Δημόσιο, ΔΕΚΟ, τράπεζες) ελεύθερων επαγγελματιών (ΟΑΕ) και ανεξάρτητα απασχολούμενων (ΕΤΑΑ).
Όπως αναφέρει ο Ελεύθερος Τύπος, από το 1 εκατομμύριο γυναίκες οι περισσότερες έχουν ασφαλιστεί πριν από το 1993 και έχουν κατοχυρώσει συνταξιοδοτικό δικαίωμα με το χρόνο ασφάλισης που απαιτείται στο κάθε Ταμείο. Για τις γυναίκες που ασφαλίστηκαν για πρώτη φορά μετά το 1993 οι διατάξεις για συνταξιοδότηση είναι ενιαίες σε όλα τα Ταμεία. Για την κατηγορία αυτή τα περιθώρια είναι ελάχιστα για σύνταξη πριν από τα 62 έτη.
Ωστόσο, υπάρχουν και εδώ περιπτώσεις και παράθυρα για έξοδο με προϋποθέσεις που ισχύουν για τις παλιές ασφαλισμένες. Για παράδειγμα μια γυναίκα που είχε διακεκομμένη ασφάλιση –ακόμη και με 1 ένσημο- πριν από το 1993, αναγνωρίζεται από τα ασφαλιστικά ταμεία ως παλιά ασφαλισμένη, έστω κι αν η συνεχόμενη ασφάλιση της ξεκινά μετά το 1993.
Από την άλλη το αγκάθι στη συνταξιοδότηση από το ΙΚΑ είναι η ανεργία. Κι αυτό γιατί στη σημερινή συγκυρία η προϋπόθεση για μειωμένη σύνταξη με 100 ημέρες ασφάλισης τα 5 τελευταία χρόνια έχει εγκλωβίσει χιλιάδες γυναίκες στην αύξηση των ορίων ηλικίας για σύνταξη στα 67.
Τι ισχύει για ΤΣΑΥ, ΤΣΜΕΔΕ, Ταμείο Νομικών
Ευνοϊκές προϋποθέσεις συνταξιοδότησης μπορούν να κατοχυρώσουν και εντός του 2013 οι γυναίκες ασφαλισμένες των τομέων ΤΣΜΕΔΕ, ΤΣΑΥ, και Ταμείου Νομικών του Ενιαίου Ταμείου Ανεξάρτητα Απασχολούμενων (ΕΤΑΑ), καθώς μπορούν να αξιοποιήσουν ειδικές μεταβατικές διατάξεις που τους επιτρέπουν είτε να συμπληρώσουν το συντάξιμο χρόνο με αναγνώριση πλασματικών ετών είτε να κλειδώσουν το δικαίωμα σύνταξης με βάση την ηλικία. Κερδισμένες είναι οι μητέρες ασφαλισμένες στο Ταμείο Νομικών με ανήλικο παιδί, καθώς και όσες γυναίκες είχαν συμπληρώσει τον απαιτούμενο χρόνο ασφάλισης ως το 2010, καθώς διατηρούν το δικαίωμα να συνταξιοδοτηθούν στο 60ο έτος, ακόμη και αν το συμπληρώνουν μετά το 2013.
Στην περίπτωση που ο απαιτούμενος χρόνος συμπληρώνεται το 2011 και το 2012 και ταυτόχρονα οι ασφαλισμένες κλείνουν το 60ο έτος της ηλικίας τους, το δικαίωμα σύνταξης κλειδώνει στα 61 ή 62. Επίσης όσες μέχρι 31/12/2013 είχαν συμπληρώσει 37 έτη πραγματικής ασφάλισης σε φορείς αυτοαπασχολούμενων, συνταξιοδοτούνται και μετά την 1η/1/2013 χωρίς όριο ηλικίας. Σημειώνεται ότι τα απαιτούμενα έτη συμπληρώνονται και με αναγνώριση πλασματικού χρόνου.
Σύνταξη στα 52 από ΔΕΚΟ- Τράπεζες
Σύνταξη στα 52 και μετά το 2017 αναφέρει το δημοσίευμα, και τονίζει πως οι γυναίκες που ασφαλίστηκαν σε οποιοδήποτε Ταμείο για πρώτη φορά πριν από το 1983 και προσλήφθηκαν σε ΔΕΚΟ ή τράπεζα μετά το 1983 κατοχυρώνουν σύνταξη με 35ετία χωρίς όριο ηλικίας.
Παράλληλα, οι μητέρες που ασφαλίστηκαν στα ταμεία της Τράπεζας Ελλάδος, ΔΕΗ, ΤΑΠ-ΟΤΕ, Εθνική κά έχουν κατοχυρώσει την έξοδο ακόμη και στα 45, αρκεί να είχαν ανήλικο παιδί στα 15-20 έτη της ασφάλισής τους.
Μεταξύ άλλων, σημειώνει ότι οι μητέρες που ασφαλίστηκαν για πρώτη φορά μετά το 1983 κατοχυρώνουν σύνταξη με ανήλικο παιδί στα 25, ή 18.3 έτη ασφάλισης. Τέλος, οι γυναίκες που δεν έχουν ανήλικο παιδί στην 25ετία, παγιδεύονται στην αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης και συνταξιοδοτούνται με κριτήριο το πότε συμπληρώνουν το 55ο έτος για μειωμένη και το 60ο έτος της ηλικίας τους για πλήρη σύνταξη. Έτσι, ασφαλισμένη στο ταμείο της Εθνικής Τράπεζας που είχε 25ετία το 2012 και ήταν 56 ετών, θα βγει με μειωμένη σύνταξη στα 57 ενώ με πλήρη στα 67.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Όλα τα παρακάτω πεδία είναι υποχρεωτικά, οπότε πρέπει να τα συμπληρώσεις για να μπορέσεις να υποβάλεις το σχόλιό σου! Η διεύθυνση e-mail που θα καταχωρήσεις ΔΕΝ θα δημοσιευθεί.

Σύμφωνα με τους όρους χρήσης σε περίπτωση χρήσης ψευδωνύμου, πριν την δημοσίευση του σχολίου σου μπορεί να υπάρξει επικοινωνία μέσω e-mail για την ταυτοποίηση των στοιχείων σου χωρίς αυτά να δημοσιοποιηθούν ή/και να δημοσιευθούν.

Δώσε μία έγκυρη διεύθυνση e-Mail. Η διεύθυνση e-mail που θα καταχωρήσεις ΔΕΝ θα δημοσιευθεί.

Πάτα στο πιο πάνω τετραγωνίδιο για να μας αποδείξεις οτι δεν είσαι ...ρομπότ!

Pantelis

ΠΡΟΟΡΙΣΜΟΙ

ΠΙΚΑΝΤΙΚΑ

ΥΓΕΙΑ

v-websites.gr - Καταστευή Ιστοσελίδων

Κατασκευή Ιστοσελίδων | Web Productions

kalymniansvoice.com

Copyright © 2018 | All rights reserved.

Ακολουθείστε μας στο Facebook
Μας αρέσει να μας λέτε ότι ...σας αρέσουμε!