Αλλάζει ο φόρος ακινήτων – Πόσο θα πληρώσετε για σπίτια και εντός σχεδίου οικόπεδα

Πολύ μικρότερος ο φόρος που προβλέπεται για όσους έχουν οικόπεδο σε χωριό ή μικρό οικισμό, φόρος-φωτιά για όσους έχουν οικόπεδο σε ακριβή περιοχή. Οι αλλαγές στο νέο φόρο για τα ακίνητα φέρνουν ανατροπές.
Όλα βέβαια τελούν υπό την αίρεση της τρόικας, ωστόσο με αλλαγές στα ποσά φορολόγησης και με περισσότερες κλίμακες έγινε μια προσπάθεια να γίνει ο φόρος πιο δίκαιος.
Σύμφωνα με την "Ημερησία" προβλέπεται:
1. Νέα φορολογική κλίμακα αποτελούμενη από 25 κλιμάκια ,ενώ το αρχικό σχέδιο προέβλεπε 20 κλιμάκια.
2. Ο φόρος ξεκινά από 2 λεπτά του ευρώ το τετραγωνικό μέτρο και φθάνει μέχρι τα 20 ευρώ το τετραγωνικό μέτρο για τα εντός σχεδίου οικόπεδα που βρίσκονται σε ακριβές περιοχές της χώρας με αξία άνω των 5.000 ευρώ το τετραγωνικό μέτρο. Με το αρχικό σχέδιο του υπουργείου ο φόρος ξεκινούσε από τα 40 λεπτά του ευρώ το τετραγωνικό μέτρο και έφθανε τα 4 ευρώ το τ.μ.
3. Το πρώτο κλιμάκιο του αρχικού σχεδίου, που προέβλεπε συντελεστή φόρου 0,4 ευρώ ή 40 λεπτά του ευρώ το τετραγωνικό μέτρο για μοναδιαία αξία γηπέδου από 1 ευρώ έως 20 ευρώ το τ.μ., «σπάει» σε πέντε κλιμάκια.
Ειδικότερα:
- Για τα οικόπεδα μοναδιαίας αξίας από 0,01 έως 2 ευρώ το τ.μ. εφαρμόζεται συντελεστής 0,02 ευρώ/τ.μ.
- Για τα οικόπεδα μοναδιαίας αξίας πάνω από 2 έως 4 ευρώ το τετραγωνικό ορίζεται συντελεστής φόρου 0,07 ευρώ/τ.μ.
- Για τα οικόπεδα μοναδιαίας αξίας πάνω από 4 έως 6 ευρώ το τετραγωνικό εφαρμόζεται συντελεστής φόρου 0,15 ευρώ/τ.μ.
- Για τα οικόπεδα μοναδιαίας αξίας πάνω από 6 έως 10 ευρώ το τ.μ. ο συντελεστής φόρου διαμορφώνεται στο 0,25 ευρώ το τ.μ.
4. Μέχρι το 8ο φορολογικό κλιμάκιο προβλέπονται μειώσεις στους συντελεστές φόρου, ενώ για τα υπόλοιπα κλιμάκια οι συντελεστές φόρου αυξάνονται. Για παράδειγμα για οικόπεδα μοναδιαίας αξίας από 76 έως 100 ευρώ το τ.μ. ο συντελεστής φόρου αυξάνεται στο 0,75 ευρώ/τ.μ. από 0,7 ευρώ/τ.μ., για οικόπεδα αξίας από 101-150 ευρώ/τ.μ. ο συντελεστής αυξάνεται στο 0,85 ευρώ/τ.μ. από 0,8 ευρώ, ενώ για ακριβά οικόπεδα μοναδιαίας αξίας πάνω από 5.000 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο ο συντελεστής με βάση τον οποίο υπολογίζεται ο ενιαίος φόρος αυξάνεται από 4 ευρώ σε 20 ευρώ το τετραγωνικό μέτρο.
Κλιμάκωση των συντελεστών πρόσοψης για τα αγροτεμάχια. Ο συντελεστής 1,2 στην περίπτωση που το αγροτεμάχιο έχει πρόσοψη σε εθνική, επαρχιακή ή αγροτική οδό διαπιστώθηκε ότι λειτουργεί επιβαρυντικά κυρίως για τους αγρότες που καλλιεργούν μεγάλες εκτάσεις οι οποίες έχουν πρόσοψη σε αγροτική οδό. Με το νέο σχέδιο οι συντελεστές κλιμακώνονται ως εξής: 1 εάν το αγροτεμάχιο έχει πρόσοψη σε αγροτική οδό, 1,1 εάν έχει πρόσοψη σε επαρχιακή οδό και 1,2 στην περίπτωση που το αγροτεμάχιο έχει πρόσοψη σε εθνική οδό.
5. Δεν προβλέπεται καμία αλλαγή στους συντελεστές για τα κτίσματα εντός και εκτός σχεδίου. Για τις κατοικίες (διαμερίσματα, μονοκατοικίες κ.λπ.) ο φόρος προκύπτει από τα τετραγωνικά μέτρα του ακινήτου, του βασικού συντελεστή, του συντελεστή παλαιότητας, του συντελεστή ορόφου, του συντελεστή απομείωσης στις περιπτώσεις που αυτός ισχύει, του συντελεστή βοηθητικών χώρων (όταν υπάρχουν) και του συντελεστή ημιτελούς κτίσματος, όπου αυτός ισχύει. Για τον υπολογισμό του φόρου εφαρμόζεται κλίμακα με 20 συντελεστές που ξεκινούν από 2,3 ευρώ το τετραγωνικό μέτρο για ακίνητα με τιμή ζώνης έως 500 ευρώ το τ.μ. και φθάνουν τα 14 ευρώ το τετραγωνικό μέτρο για ακίνητα με τιμή ζώνης άνω των 5.000 ευρώ το τ.μ.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Όλα τα παρακάτω πεδία είναι υποχρεωτικά, οπότε πρέπει να τα συμπληρώσεις για να μπορέσεις να υποβάλεις το σχόλιό σου! Η διεύθυνση e-mail που θα καταχωρήσεις ΔΕΝ θα δημοσιευθεί.

Σύμφωνα με τους όρους χρήσης σε περίπτωση χρήσης ψευδωνύμου, πριν την δημοσίευση του σχολίου σου μπορεί να υπάρξει επικοινωνία μέσω e-mail για την ταυτοποίηση των στοιχείων σου χωρίς αυτά να δημοσιοποιηθούν ή/και να δημοσιευθούν.

Δώσε μία έγκυρη διεύθυνση e-Mail. Η διεύθυνση e-mail που θα καταχωρήσεις ΔΕΝ θα δημοσιευθεί.

Πάτα στο πιο πάνω τετραγωνίδιο για να μας αποδείξεις οτι δεν είσαι ...ρομπότ!

Pantelis

ΠΡΟΟΡΙΣΜΟΙ

ΠΙΚΑΝΤΙΚΑ

ΥΓΕΙΑ

v-websites.gr - Καταστευή Ιστοσελίδων

Κατασκευή Ιστοσελίδων | Web Productions

kalymniansvoice.com

Copyright © 2018 | All rights reserved.

Ακολουθείστε μας στο Facebook
Μας αρέσει να μας λέτε ότι ...σας αρέσουμε!