Φοροδιαφυγή... πολυτελείας με βίλες σε νησιά

«Μαύρο χρήμα» πολλών εκατομμυρίων ευρώ από παράνομες ενοικιάσεις πολυτελών κατοικιών... ρέει στα κοσμοπολίτικα ελληνικά νησιά.

Έλληνες και αλλοδαποί ενοικιάζουν τις βίλες που κατέχουν μέχρι και 10.000 ευρώ την ημέρα, χωρίς να δηλώνουν ούτε ένα ευρώ στην εφορία. Αποκαλυπτικά είναι τα ευρήματα των ελέγχων που διενεργεί το ΣΔΟΕ. Από το Ιούνιο του 2012 που ξεκίνησε η έρευνα έως σήμερα έχουν ελεγχθεί περισσότερες από 3.000 ενοικιάσεις πολυτελών εξοχικών κατοικιών και έχουν εντοπιστεί τουλάχιστον 500 περιπτώσεις παράνομων εκμισθώσεων.

Οι περισσότερες υποθέσεις εντοπίστηκαν σε Μύκονο, Πάρο, Σαντορίνη, Πάτμο και Κεφαλλονιά, ενώ οι έλεγχοι συνεχίζονται για να αποκαλυφθεί το «μαύρο χρήμα» που διακινείται από τις παράνομες ενοικιάσεις. Μάλιστα στις περισσότερες περιπτώσεις οι ιδιοκτήτες δεν ενοικιάζουν μόνο τις βίλες αλλά και... υπηρετικό προσωπικό, το οποίο δεν δηλώνεται πουθενά και πληρώνεται με «μαύρα» χρήματα και χωρίς ασφάλιση.
Κορυφαίος παράγοντας του ΣΔΟΕ μιλώντας στην «Η» ξεδιπλώνει το κουβάρι της μεγάλης φοροδιαφυγής που κρύβεται πίσω από τις «χρυσές» βίλες που ενοικιάζονται τους καλοκαιρινούς μήνες κυρίως σε ξένους στα κοσμοπολίτικα νησιά της Ελλάδας. Οι έλεγχοι του ΣΔΟΕ έχουν αποκαλύψει μέχρι στιγμής τα εξής:
Το κόλπο στήνεται μέσω διαδικτύου. Οι ενοικιάσεις των πολυτελών ακινήτων γίνονται μέσω Ιντερνετ και γραφείων του εξωτερικού τα οποία κλείνουν τις παράνομες και «αόρατες» ενοικιάσεις. Οι ιδιοκτήτες των ακινήτων τα διαφημίζουν στη διεθνή αγορά, αναρτώντας τις αγγελίες ενοικιαστηρίων σε ελληνικές και ξένες ιστοσελίδες. Δεκάδες είναι τα ελληνικά και ξένα site, στα οποία έχουν εντοπιστεί σχετικές καταχωρίσεις εξοχικών κατοικιών, που διατίθενται από ιδιώτες προς ενοικίαση, προσφέροντας στις περισσότερες των περιπτώσεων ακόμα και ξενοδοχειακές υπηρεσίες.Οι κατοικίες επιφάνειας έως και 600 τ.μ. ενοικιάζονται σε ξένους και Έλληνες από 300 έως 10.000 ευρώ την ημέρα. «Και βεβαίως μιλάμε για εισοδήματα που είναι 'μαύρα' και αφορολόγητα», όπως δηλώνει χαρακτηριστικά το στέλεχος του ΣΔΟΕ.Τα καταλύματα ενοικιάζονται χωρίς να έχουν το ειδικό σήμα λειτουργίας του ΕΟΤ και χωρίς να εκδίδονται τα νόμιμα παραστατικά.Οι περισσότερες ενοικιάσεις είναι κυρίως μιας εβδομάδας και παρουσιάζονται ως φιλοξενία. Στην πραγματικότητα όμως, πρόκειται για τουριστικά πακέτα που κλείνονται κυρίως μέσω γραφείων του εξωτερικού. Συνήθως η προκαταβολή του μισθώματος κατατίθεται σε τραπεζικούς λογαριασμούς του εξωτερικού και η εξόφληση με μετρητά κατά την άφιξη στη χώρα μας, χωρίς σε καμία των περιπτώσεων να εκδίδεται απόδειξη. Οι ιδιοκτήτες των πολυτελών κατοικιών καταφέρνουν με τον τρόπο αυτό να αποκτούν σημαντικά εισοδήματα τα οποία δεν δηλώνουν στην εφορία και δεν πληρώνουν ούτε ένα ευρώ φόρο στο Δημόσιο. Ήδη το ΣΔΟΕ ερευνά τους τραπεζικούς λογαριασμούς των υπόπτων για να εντοπίσει αδήλωτες συναλλαγές.
Δεκάδες βίλες δηλώνονται στην εφορία ότι είναι κενές, δηλαδή δεν κατοικούνται. Όμως οι έλεγχοι του ΣΔΟΕ αποκαλύπτουν μεγάλες καταναλώσεις σε ηλεκτρικό ρεύμα και νερό κυρίως κατά τους καλοκαιρινούς μήνες μέσω των στοιχείων της ΔΕΗ και της ΕΥΔΑΠ.
Πολλές πολυτελείς κατοικίες που ενοικιάζονται εμφανίζονται στην εφορία ως αγροικίες με πλασματικά στοιχεία για τις δαπάνες ανέγερσης και τα τετραγωνικά μέτρα, με αποτέλεσμα οι ιδιοκτήτες τους να γλιτώνουν από το τεκμήριο της κατοικίας και να πληρώνουν μικρά ποσά για το ειδικό τέλος ακινήτων που επιβάλλεται μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ.
Ερώτηση
Πρόσφατα, η βουλευτής Δωδεκανήσου των Ανεξάρτητων Ελλήνων Τσαμπίκα Ιατρίδη, κατέθεσε ερώτηση στο υπουργείο Οικονομικών επισημαίνοντας ότι «το φαινόμενο είναι έντονο στα Δωδεκάνησα, κυρίως στη Ρόδο, με πολλές κατοικίες οι οποίες αγοράζονται από ξένους και στη συνέχεια νοικιάζονται με πολύ υψηλά μισθώματα στους τουρίστες». Απαντώντας στη βουλευτή, ο υφυπουργός Οικονομικών, Γ. Μαυραγάνης, δήλωσε ότι, σε 181 ελέγχους που διενεργήθηκαν και ολοκληρώθηκαν σχετικά με τις εκμισθώσεις εξοχικών κατοικιών και καταλυμάτων, διαπιστώθηκαν 160 παραβάτες ενώ οι έλεγχοι συνεχίζονται, καθώς εκκρεμεί και Εισαγγελική Παραγγελία για τη διερεύνηση από το ΣΔΟΕ των όσων καταγγέλλονται για την παράνομη εκμίσθωση καταλυμάτων, αλλοδαπών κυρίως ιδιοκτητών.
 
ΗΜΕΡΙΣΙΑ

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Όλα τα παρακάτω πεδία είναι υποχρεωτικά, οπότε πρέπει να τα συμπληρώσεις για να μπορέσεις να υποβάλεις το σχόλιό σου! Η διεύθυνση e-mail που θα καταχωρήσεις ΔΕΝ θα δημοσιευθεί.

Σύμφωνα με τους όρους χρήσης σε περίπτωση χρήσης ψευδωνύμου, πριν την δημοσίευση του σχολίου σου μπορεί να υπάρξει επικοινωνία μέσω e-mail για την ταυτοποίηση των στοιχείων σου χωρίς αυτά να δημοσιοποιηθούν ή/και να δημοσιευθούν.

Δώσε μία έγκυρη διεύθυνση e-Mail. Η διεύθυνση e-mail που θα καταχωρήσεις ΔΕΝ θα δημοσιευθεί.

Πάτα στο πιο πάνω τετραγωνίδιο για να μας αποδείξεις οτι δεν είσαι ...ρομπότ!

Pantelis

ΠΡΟΟΡΙΣΜΟΙ

ΠΙΚΑΝΤΙΚΑ

ΥΓΕΙΑ

v-websites.gr - Καταστευή Ιστοσελίδων

Κατασκευή Ιστοσελίδων | Web Productions

kalymniansvoice.com

Copyright © 2018 | All rights reserved.

Ακολουθείστε μας στο Facebook
Μας αρέσει να μας λέτε ότι ...σας αρέσουμε!