Ανοικτά όλες τις Κυριακές τα καταστήματα

Τη δυνατότητα να λειτουργούν όλες τις Κυριακές του χρόνου και τα καταστήματα που έχουν ανοίξει με τη μέθοδο του franchising , έδωσε στο παρά πέντε της ψήφισης του σχετικού άρθρου στη Βουλή, το υπουργείο Ανάπτυξης.


Για την ακρίβεια με πρόταση 25 βουλευτών της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ θα μπορούν να λειτουργούν τέτοιας μορφής επιχειρήσεις, αρκεί βέβαια το εμβαδόν τους να μην ξεπερνά τα 250 τ.μ., αλλά και να μην είναι σε πολυκαταστήματα, εκπτωτικά κέντρα και σε mall. Πάντως, με τον τρόπο αυτό, ανοίγει ο δρόμος της δραστηριοποίησης τις Κυριακές και των μεγάλων αλυσίδων, οι οποίες παραχωρούν έναντι τιμήματος το σήμα της εταιρείας τους, σε μικρούς επιχειρηματίες. Πρόκειται για επιχειρήσεις στον χώρο ένδυσης, υπόδησης, αξεσουάρ, τηλεπικοινωνίας, ηλεκτρονικών και ηλεκτρικών συσκευών κ.λπ.

Κατά τ' άλλα, το νομοσχέδιο «κανόνες ρύθμισης της αγοράς προϊόντων και της παροχής υπηρεσιών» με το επίμαχο άρθρο 16 που ανοίγει μερικώς την κυριακάτικη αγορά ψηφίστηκε χθες από την πλειοψηφία των βουλευτών και έτσι αποτελεί πια νόμο του κράτους.

Ρυθμίσεις
Οι τελικές ρυθμίσεις προβλέπουν την προαιρετική λειτουργία όλων των καταστημάτων επτά Κυριακές τον χρόνο (δύο πριν από τα Χριστούγεννα, μία πριν από το Πάσχα και τέσσερις στις ισάριθμες εκπτωτικές περιόδου).

Τη δυνατότητα της προαιρετικής λειτουργίας των καταστημάτων μέχρι 250 τ.μ. τις υπόλοιπες 45 Κυριακές του έτους. Αυτά θα πρέπει να είναι σε χώρους μέχρι 250 τ.μ., μπορούν να είναι με συμβάσεις δικαιόχρησης, αλλά όχι σε πολυκαταστήματα, εκπτωτικά κέντρα και mall. Οι αντιπεριφερειάρχες υποχρεούνται σε διάστημα τριών μηνών από την ψήφιση του νόμου να εκδώσουν απόφαση για τις Κυριακές που θα λειτουργούν τα καταστήματα αλλά και για τις περιοχές της εμβέλειάς τους στις οποίες αυτά θα μπορούν να είναι ανοιχτά. Τις αποφάσεις τους θα μπορούν να αναθεωρούν κάθε χρόνο, μια φορά, αρχής γενομένης από το 2015. Αν δεν εκδώσουν αποφάσεις σε τρεις μήνες, οι αντιπεριφερειάρχες θα έρχονται αντιμέτωποι με πειθαρχικές κυρώσεις.

Το ωράριο λειτουργίας των καταστημάτων τις Κυριακές είναι από τις 11 το πρωί μέχρι και τις οκτώ το βράδυ. Το ωράριο των καταστημάτων για τις τουριστικές περιοχές θα είναι διευρυμένο τις καθημερινές και τις Κυριακές ανάλογα με το τι προβλέπει η σχετική νομοθεσία.

Την ικανοποίησή του για την τελική διατύπωση του άρθρου 16 για τις Κυριακές, εξέφρασε και ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ Βασίλης Κορκίδης: «Η Κυριακή δεν απαξιώθηκε, διατήρησε την ιδιαιτερότητά της, ενώ απετράπη η μετατροπή της σε καθημερινή ημέρα λειτουργίας. Η λειτουργία των καταστημάτων θα περιορίζεται στη μνημονιακή υποχρέωση 7 συγκεκριμένων Κυριακών και οποιοδήποτε αίτημα για περαιτέρω διεύρυνση του ωραρίου θα αποφασίζεται υποχρεωτικά εντός τριών μηνών από τον Αντιπεριφερειάρχη, σύμφωνα με την προτεινόμενη νομοθεσία», λέει χαρατκηριστικά και συνεχίζει: «Η τελική επαναδιατύπωση των παραγράφων και υποπαραγράφων του άρθρου 16 του Νομοσχεδίου, περιόρισε τις αντιφατικές ερμηνείες και τα περιθώρια προσφυγών. Επιπλέον, οι ενστάσεις της έκθεσης του επιστημονικού συμβουλίου της Βουλής, οι πληρέστερες και επαρκέστερες αιτιολογήσεις και οι συνταγματικές αποσαφηνίσεις που ζητήθηκαν από τους βουλευτές διόρθωσαν, κατά πολύ, την αρχική 'κακοσχεδιασμένη' διάταξη».

Αποκλίνουσες απόψεις έχουν οι έμποροι της Θεσσαλονίκης και ο Αντιπεριφερειάρχης Θεσσαλονίκης όσον αφορά στο ζήτημα των Κυριακών, καθώς οι πρώτοι αποδέχονται τη λειτουργία της αγοράς μόνο για επτά Κυριακές, ενώ ο δεύτερος εκτιμά ότι σίγουρα χρειάζεται τα καταστήματα να είναι ανοιχτά περισσότερο.
 
imerisia.gr

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Όλα τα παρακάτω πεδία είναι υποχρεωτικά, οπότε πρέπει να τα συμπληρώσεις για να μπορέσεις να υποβάλεις το σχόλιό σου! Η διεύθυνση e-mail που θα καταχωρήσεις ΔΕΝ θα δημοσιευθεί.

Σύμφωνα με τους όρους χρήσης σε περίπτωση χρήσης ψευδωνύμου, πριν την δημοσίευση του σχολίου σου μπορεί να υπάρξει επικοινωνία μέσω e-mail για την ταυτοποίηση των στοιχείων σου χωρίς αυτά να δημοσιοποιηθούν ή/και να δημοσιευθούν.

Δώσε μία έγκυρη διεύθυνση e-Mail. Η διεύθυνση e-mail που θα καταχωρήσεις ΔΕΝ θα δημοσιευθεί.

Πάτα στο πιο πάνω τετραγωνίδιο για να μας αποδείξεις οτι δεν είσαι ...ρομπότ!

Pantelis

ΠΡΟΟΡΙΣΜΟΙ

ΠΙΚΑΝΤΙΚΑ

ΥΓΕΙΑ

v-websites.gr - Καταστευή Ιστοσελίδων

Κατασκευή Ιστοσελίδων | Web Productions

kalymniansvoice.com

Copyright © 2018 | All rights reserved.

Ακολουθείστε μας στο Facebook
Μας αρέσει να μας λέτε ότι ...σας αρέσουμε!