Η μεγάλη σφαγή στους μισθούς των ξενοδοχοϋπαλλήλων.

Με το Μνημόνιο του 2011 καταργούνται σχεδόν όλα τα επιδόματα. Παραμένουν 4 επιδόματα και όσοι τα δικαιούνται δεν προσλαμβάνονται από φέτος. Προσλαμβάνονται νέοι και άγαμοι με το βασικό μισθό!

Οι μισθοί όλων των ξενοδ/λων οδηγούνται στα τάρταρα, έστω κι' αν ισχύει και φέτος η περυσινή διετούς διάρκειας, συλλογική σύμβαση εργασίας μεταξύ των Σωματείων Ξενοδ/λων και της Ένωσης Ξενοδόχων Ρόδου.

Υπό την σπάθη της μη πρόσληψης και συνεπώς της ανεργίας, οι ξενοδ/λοι, όντας ανυπεράσπιστοι, δέχονται όποιον μισθό καθορίσουν οι εργοδότες τους.

Ο εργασιακός μεσαίωνας βρίσκεται πλέον εντός των τειχών δια της βίας, αλλά από το Μάρτιο του 2014 θα επιβληθεί και με το νόμο που θα διέπει του λοιπού τις εργασιακές σχέσεις, σύμφωνα με τα όσα περιλαμβάνονται στο Μνημόνιο που υπεγράφη από τον αλήστου μνήμης Γιώργο Παπανδρέου το 2011 και τα οποία αρχίζουν να εφαρμόζονται από τις 15 του τρέχοντος Μαΐου.

Η ουσιαστική αλλαγή που επιβάλλεται είναι ότι παύει να είναι υποχρεωτική η καταβολή επιδομάτων που προβλέπουν οι συλλογικές συμβάσεις και πλέον οι εργοδότες δεσμεύονται να καταβάλουν μόνο το βασικό μισθό και 4 μόνον από τα ισχύοντα επιδόματα και συγκεκριμένα τα επιδόματα προϋπηρεσίας, τέκνων, πτυχιούχου και ανθυγιεινής εργασίας.

Έτσι εξηγείται και το γεγονός ότι ήδη από φέτος οι ξενοδ/λοι με πολλά χρόνια προϋπηρεσία και παιδιά, βρίσκουν κλειστές τις πόρτες όλων των ξενοδοχείων, αφού στη θέση τους προσλαμβάνονται νέοι, άγαμοι και χωρίς παιδιά που δεν δικαιούνται επιδόματα και επομένως θα πληρώνονται μόνο με το βασικό μισθό!

ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ, τα προβλεπόμενα στο Μνημόνιο του 2011, το μισθολόγιο των ξενοδ/λων καθορίζεται ως εξής:

ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ

Ξενοδοχοϋπάλληλος έγγαμος με 20 χρόνια υπηρεσίας και βασικό μισθό κλαδικής σύμβασης 821 ευρώ (ήταν 967 ευρώ το 2012). Η κλαδική του σύμβαση προβλέπει ειδικά επιδόματα, όπως επίδομα διαμονής (7% επί του βασικού μισθού), επίδομα τροφής (10%), ανθυγιεινό (μάγειρας 10%), επίδομα στολής (10%) επίδομα εποχικής απασχόλησης (10%) και επίδομα τουριστικής σχολής (6%, αν προέρχεται από ταχύρρυθμη σχολή, 10% από μέση και 15% από ανώτερη).

Σήμερα οι τελικές του (βάσει κλαδικής σύμβασης) αποδοχές φτάνουν στα 1.484 ευρώ. Αν λήξει η σύμβαση (31/12/2013), χωρίς να υπογράψει νέα μέσα σε 3 μήνες, τότε αυτόματα στο τέλος Μαρτίου του 2014 οι αποδοχές του επιστρέφουν στο βασικό του κλιμακίου του, δηλαδή στα 821 ευρώ, και επάνω σε αυτό το μισθό μπαίνουν μόνο το επίδομα προϋπηρεσίας (106,40 ευρώ) και το επίδομα σχολής (6%-15%), που σημαίνει ότι ο μισθός του μπορεί να πέσει στα 1.068 ευρώ, δηλαδή -416 ευρώ (28% κάτω) σε σχέση με τα σημερινά επίπεδα!

Rodosalarm

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Όλα τα παρακάτω πεδία είναι υποχρεωτικά, οπότε πρέπει να τα συμπληρώσεις για να μπορέσεις να υποβάλεις το σχόλιό σου! Η διεύθυνση e-mail που θα καταχωρήσεις ΔΕΝ θα δημοσιευθεί.

Σύμφωνα με τους όρους χρήσης σε περίπτωση χρήσης ψευδωνύμου, πριν την δημοσίευση του σχολίου σου μπορεί να υπάρξει επικοινωνία μέσω e-mail για την ταυτοποίηση των στοιχείων σου χωρίς αυτά να δημοσιοποιηθούν ή/και να δημοσιευθούν.

Δώσε μία έγκυρη διεύθυνση e-Mail. Η διεύθυνση e-mail που θα καταχωρήσεις ΔΕΝ θα δημοσιευθεί.

Πάτα στο πιο πάνω τετραγωνίδιο για να μας αποδείξεις οτι δεν είσαι ...ρομπότ!

Pantelis

ΠΡΟΟΡΙΣΜΟΙ

ΠΙΚΑΝΤΙΚΑ

ΥΓΕΙΑ

v-websites.gr - Καταστευή Ιστοσελίδων

Κατασκευή Ιστοσελίδων | Web Productions

kalymniansvoice.com

Copyright © 2018 | All rights reserved.

Ακολουθείστε μας στο Facebook
Μας αρέσει να μας λέτε ότι ...σας αρέσουμε!