Αλλάζουν τα ποσοστά συμμετοχής των ασφαλισμένων στα φάρμακα

Αλλαγές επί των ποσοστών συμμετοχής των ασφαλισμένων στα φάρμακα, φέρνει η εφαρμογή της νέας θετικής λίστας φαρμάκων που τίθεται σε ισχύ από την Τρίτη 26 Μαρτίου, με απόφαση του υπουργείου Υγείας.


Η νέα θετική λίστα φαρμάκων χωρίζει τα φάρμακα σε θεραπευτικές κατηγορίες, εντάσσοντας σε κάθε μια εξ αυτών πρωτότυπα, γενόσημα και εκτός πατέντας σκευάσματα. Για κάθε ένα από αυτά ορίζεται μια ασφαλιστική τιμή που θα αποζημιώνει ο ΕΟΠΥΥ, συν τη συμμετοχή του 25% ή  μικρότερης συμμετοχής, ανάλογα με την πάθηση του ασθενή.

Σε ξεχωριστή κατηγορία εντάσσονται 180 δραστικές ουσίες που το θεραπευτικό τους αποτέλεσμα δικαιολογεί την πλήρη κάλυψή τους από τα ασφαλιστικά ταμεία. Πρόκειται κυρίως για αντικαρκινικά φάρμακα και αντιβιοτικά.

Σύμφωνα με δηλώσεις του αναπληρωτή υπουργού Υγείας Μάριου Σαλμάστο MEGA, «ο ΕΟΠΥΥ θα καλύπτει το φάρμακο ανεξάρτητα αν ειναι γενόσημο ή πρωτότυπο. Ο ασθενής θα καλύπτεται για κάθε θεραπευτική ομάδα με φάρμακα, που θα πληρώνει μόνο τη συμμετοχή. Τη διαφορά σε περίπτωσης χορήγησης πιο ακριβού σκευάσματος θα την καλύπτει κατά 50% ο ΕΟΠΥΥ».

Σύμφωνα με παράδειγμα που έδωσε στη δημοσιότητα το υπουργείο, για ένα φάρμακο αντιμετώπισης καρδιακών παθήσεων με λιανική τιμή 4,51 ευρώ, ο ΕΟΠΥΥ θα αποζημιώνει μέχρι το ποσό των 2,73 ευρώ (που είναι η ασφαλιστική τιμή της κατηγορίας) και από κει και πάνω ο ασφαλισμένος θα πληρώνει το 50% της διαφοράς, εκτός από την συμμετοχή του.

Για αρκετές σημαντικές θεραπευτικές κατηγορίες, όπως είναι οι στατίνες (για την αντιμετώπιση της υπερχοληστερολαιμίας) που αναλογούν στο 1/3 της φαρμακευτικής δαπάνης στην ελληνική αγορά, η νέα θετική λίστα δεν θα επιβαρύνει τους ασφαλισμένους, αφού οι λιανικές τιμές δεν ξεπερνούν την ασφαλιστική τιμή.

Το υπουργείο Υγείας μάλιστα υποστηρίζει ότι εάν οι γιατροί συνταγογραφούν εντός ασφαλιστικής τιμής, οι πολίτες θα εξοικονομήσουν έως και 50 εκατομμύρια ευρώ σε έναν χρόνο.

Σε δηλώσεις του στο MEGA ο Γιάννης Δαγρές, ταμίας του Φαρμακευτικού Συλλόγου Αττικής εκτιμά ότι «η επιβάρυνση των ασφαλισμένων παρουσιάζει μεικτή εικόνα. Σε κάποιες περιπτώσεις θα κληθούν να πληρώσουν περισσότερα από την τσέπη τους με τη νέα θετική λίστα φαρμάκων και σε άλλες να πληρώσουν λιγότερα».

health.in.gr

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Όλα τα παρακάτω πεδία είναι υποχρεωτικά, οπότε πρέπει να τα συμπληρώσεις για να μπορέσεις να υποβάλεις το σχόλιό σου! Η διεύθυνση e-mail που θα καταχωρήσεις ΔΕΝ θα δημοσιευθεί.

Σύμφωνα με τους όρους χρήσης σε περίπτωση χρήσης ψευδωνύμου, πριν την δημοσίευση του σχολίου σου μπορεί να υπάρξει επικοινωνία μέσω e-mail για την ταυτοποίηση των στοιχείων σου χωρίς αυτά να δημοσιοποιηθούν ή/και να δημοσιευθούν.

Δώσε μία έγκυρη διεύθυνση e-Mail. Η διεύθυνση e-mail που θα καταχωρήσεις ΔΕΝ θα δημοσιευθεί.

Πάτα στο πιο πάνω τετραγωνίδιο για να μας αποδείξεις οτι δεν είσαι ...ρομπότ!

Pantelis

ΠΡΟΟΡΙΣΜΟΙ

ΠΙΚΑΝΤΙΚΑ

ΥΓΕΙΑ

v-websites.gr - Καταστευή Ιστοσελίδων

Κατασκευή Ιστοσελίδων | Web Productions

kalymniansvoice.com

Copyright © 2018 | All rights reserved.

Ακολουθείστε μας στο Facebook
Μας αρέσει να μας λέτε ότι ...σας αρέσουμε!