Το ακριβό εισιτήριο επιβαρύνει τελικά τα ελληνικά νησιά

Τη λήψη έξι συγκεκριμένων μέτρων, προκειμένου να μειωθεί το μεταφορικό κόστος της ελληνικής ακτοπλοΐας που απειλεί τη βιωσιμότητα του κλάδου

και λειτουργεί σε βάρος της τουριστικής και νησιωτικής ανάπτυξης ζήτησε ο πρόεδρος του Ναυτικού Επιμελητηρίου, Γιώργος Γράτσος, μιλώντας στην εκδήλωση κοπής της πρωτοχρονιάτικης πίτας του ΝΕΕ στο Ίδρυμα Ευγενίδου, ενώ απομυθοποίησε με συγκεκριμένα στοιχεία και το θέμα των υψηλών επιδοτήσεων που υποτίθεται απολαμβάνουν οι ακτοπλόοι.

Παράλληλα ο κ. Γράτσος αναφέρθηκε στο σύνολο της ελληνικής ναυτιλιακής και ναυπηγικής βιομηχανίας, τονίζοντας ότι η «Ελλάδα όποτε αγκάλιασε τη θάλασσα, μεγαλούργησε». Η χώρα μπορεί και πάλι να ευημερήσει αν αναπτυχθεί σε ναυτιλιακό και οικονομικό κέντρο της Ανατολικής Μεσογείου σε προορισμό αναψυχής και θαλασσίου τουρισμού της Ε.Ε., κύρια αφετηρία κρουαζιερόπλοιων διαμετακομιστικό κέντρο της Ανατολικής Μεσογείου και ναυπηγοεπισκευαστικό κέντρο.

Εκκληση για βοήθεια
Στην εκδήλωση παραβρέθηκε και ο υπουργός Ναυτιλίας και Αιγαίου, Κωστής Μουσουρούλης ο οποίος τόνισε, μεταξύ άλλων, ότι η ελληνική ναυτιλία, με τις τεράστιες δυνατότητες που έχει, μπορεί να βοηθήσει την πατρίδα να ορθοποδήσει.

Η Ελλάδα τώρα χρειάζεται τη θάλασσα για να μεγαλουργήσει ξανά, υπογράμμισε ο υπουργός. Σ' αυτή τη ναυτιλιακή δύναμη απευθύνομαι σήμερα ζητώντας την αρωγή της στο δύσκολο έργο της εξόδου από την κρίση, είπε χαρακτηριστικά ο κ. Μουσουρούλης. Ειδικότερα μιλώντας για την ακτοπλοΐα, ο πρόεδρος του ΝΕΕ, σημείωσε ότι τα ελληνικά επιβατηγά-οχηματαγωγά πλοία προσφέρουν ακριβό μεταφορικό έργο που επιβαρύνει τα νησιά και αποτρέπει τον τουρισμό.

Ένας από τους κύριους λόγους του αυξημένου λειτουργικού κόστους για την ακτοπλοΐα είναι το εργατικό κόστος, σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΝΕΕ, ο οποίος έφερε το παράδειγμα ότι ένα πλοίο που δραστηριοποιείται στη Βόρεια Ευρώπη έχει 17 άτομα πλήρωμα, ενώ το ίδιο στη χώρα μας χρειάζεται 31 άτομα. Επίσης άλλο πλοίο που λειτουργεί στην Ε.Ε. με 32 άτομα πλήρωμα στη χώρα μας χρειάζεται 52, σύμφωνα με τον κ. Γράτσο.

Γιώργος Γράτσος, πρόεδρος του ΝΕΕ: «Η Ελλάδα, όποτε αγκάλιασε τη θάλασσα, μεγαλούργησε».
Αναφερόμενος στο θέμα των επιδοτήσεων των αγόνων γραμμών ο κ. Γράτσος συνέκρινε την ακτοπλοΐα με τα μέσα μεταφοράς στη στεριά (ΟΣΕ και αστικές συγκοινωνίες).

Όπως αποκάλυψε ο πρόεδρος του ΝΕΕ κάθε Ελληνας επιβαρύνεται για επιχορηγήσεις προς ΟΣΕ και ΟΑΣΑ με 115,10 ευρώ ετησίως, ενώ για την ακτοπλοΐα επιβαρύνεται με μόλις 3,45 ευρώ. Μόνο ο επιβάτης της ακτοπλοΐας επιβαρύνεται με 3% επίναυλο επί του ακτοπλοϊκού εισιτηρίου πρόσθεσε. Από την άλλη πλευρά μόνο αμελητέο δεν είναι το έργο της ακτοπλοΐας, καθώς τα επιβατηγά πλοία εξυπηρετούν 1.566.000 νησιώτες ή το 14,2% του πληθυσμού της χώρας και το 75% των τουριστών που μεταφέρουν.

Επίσης υπογράμμισε ο ομιλητής ο ελληνικός επιβατηγός στόλος είναι από τους πλέον εκσυγχρονισμένος στην Ευρώπη και εκτελεί κάθε χρόνο 2,9 δισ. χιλιόμετρα μεταφέροντας 17 εκατ. επιβάτες, 570.000 βαρέα οχήματα και 1,6 εκατ. ΙΧ. Ο πρόεδρος του ΝΕΕ ζήτησε να γίνουν οι ακτοπλοϊκές συγκοινωνίες ανταγωνιστικές και στην κατεύθυνση αυτή ζήτησε:
- να εφαρμοσθούν οι κοινοτικοί κανονισμοί για τον κλάδο,
- να εναρμονισθεί το καθεστώς επάνδρωσης των πλοίων στα όσα ορίζουν οι οδηγίες του Διεθνούς Ναυτιλιακού Οργανισμού (ΙΜΟ),

- η διάρκεια της εργασίας επί των πλοίων να αναμορφωθεί και να προσαρμοσθεί στις απαιτήσεις λειτουργίας τους,

- να υιοθετηθεί η ελαστική συνεργασία των εταιρειών, που σε συνδυασμό με την κατάργηση της υποχρεωτικότητας των δρομολογίων θα εξυπηρετηθούν οι μεταφορικές ανάγκες των νησιών με λιγότερο κόστος.

- να μπορούν τα πλοία να προσαρμόζουν την ταχύτητά τους και τα δρομολόγιά τους κατόπιν προειδοποίησης.
- να μειωθεί ο ΦΠΑ στους ναύλους στα επίπεδα του 6,5%.

Το ΝΕΕ υπολογίζει ότι αν εφαρμοστούν τα παραπάνω μέτρα τότε θα μειωθεί κατά 30% το μεταφορικό κόστος, θα αυξηθεί το τουριστικό ρεύμα προς τα νησιά, θα δημιουργηθούν περί τις 100.000 θέσεις εργασίας και θα εδραιωθεί η βιωσιμότητα του ακτοπλοϊκού στόλου. Ο πρόεδρος του Ιδρύματος Ευγενίδου, Λεωνίδας Δημητριάδης - Ευγενίδης, χαιρετίζοντας την εκδήλωση τόνισε ότι το ίδρυμα συνεργάζεται άριστα με το υπουργείο Ναυτιλίας και Αιγαίου στα θέματα ναυτικής εκπαίδευσης, ενώ έδωσε ιδιαίτερη σημασία στην ακτοπλοΐα ζητώντας, όπως είπε χαρακτηριστικά από όλους τους εμπλεκόμενους να σκύψουν με μεγαλύτερη προσοχή στον κλάδο και άμεσα.

Την εκδήλωση του ΝΕΕ χαιρέτησε και ο εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, βουλευτής Α΄Πειραιά, Θοδωρής Δρίτσας ο οποίος σημείωσε την ανάγκη επανεξέτασης μίας σειράς θεμάτων και αντιλήψεων, μέσα από διάλογο, προκειμένου όλες οι πλευρές να συνεισφέρουν αναλογικά σε μία νέου τύπου ανάπτυξη της χώρας.

 
rodiaki.gr

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Όλα τα παρακάτω πεδία είναι υποχρεωτικά, οπότε πρέπει να τα συμπληρώσεις για να μπορέσεις να υποβάλεις το σχόλιό σου! Η διεύθυνση e-mail που θα καταχωρήσεις ΔΕΝ θα δημοσιευθεί.

Σύμφωνα με τους όρους χρήσης σε περίπτωση χρήσης ψευδωνύμου, πριν την δημοσίευση του σχολίου σου μπορεί να υπάρξει επικοινωνία μέσω e-mail για την ταυτοποίηση των στοιχείων σου χωρίς αυτά να δημοσιοποιηθούν ή/και να δημοσιευθούν.

Δώσε μία έγκυρη διεύθυνση e-Mail. Η διεύθυνση e-mail που θα καταχωρήσεις ΔΕΝ θα δημοσιευθεί.

Πάτα στο πιο πάνω τετραγωνίδιο για να μας αποδείξεις οτι δεν είσαι ...ρομπότ!

Pantelis

ΠΡΟΟΡΙΣΜΟΙ

ΠΙΚΑΝΤΙΚΑ

ΥΓΕΙΑ

v-websites.gr - Καταστευή Ιστοσελίδων

Κατασκευή Ιστοσελίδων | Web Productions

kalymniansvoice.com

Copyright © 2018 | All rights reserved.

Ακολουθείστε μας στο Facebook
Μας αρέσει να μας λέτε ότι ...σας αρέσουμε!