Eurogroup: Συμφωνία ΕΕ και ΔΝΤ για το ελληνικό χρέος - Προβλέπει μείωση στο 124% το 2020

Σε μία δύσκολη, όπως παραδέχτηκαν, συμφωνία για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους, κατέληξαν τα μέλη του Eurogroup και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) έπειτα από διαβουλεύσεις σχεδόν 14 ωρών.


Ο στόχος που τέθηκε για το ελληνικό χρέος είναι να προσεγγίσει το 2020 το 124% του ΑΕΠ και να βρεθεί δύο χρόνια αργότερα, το 2022, «σημαντικά κάτω» από το 110% του ΑΕΠ.

Βάσει της συμφωνίας, όμως διευκρινίστηκε μετά το Eurogroup, η επόμενη δόση θα εκταμιευτεί σε τρία μέρη: Η μερίδα του λέοντος θα είναι διαθέσιμη μετά τη έγκριση των Κοινοβουλίων των χωρών τη Ευρωζώνης, έως τις 13 Δεκεμβρίου.

Οι άλλες δόσεις είναι συνδεδεμένες με τα λεγόμενα «ορόσημα» του Μνημονίου, μεταξύ των οποίων η φορολογική μεταρρύθμιση τον Ιανουάριο.

Η μείωση του χρέους στα επίπεδα που συμφωνήθηκαν θα επιτευχθεί με πρωτοβουλίες που περιλαμβάνουν:

επαναγορά ελληνικού χρέους
την επιστροφή των κερδών της ΕΚΤ από το πρόγραμμα αγοράς τίτλων (SMP)
τη μείωση των επιτοκίων της ελληνικής δανειακής διευκόλυνσης
τη σημαντική επέκταση της αποπληρωμής των δανείων της ελληνικής δανειακής διευκόλυνσης και του Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF)
την αναβολή των πληρωμών των τόκων για τον EFSF.

Ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά το πρόγραμμα επαναγοράς ελληνικού χρέους, η επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) κυρία Κριστίν Λαγκάρντ κατέστησε σαφές ότι θα φέρει τη συμφωνία στο ΔΣ του Ταμείου, μόνο μετά την ολοκλήρωση της επαναγοράς.

Ερωτηθείσα, στη συνέντευξη Τύπου που ακολούθησε το Eurogroup, εάν από την επιτυχία του προγράμματος αυτού θα εξαρτηθεί και η συνέχιση της συνδρομής του Ταμείου στο πρόγραμμα, η κ. Λαγκάρντ είπε ότι το ΔΝΤ δεν έχει πρόθεση να αποχωρήσει από το πρόγραμμα, αλλά πρέπει να συνυπολογιστεί το πόσο καλά θα πάει η επαναγορά ομολόγων.

Δηλώσεις Σαμαρά
Για μια καινούργια ημέρα που ξημερώνει για όλους τους Έλληνες έκανε λόγο ο πρωθυπουργός κ. Αντώνης Σαμαράς λίγο μετά την ολοκλήρωση του Eurogroup στο οποίο αποφασίστηκε η εκταμίευση της δόσης και παρεμβάσεις για τη μείωση του ελληνικού χρέους.

«Όλα πήγαν καλά. Το παλέψαμε οι Έλληνες, όλοι μαζί, και αύριο ξεκινάει μια καινούργια μέρα για όλους τους Έλληνες. Αύριο θα έχουμε περισσότερα να πούμε με λεπτομέρειες», δήλωσε.

Επιπλέον πρόσθεσε ότι επικοινώνησε με τους πολιτικούς αρχηγούς που στηρίζουν την κυβέρνηση.

Δηλώσεις Λαγκάρντ

Η Ελλάδα είναι και πάλι «στο δρόμο για ένα βιώσιμο χρέος» δήλωσε η εκτελεστική διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, κυρία Λαγκάρντ, μετά το πέρας της συνόδου του Eurogroup στις Βρυξέλλες, όπου συμφωνήθηκε η μείωση του ελληνικού χρέους στο 124% του ΑΕΠ το 2020.

«Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο ήθελε να διασφαλίσει ότι η ζώνη του ευρώ θα λάβει τα αναγκαία μέτρα για να βάλει την Ελλάδα σε μια βιώσιμη πορεία ως προς το χρέος της. Τώρα μπορώ να πω ότι αυτό έχει γίνει», δήλωσε η Κριστίν Λαγκάρντ κατά τη διάρκεια της συνέντευξης τύπου, μετά την ολοκλήρωση της συνεδρίασης του Eurogroup.

Το θρίλερ της συνεδρίασης

Πληροφορίες που διέρευσαν λίγο πριν τα μεσάνυχτα από συνεργάτες υπουργών που συμμετέχουν στη συνεδρίαση ανέφεραν ότι παρά τα προβλήματα που υπήρχαν δεν είχε αποκλειστεί η επίτευξη μιας συμφωνίας.

Νωρίτερα η κυρία Λαγκάρντ επιμένει για κούρεμα του ελληνικού χρέους κατά 20% του ΑΕΠ (ήτοι 40 δισ. ευρώ).

Τα ξένα μέσα ενημέρωσης ανέφεραν ότι ο πρόεδρος του Eurogroup Ζαν Κλοντ Γιούνκερ δήλωσε «ότι από εδώ θα φύγουμε μόνο με λύση»

Οι εργασίες του Eurogroup

Ξεκίνησε το μεσημέρι της Δευτέρας η κρίσιμη σύνοδος των υπουργών οικονομικών της Ευρωζώνης εν μέσω αντικρουόμενων δηλώσεων για τη στάση των εταίρων αλλά και κλίματος συγκρατημένης αισιοδοξίας ότι θα ληφθεί τελικώς απόφαση για την αντιμετώπιση του ελληνικού χρέους. «Είμαι αισιόδοξος ότι σήμερα τελειώνουμε», δήλωσε προσερχόμενος στο Eurogroup ο γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε. Λίγο πριν τις 6, διεκόπη η συνεδρίαση για να ξεκινήσουν διμερείς επαφές ενώ συνεχίστηκε εν νέου λίγο πριν τις 8μμ.

Πεπεισμένος ότι θα βρεθεί λύση κοινά αποδεκτή έφτασε στη Σύνοδο κ. Ι. Στουρνάρας. «Ελπίζω να βρεθεί λύση. Η Ελλάδα έκανε το καθήκον της» είπε ο ο υπουργός Οικονομικών. Πιο συγκρατημένη η επικεφαλής του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ δήλωσε φθάνοντας ότι «πρέπει να βρεθεί μία λύση αξιόπιστη για την Ελλάδα».

Αισιόδοξος για λύση εμφανίστηκε και ο γάλλος υπουργός Οικονομικών Πιερ Μοσκοβισί ο οποίος είπε πως οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις βρίσκονται πολύ κοντά σε μία απόφαση για την Ελλάδα. «Εχουμε φτάσει ουσιαστικά σε συμφωνία, μένουν μόνο μερικά εκατοστά από τον... τερματισμό» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Μοσκοβισί και επέμεινε ότι θα ήταν αδιανόητο να μην υπάρξει σήμερα θετική έκβαση.

«Αν ανοίξουμε τη συζήτηση στα σημεία που υπάρχει ήδη συμφωνία, υπάρχει κίνδυνος να τεθούν και πάλι όλα από μηδενική βάση», διαμήνυσε ο υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας.

Είμαστε πολύ κοντά συμφωνία, ανέφερε από την πλευρά του, ο υπουργός Οικονομικών της Ισπανίας Λουίς ντε Γκίντος και πρόσθεσε ότι είναι σημαντικό να σταλεί σήμερα ένα θετικό πολιτικό μήνυμα στήριξης της Ελλάδας.

Ο επίτροπος Οικονομίας Oλι Ρεν προσερχόμενος στο Eurogroup τόνισε την ανάγκη να αποφασιστεί η εκταμίευση της επόμενης δόσης προς την Ελλάδα.

«Πρέπει να αποφασίσουμε την εκταμίευση της επόμενης δόσης, ώστε να αρθούν οι αβεβαιότητες που εξακολουθούν να υπάρχουν στο ελληνικό ζήτημα. Είναι σημαντικό για την Ελλάδα, αλλά και για την Ευρώπη. Καλώ όλα τα κράτη μέλη και το ΔΝΤ να κάνουν τα τελευταία βήματα για να βρεθεί η λύση, γιατί απέχουμε ελάχιστα απ' αυτήν» δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Ρεν.

Ο επίτροπος εκτίμησε ότι το Eurogroup σήμερα μπορεί να λάβει πολιτική απόφαση για την εκταμίευση της επόμενης δόσης των δανείων προς την Ελλάδα.

Εμμένει το Βερολίνο

Επαναλαμβάνοντας την πάγια θέση του Βερολίνου για το θέμα του νέου κουρέματος, ο εκπρόσωπος της καγκελαρίας Στέφεν Ζάιμπερτ δήλωσε ότι η Γερμανία απορρίπτει ένα τέτοιο ενδεχόμενο, καθώς προσκρούει στην κοινοτική νομοθεσία για τις διασώσεις. Πρόσθεσε, μάλιστα, ότι οι υπουργοί Οικονομικών δεν θα συζητήσουν το ενδεχόμενο κουρέματος στο Eurogroup.

Ανάλογη δήλωσε έκανε και ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) Βίτορ Κονστάνσιο, αποκλείοντας το ενδεχόμενο «κουρέματος» του ελληνικού χρέους. Εξέφρασε πάντως την αισιοδοξία του ότι θα επιτευχθεί συμφωνία.

«Έχει καταστεί σαφές. Δεν είναι στο τραπέζι (το κούρεμα). Όλα τα άλλα είναι απλά φημολογίες», ο κ. Κονστάνσιο.

Πηγή: to vima

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Όλα τα παρακάτω πεδία είναι υποχρεωτικά, οπότε πρέπει να τα συμπληρώσεις για να μπορέσεις να υποβάλεις το σχόλιό σου! Η διεύθυνση e-mail που θα καταχωρήσεις ΔΕΝ θα δημοσιευθεί.

Σύμφωνα με τους όρους χρήσης σε περίπτωση χρήσης ψευδωνύμου, πριν την δημοσίευση του σχολίου σου μπορεί να υπάρξει επικοινωνία μέσω e-mail για την ταυτοποίηση των στοιχείων σου χωρίς αυτά να δημοσιοποιηθούν ή/και να δημοσιευθούν.

Δώσε μία έγκυρη διεύθυνση e-Mail. Η διεύθυνση e-mail που θα καταχωρήσεις ΔΕΝ θα δημοσιευθεί.

Πάτα στο πιο πάνω τετραγωνίδιο για να μας αποδείξεις οτι δεν είσαι ...ρομπότ!

Pantelis

ΠΡΟΟΡΙΣΜΟΙ

ΠΙΚΑΝΤΙΚΑ

ΥΓΕΙΑ

v-websites.gr - Καταστευή Ιστοσελίδων

Κατασκευή Ιστοσελίδων | Web Productions

kalymniansvoice.com

Copyright © 2018 | All rights reserved.

Ακολουθείστε μας στο Facebook
Μας αρέσει να μας λέτε ότι ...σας αρέσουμε!