Εκπρόσωποι Αλιέων από όλη την Ελλάδα και το Αρχιπέλαγος, στο Υπουργείο για τα Σοβαρά Προβλήματα της Ελληνικής Αλιείας

Φωτογραφίες Κλίκ στην κάθε φωτό για μεγένθυνση!

Ανάστατοι οι εκπρόσωποι των παράκτιων αλιευτικών φορέων από κάθε γωνιά της Ελλάδας συγκεντρώθηκαν νωρίς εχθές το πρωί στη Γενική Διεύθυνση Βιώσιμης Αλιείας του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης.

Αφήνοντας τα καΐκια και τις δουλειές τους, ταξίδεψαν με κάθε μέσο για να παρευρεθούν στη συνάντηση με το Γενικό Γραμματέα του Υπουργείου και τη Διεύθυνση Αλιείας. Η συνάντηση είχε θέμα την πρόταση του υπουργείου για την επαναφορά της δυνατότητας αλιείας με μηχανότρατα σε ελάχιστη απόσταση ενός ναυτικού μιλίου από τη στεριά, ενάντια στην ευρωπαϊκή και ελληνική νομοθεσία.

Η συζήτηση ήταν έντονη και φορτισμένη, καθώς λίγες μέρες πριν από τις εκλογές το υπουργείο επιλέγει για μία ακόμα φορά να εξυπηρετήσει τα συμφέροντα της βιομηχανικής αλιείας. Η απορία όλων ήταν το γιατί το υπουργείο επιλέγει να αγνοεί τις πολυάριθμες εκκλήσεις και προτάσεις από τους αλιείς ανά την Ελλάδα για τη λήψη μέτρων που θα αναστρέψουν τη συνεχιζόμενη μείωση των αλιευτικών αποθεμάτων.

Η νέα πρόταση του υπουργείου για την επαναφορά της αλιείας στο ένα ναυτικό μίλι από τη στεριά, εξυπηρετεί ουσιαστικά τους 300 πλοιοκτήτες της βιομηχανικής αλιείας. Βασίζεται δε σε ένα άκρως αμφιλεγόμενο διαχειριστικό σχέδιο για την αλιεία με μηχανότρατα, το οποίο ουσιαστικά επιχειρεί να καταργήσει την ευρωπαϊκή και την ελληνική νομοθεσία.

PP3A8874b
Ο Διευθυντής του Αρχιπελάγους, Θοδωρής Τσιμπίδης, παρευρέθηκε στη συνάντηση εκπροσωπώντας τους αλιευτικούς συλλόγους Λειψών και Λέρου, δεδομένου ότι το υπουργείο είχε φροντίσει επιμελώς η συνάντηση να αφορά μόνο αλιευτικούς συλλόγους. Οι εκπρόσωποι των ψαράδων από όλη την Ελλάδα, δήλωσαν ότι η σκόπιμη υποβάθμιση της ελληνικής αλιείας δεν μπορεί να συνεχιστεί. Απορίες επίσης εκφράστηκαν για τα πεπραγμένα του υπουργείου, αλλά και για τις πραγματικές προθέσεις της απερχόμενης πολιτικής ηγεσίας σχετικά με την αλιεία. Για πολλοστή φορά, τα μόνα θέματα που προσπαθούν να διευθετήσουν, είναι οι υποθέσεις της βιομηχανικής αλιείας, η οποία φέρει τη μεγαλύτερη ευθύνη για την αφαίμαξη των αλιευτικών μας πόρων και την καταστροφή των παραγωγικών θαλάσσιων οικοσυστημάτων.

Photo T. Tsimpidis 2
Οι εκπρόσωποι των αλιευτικών φορέων και το Αρχιπέλαγος, δηλώσαμε από κοινού ότι είμαστε αποφασισμένοι να δοθεί ένα τέλος σε αυτές τις καταστροφικές πρακτικές και πολιτικές. Η κατάσταση της ελληνικής αλιείας είναι δραματική και πολλά αποθέματα πλησιάζουν τα όρια τις κατάρρευσης, ενώ η αλιεία κινδυνεύει να γίνει μη βιώσιμο επάγγελμα καθώς οι θάλασσες μας αδειάζουν. Η παράνομη και καταστροφική αλιεία είναι ανεξέλεγκτη σε κάθε σημείο των θαλασσών μας. Το υπουργείο όμως επιλέγει να αγνοεί τα μέτρα, τις πολιτικές και τους χρηματοδοτικούς μηχανισμούς που μπορούν να στηρίξουν την ανάκαμψη των αλιευτικών μας πόρων. Αυτές οι καταστροφικές νοοτροπίες και πολιτικές δεν μπορεί να είναι πλέον αποδεκτές, όπως δήλωσε το σύνολο των αλιέων που είναι ενάντια στην προσπάθεια του υπουργείου να επαναφέρει τη δυνατότητα αλιείας με μηχανότρατα στο ένα ναυτικό μίλι από τη στεριά.

Οι αλιείς και το Αρχιπέλαγος δήλωσαν ότι θα αντιταχθούν με κάθε νόμιμο μέσο στην πιθανή εφαρμογή αυτού του μέτρου. Απαιτούν από την απερχόμενη ηγεσία του υπουργείου να απέχει από οποιαδήποτε απόφαση τελευταίας στιγμής πριν τις εκλογές, που εξυπηρετεί μικροσυμφέροντα και όχι τη βιωσιμότητα της αλιείας.

Αναστασία Μήλιου
Διευθύντρια Έρευνας στο Ινστιτούτο Θαλάσσιας Προστασίας «Αρχιπέλαγος»


ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Όλα τα παρακάτω πεδία είναι υποχρεωτικά, οπότε πρέπει να τα συμπληρώσεις για να μπορέσεις να υποβάλεις το σχόλιό σου! Η διεύθυνση e-mail που θα καταχωρήσεις ΔΕΝ θα δημοσιευθεί.

Σύμφωνα με τους όρους χρήσης σε περίπτωση χρήσης ψευδωνύμου, πριν την δημοσίευση του σχολίου σου μπορεί να υπάρξει επικοινωνία μέσω e-mail για την ταυτοποίηση των στοιχείων σου χωρίς αυτά να δημοσιοποιηθούν ή/και να δημοσιευθούν.

Δώσε μία έγκυρη διεύθυνση e-Mail. Η διεύθυνση e-mail που θα καταχωρήσεις ΔΕΝ θα δημοσιευθεί.

Πάτα στο πιο πάνω τετραγωνίδιο για να μας αποδείξεις οτι δεν είσαι ...ρομπότ!

Pantelis

ΠΡΟΟΡΙΣΜΟΙ

ΠΙΚΑΝΤΙΚΑ

ΥΓΕΙΑ

v-websites.gr - Καταστευή Ιστοσελίδων

Κατασκευή Ιστοσελίδων | Web Productions

kalymniansvoice.com

Copyright © 2018 | All rights reserved.

Ακολουθείστε μας στο Facebook
Μας αρέσει να μας λέτε ότι ...σας αρέσουμε!