U2: Το μήνυμα τους για την Ελλάδα

Πολιτικά μηνύματα περνούν μέσα από γιγαντοοθόνες οι U2 στην περιοδεία που ξεκίνησαν πριν από 2 εβδομάδες στις ΗΠΑ και τον Καναδά.

Μεταξύ των εναλλασσόμενων εικόνων που προβάλλονται, φαίνονται ταμπέλες με το σύνθημα “Unfuck Greece”, το οποίο πρωτοστάτησε σε συγκεντρώσεις συμπαράστασης στη νέα ελληνική κυβέρνηση, τον Φεβρουάριο.

Το «Bullet the Blue Sky» είναι ένα από τα πιο πολιτικά τραγούδια των U2, στην ίδια κατηγορία με το «Sunday Bloody Sunday». Γράφτηκε για το άλμπουμ «The Joshua Tree» του 1987 με αφορμή την εμπλοκή των ΗΠΑ στον εμφύλιο πόλεμο στο Ελ Σαλβαδόρ τη δεκαετία του 1980. Oπως όλα τα μεγάλα έργα τέχνης (δεν θέλω «ουουυουου»!) είναι διαχρονικό και αποκτά νέο νόημα ανάλογα με το πώς το ερμηνεύει το συγκρότημα στην κάθε περιοδεία του. Το «Bullet the Blue Sky» έχει «μιλήσει» για τον Πόλεμο του Κόλπου, τον νεοναζισμό, τον γιουγκοσλαβικό εμφύλιο, το παλαιστινιακό, την τρομοκρατία. Τώρα είναι η σειρά της οικονομικής κρίσης.

Στην περιοδεία Innocence + Experience που ξεκίνησε πριν από δύο εβδομάδες στις ΗΠΑ και τον Καναδά, η γιγαντοοθόνη των U2 προβάλλει αρχικά εικόνες από τα καζίνο του Λας Βέγκας. Συνεχίζει με στιγμιότυπα από χρηματιστήρια: πρόσωπα γεμάτα ένταση, αριθμοί που αναβοσβήνουν, δείκτες στο κόκκινο.

Και, μετά το σόλο του Edge, περνάμε σε κινητοποιήσεις κατά της κρίσης και της λιτότητας. Εκεί, για μερικά κλάσματα του δευτερολέπτου κάθε φορά (στο 4:51 και 5:06 του παραπάνω βίντεο), βλέπουμε τις ταμπέλες με το σύνθημα «Unfuck Greece», που εμφανίστηκαν τον περασμένο Φεβρουάριο στις συγκεντρώσεις συμπαράστασης στη νεοεκλεγείσα ελληνική κυβέρνηση. Αλλά και τις μούντζες στη Βουλή (στο 5:02) που ταυτίστηκαν με το κίνημα των Αγανακτισμένων το καλοκαίρι του 2011. Θυμίζω ότι στην αθηναϊκή  συναυλία των U2 τον Σεπτέμβριο του 2010 o Μπόνο είχε αναφερθεί στις δύσκολες εποχές που περνούν Ελληνες και Ιρλανδοί. Οι δεύτεροι αποχαιρέτησαν το Μνημόνιο, εμείς μάλλον είμαστε συναισθηματικός λαός και δεν μας αρέσουν οι αποχαιρετισμοί...

Επικοινώνησα με φίλους που παρακολουθούν τις συναυλίες αυτές τις ημέρες στην Καλιφόρνια, ... διαβάστε αναλυτικά .... Γιάννης Μητσάκος για ΤΑ ΝΕΑ

πηγή: http://www.madata.gr/


ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Όλα τα παρακάτω πεδία είναι υποχρεωτικά, οπότε πρέπει να τα συμπληρώσεις για να μπορέσεις να υποβάλεις το σχόλιό σου! Η διεύθυνση e-mail που θα καταχωρήσεις ΔΕΝ θα δημοσιευθεί.

Σύμφωνα με τους όρους χρήσης σε περίπτωση χρήσης ψευδωνύμου, πριν την δημοσίευση του σχολίου σου μπορεί να υπάρξει επικοινωνία μέσω e-mail για την ταυτοποίηση των στοιχείων σου χωρίς αυτά να δημοσιοποιηθούν ή/και να δημοσιευθούν.

Δώσε μία έγκυρη διεύθυνση e-Mail. Η διεύθυνση e-mail που θα καταχωρήσεις ΔΕΝ θα δημοσιευθεί.

Πάτα στο πιο πάνω τετραγωνίδιο για να μας αποδείξεις οτι δεν είσαι ...ρομπότ!

Pantelis

ΠΡΟΟΡΙΣΜΟΙ

ΠΙΚΑΝΤΙΚΑ

ΥΓΕΙΑ

v-websites.gr - Καταστευή Ιστοσελίδων

Κατασκευή Ιστοσελίδων | Web Productions

kalymniansvoice.com

Copyright © 2018 | All rights reserved.

Ακολουθείστε μας στο Facebook
Μας αρέσει να μας λέτε ότι ...σας αρέσουμε!