Financial Times: Ο Σόιμπλε επιμένει -Η Ελλάδα δεν μένει στο ευρώ με τον Τσίπρα πρωθυπουργό

Μπορεί το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος να μην έχει επισήμως επικυρωθεί, ωστόσο, σύμφωνα με το ρεπορτάζ των FT, ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε δεν πρόκειται να αλλάξει τη στάση του.

Σημειώνει πως οι τελευταίες πληροφορίες της εφημερίδας αναφέρουν ότι ο Γερμανός ΥΠΟΙΚ δεν πρόκειται να αλλάξει στάση ως προς το ελληνικό ζήτημα και θεωρεί πως το Grexit είναι απίθανο να αποτελέσει μια καθαρή ρήξη, ενώ αντιθέτως μπορεί να δώσει ευκαιρίες. Μάλιστα, θεωρεί πως μια έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ μπορεί να είναι η λιγότερη κακή λύση.

Όπως αναφέρει το δημοσίευμα, το γεγονός ότι η Ελλάδα έχει φτάσει στο χείλος της καταστροφής, κοντά στην έξοδο από το ενιαίο νόμισμα, είναι αναμφίβολα ένα χτύπημα σε έναν από τους πιο πιστούς υποστηρικτές της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης.

Ο... κακοποιός

Για την ελληνική κυβέρνηση και πολλούς Έλληνες, ο Σόιμπλε είναι ο κακοποιός στο δράμα τους, το πρόσωπο μιας άκαρδης γερμανικής ηγεμονίας, που επιζητά την επιβολή μιας βασανιστικής λιτότητας σε ανθρώπους που υποφέρουν. Δεν είναι μια επιβάρυνση που ταιριάζει εύκολα στη φήμη του ως ενός αφοσιωμένου υπέρμαχου της Ευρώπης. Αλλά δεν φαίνεται διατεθειμένος να τα παρατήσει, καθώς έχει αντιμετωπίσει πολλές προκλήσεις επί τέσσερις δεκαετίες στην εθνική πολιτική. 

Είναι πεπεισμένος

Οι Financial Times επικαλούνται τελευταίες πληροφορίες, σύμφωνα με τις οποίες ο Σόιμπλε είπε ότι η Ελλάδα με κυβέρνηση που θα έχει πρωθυπουργό τον Αλέξη Τσίπρα θα δυσκολευτεί να παραμείνει στο κοινό νόμισμα. Την προηγούμενη εβδομάδα είχε πει στο γερμανικό κοινοβούλιο ότι «μια νομισματική ένωση δεν μπορεί να λειτουργήσει όταν ο ένας εταίρος λέει ότι δεν ενδιαφέρεται για τίποτα. Η εμπιστοσύνη και η αξιοπιστία είναι μια βασική προϋπόθεση», πρόσθεσε. 

Το Σάββατο, μιλώντας στην εφημερίδα Bild, είχε αναφέρει ότι ακόμη και αν αναδειχθεί το «Ναι» στο δημοψήφισμα, οι νέες διαπραγματεύσεις θα είναι «σε μια εντελώς νέα βάση και κάτω από δύσκολες οικονομικές συνθήκες».

Η αντίθεση με τη Μέρκελ

Ωστόσο, στο πλαίσιο αυτό, ο Σόιμπλε θα πρέπει να λάβει υπόψη του τη Μέρκελ, την καγκελάριο της Γερμανίας, η οποία είναι λιγότερο έτοιμη να δεχτεί ένα Grexit. Ανησυχεί περισσότερο για τα μη χρηματοοικονομικά ζητήματα, όπως είναι η σταθερότητα στα Βαλκάνια, τα οποία επισκέπτεται αυτή την εβδομάδα. Ο σκεπτικισμός του Σόιμπλε έχει τις ρίζες του στην προσέγγισή του για τα χρήματα των φορολογουμένων. 

Αυτός ενσαρκώνει τις πεποιθήσεις πολλών Γερμανών ότι τα ελλείμματα του προϋπολογισμού ανταποκρίνονται στην κακή οικονομική διαχείριση. Δεδομένου ότι ανέλαβε υπουργός Οικονομικών το 2009, είναι υπερήφανος ότι μηδένισε το έλλειμμα, διατηρώντας παράλληλα την οικονομία σε τροχιά ανάπτυξης. 

Ευρωζώνη πολλών ταχυτήτων

Πολλοί αναλυτές θεωρούν ότι ο Σόιμπλε προωθεί μια Ευρωζώνη πολλών ταχυτήτων. Ένα Grexit δεν είναι μόνο για την αντιμετώπιση ενός αδύναμου μέλους, αλλά για την ενίσχυση της υπόλοιπης Ευρωζώνης. 

Εν τω μεταξύ, σαν να μην έφτανε αυτό, ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας πιστεύει επίσης ότι είναι καιρός να προχωρήσει η Ευρωζώνη με μεγαλύτερη ολοκλήρωση. Μετά την τραπεζική ένωση, θέλει κοινά όργανα, συμπεριλαμβανομένης μιας μόνιμης διοίκησης και κοινοβούλιο της Ευρωζώνης. 

Οι μεταρρυθμίσεις αυτές θα απαιτήσουν αλλαγές στη συνθήκη, οι οποίες φαίνονται δύσκολες για την αντιμετώπιση του τρέχοντος ευρωσκεπτικισμού στη Γαλλία και σε ορισμένα άλλα κράτη της ΕΕ. Αλλά αυτό δεν σταματά τον Σόιμπλε από το να κάνει σχέδια, καταλήγουν οι Financial Times.  

Πηγή:  iefimerida.gr 


ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Όλα τα παρακάτω πεδία είναι υποχρεωτικά, οπότε πρέπει να τα συμπληρώσεις για να μπορέσεις να υποβάλεις το σχόλιό σου! Η διεύθυνση e-mail που θα καταχωρήσεις ΔΕΝ θα δημοσιευθεί.

Σύμφωνα με τους όρους χρήσης σε περίπτωση χρήσης ψευδωνύμου, πριν την δημοσίευση του σχολίου σου μπορεί να υπάρξει επικοινωνία μέσω e-mail για την ταυτοποίηση των στοιχείων σου χωρίς αυτά να δημοσιοποιηθούν ή/και να δημοσιευθούν.

Δώσε μία έγκυρη διεύθυνση e-Mail. Η διεύθυνση e-mail που θα καταχωρήσεις ΔΕΝ θα δημοσιευθεί.

Πάτα στο πιο πάνω τετραγωνίδιο για να μας αποδείξεις οτι δεν είσαι ...ρομπότ!

Pantelis

ΠΡΟΟΡΙΣΜΟΙ

ΠΙΚΑΝΤΙΚΑ

ΥΓΕΙΑ

v-websites.gr - Καταστευή Ιστοσελίδων

Κατασκευή Ιστοσελίδων | Web Productions

kalymniansvoice.com

Copyright © 2018 | All rights reserved.

Ακολουθείστε μας στο Facebook
Μας αρέσει να μας λέτε ότι ...σας αρέσουμε!