Λαγκάρντ vs Μέρκελ για το χρέος

Το ΔΝΤ ήταν μέχρι πρότινος ο πιο στενός εταίρος της Γερμανίας στην αντιμετώπιση της ελληνικής κρίσης, αλλά τώρα θεωρεί το χρέος μη βιώσιμο και ζητεί κούρεμα. Εν αντιθέσει με τη Γερμανίδα καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ, η οποία απορρίπτει ένα κούρεμα υπό την κλασική έννοια του όρου.

Οι λέξεις κούρεμα χρέους, haircut, παραίτηση από απαιτήσεις δεν ακούγονται καλά το καλοκαίρι του 2015 στη Γερμανία. Ο λόγος είναι ότι η Ελλάδα από καιρό ζητεί από τους δανειστές της κούρεμα τμήματος του χρέους για να της δοθεί μια ανάσα. Η Γερμανία, που είναι και ο μεγαλύτερος πιστωτής της, ήταν μέχρι τώρα υπέρ της λογικής ότι τα δανεικά πρέπει να επιστρέφονται.

Κούρεμα χρέους


Αυτήν τη θέση υποστήριζαν Μέρκελ και Σόιμπλε με επιτυχία μέχρι σήμερα. Γιατί όσο καιρό οι ελληνικές κυβερνήσεις δεν υλοποιούσαν όλες τις υποσχέσεις τους, αυτό το έπαιρναν ως επιχείρημα οι Γερμανοί για να αρνηθούν τις διαπραγματεύσεις πάνω σε αυτό το θέμα. Στο μεταξύ, η κατάσταση άλλαξε. Η νέα κυβέρνηση δεν ολοκλήρωσε ποτέ το δεύτερο πρόγραμμα και μετά το δημοψήφισμα ο Τσίπρας έκανε αίτηση για τρίτο πακέτο. Το μεγάλο εμπόδιο ακούει και πάλι στο κούρεμα χρέους, που αποτελεί και αίτημα. Σε ομιλία της στο περιώνυμο Ινστιτούτο Brookings η επικεφαλής του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ είπε την «απαγορευμένη» λέξη ανάμεσα στα μέτρα που είναι απαραίτητα να ληφθούν.

Τα λόγια της Λαγκάρντ, όπως εκτιμά ο αρθογράφος της εφημερίδας «Die Welt», δεν αποτελούν απλή διαπίστωση αλλά προτροπή προς τη Γερμανία να υποχωρήσει σε αυτό το σημείο, εάν θέλει σοβαρή συμφωνία με την Αθήνα και επιθυμεί να καταστεί το χρέος βιώσιμο. Έτσι, η διαμάχη ανάμεσα στο ΔΝΤ και τη Γερμανία με αιχμή την αναγκαιότητα ενός κουρέματος μαζί με αυτήν της υλοποίησης των μεταρρυθμίσεων θα αναχθεί σε ένα βασικό εμπόδιο για τη Γερμανία, τέτοιο που ίσως η Μέρκελ να αναρωτιέται μήπως έκανε λάθος στην επιλογή της να επιμείνει στην παρουσία του Ταμείου στα προγράμματα διάσωσης.

Νομικά εμπόδια μόνο;


Πίεση για το χρέος υφίσταται η Μέρκελ όχι όμως μόνο από τους Αμερικανούς αλλά και από τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ, ο οποίος σε χθεσινό tweet κάλεσε τους δανειστές να κάνουν και εκείνοι από την πλευρά τους ρεαλιστικές προτάσεις στο ζήτημα του χρέους, ώστε να προκύψει μια «κατάσταση win - win». Όλοι αναρωτιούνται τώρα εάν θα κινηθεί η Γερμανία σε αυτόν τον τομέα. Επίσημα η γερμανική κυβέρνηση έχει αποκλείσει ένα κούρεμα επικαλούμενη νομικά εμπόδια που προκύπτουν από τις ευρωπαϊκές συνθήκες, όπως είπε ο υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε και το επανέλαβε η Άνγκελα Μέρκελ.

Σύμφωνα με τη «Welt», το Βερολίνο προσπαθεί να επιχειρηματολογήσει προβάλλοντας ενδοιασμούς νομικής φύσης. Και κρύβει τον φόβο ότι εάν ενδώσει, ενδέχεται να προκαλέσει την εξέγερση των ψηφοφόρων του που θα δουν και στην πράξη να χάνουν τα χρήματά τους. Αν ευσταθεί η επίκληση των νομικών εμποδίων δεν είναι και τόσο σίγουρο. Υπάρχουν νομομαθείς, όπως ο Κρίστοφ Χέρμαν, καθηγητής Ευρωπαϊκού Δικαίου στο Πανεπιστήμιο Πασάου, που δηλώνουν ότι δεν πείθονται.

Πηγή: Deutsche Welle & zougla.gr


ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Όλα τα παρακάτω πεδία είναι υποχρεωτικά, οπότε πρέπει να τα συμπληρώσεις για να μπορέσεις να υποβάλεις το σχόλιό σου! Η διεύθυνση e-mail που θα καταχωρήσεις ΔΕΝ θα δημοσιευθεί.

Σύμφωνα με τους όρους χρήσης σε περίπτωση χρήσης ψευδωνύμου, πριν την δημοσίευση του σχολίου σου μπορεί να υπάρξει επικοινωνία μέσω e-mail για την ταυτοποίηση των στοιχείων σου χωρίς αυτά να δημοσιοποιηθούν ή/και να δημοσιευθούν.

Δώσε μία έγκυρη διεύθυνση e-Mail. Η διεύθυνση e-mail που θα καταχωρήσεις ΔΕΝ θα δημοσιευθεί.

Πάτα στο πιο πάνω τετραγωνίδιο για να μας αποδείξεις οτι δεν είσαι ...ρομπότ!

Pantelis

ΠΡΟΟΡΙΣΜΟΙ

ΠΙΚΑΝΤΙΚΑ

ΥΓΕΙΑ

v-websites.gr - Καταστευή Ιστοσελίδων

Κατασκευή Ιστοσελίδων | Web Productions

kalymniansvoice.com

Copyright © 2018 | All rights reserved.

Ακολουθείστε μας στο Facebook
Μας αρέσει να μας λέτε ότι ...σας αρέσουμε!