Η ΕΚΤ αναμένει σήμα από την Αθήνα, με τις τράπεζες στο προαύλιο της Κολάσεως

Στην προγραμματισμένη διήμερη συνάντηση του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΚΤ στη Φρανκφούρτη, θα συζητηθεί το ελληνικό τραπεζικό σύστημα και η κατάσταση στην οποία βρίσκεται μετά από δυόμιση εβδομάδες κεφαλαιακών ελέγχων. Η ΕΚΤ υπογραμμίζει πως το σύστημα είναι ένα βήμα πριν την κατάρρευση. Η απόφαση για το επίπεδο ρευστότητας μέσω του μηχανισμού ELA είναι προγραμματισμένη για την Πέμπτη, σύμφωνα με αξιόπιστες πηγές.

Η ΕΚΤ αναμένει το σημάδι από την ελληνική Βουλή τα μεσάνυχτα, πριν απελευθερώσει νέα ρευστότητα προς τη χώρα.

Στην προγραμματισμένη διήμερη συνάντηση του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΚΤ στη Φρανκφούρτη, θα συζητηθεί το ελληνικό τραπεζικό σύστημα και η κατάσταση στην οποία βρίσκεται μετά από δυόμιση εβδομάδες κεφαλαιακών ελέγχων. Η ΕΚΤ υπογραμμίζει πως το σύστημα είναι ένα βήμα πριν την κατάρρευση. Η απόφαση για το επίπεδο ρευστότητας μέσω του μηχανισμού ELA είναι προγραμματισμένη για την Πέμπτη, σύμφωνα με αξιόπιστες πηγές.

Η ΕΚΤ θα μπορούσε να βοηθήσει με την αύξηση του ELA, αλλά χρειάζεται διαβεβαιώσεις πως η Ελλάδα θα προχωρήσει με το προγραμματισμένο πρόγραμμα διάσωσης, συμπεριλαμβανόμενης της πληρωμής προς την κεντρική τράπεζα στις 20 Ιουλίου.

Ο Frederik Ducrozet, οικονομολόγος της Credit Agricole CIB στο Παρίσι είναι της άποψης πως "Θα αφήσουν το όριο απαράλλακτο μέχρι μετά την ψηφοφορία, και θα το αυξήσουν μετά, βήμα-βήμα και αναλόγως με την εφαρμογή του προγράμματος. Αυτό μπορεί να συμβεί αύριο ή την Παρασκευή, σαν πρώτο βήμα, μετά από τηλεδιάσκεψη. Δεν μπορώ να υποθέσω πως η ΕΚΤ θα καθυστερήσει την αποπληρωμή της 20ης Ιουλίου".

Η ΕΚΤ θα ολοκληρώσει τη συνάντησή της την Πέμπτη το πρωί, ενώ θα καλύψει και θέματα νομισματικής και οικονομικής πολιτικής, συμπεριλαμβανόμενων των επιτοκίων και των αγορών περιουσιακών στοιχείων. Ο Πρόεδρος Μario Draghi αναμένεται να κάνει ανακοίνωση στις 3:30 το μεσημέρι, στην Φρανκφούρτη.

Σε μία ανάλυση που παρουσίασε την Τετάρτη, η Κομισιόν ανέφερε πως οι ελληνικές τράπεζες έχουν σχεδόν εξαντλήσει τα collateral που μπορούν να διαθέσουν στον ELA και θα καταρρεύσουν χωρίς ένα bailout. Επίσης ανέφερε πως οι προοπτικές για τους δανειστές της Ελλάδας είναι χειρότερες από αυτές που είχαν δοθεί στα stress tests που έγιναν από την ΕΚΤ, πέρυσι.

Ο ELA, ο οποίος παρέχεται από την ΤτΕ με δικό της ρίσκο και μετά από έγκριση της ΕΚΤ, έχει όρια τα 88,6 δισ. ευρώ από τις 23 Ιουνίου. Φοβούμενοι μία χρεοκοπία, οι αξιωματούχοι αύξησαν τις απαιτήσεις των collaterals στις 6 Ιουλίου.

Μετά από μία ολονύκτια διαπραγμάτευση κατά τη σύνοδο κορυφής στις 13 Ιουλίου, η οποία έθεσε και τους όρους για ένα νέο πακέτο διάσωσης στα 86 δισ. ευρώ, η πεποίθηση ως προς τη χαλάρωση των αιτημάτων χρηματοδότησης φαίνεται να είναι πιο σίγουρη.

"Πρώτον, πρέπει να γίνει σίγουρο πως οι ελληνικές τράπεζες θα είναι επαρκώς επαναχρηματοδοτημένες μέσα στο πλαίσιο ενός νέου πακέτου βοηθείας", ανέφερε ο Andreas Dombret, μέλος του διοικητικού συμβουλίου του Ενιαίου Μηχανισμού Εποπτείας της ΕΚΤ. "Δεύτερον, θα πρέπει να διασφαλιστεί το γεγονός πως υπάρχει αρκετή ρευστότητα εάν οι καταθέτες χρειαστούν τα χρήματά τους μετά από την επαναλειτουργία των αναχρηματοδοτημένων τραπεζών".

Θα πάρει χρόνο, όλο αυτό. Αν και το πακέτο διάσωσης των Βρυξελλών προβλέπει 25 δισ. σε αναχρηματοδότηση, τα χρήματα είναι συνδεδεμένα με το ταμείο ιδιωτικοποιήσεων το οποίο θα ιδρυθεί στην Ελλάδα.

Δεν είναι ακόμη ξεκάθαρο πως θα γίνει μία εκ των προτέρων παροχή κεφαλαίου. Επίσης δεν είναι ξεκάθαρο πως η χώρα θα ξεπληρώσει τα χρέη της μέσα στις επόμενες μέρες εάν δεν δεχθεί χρηματοδότηση-γέφυρα. Η Ελλάδα πρέπει να αποπληρώσει ομόλογα αξίας 3,5 δισ. ευρώ προς την ΕΚΤ την επόμενη Δευτέρα.

Η ΕΚΤ προσπαθεί να βρει 7 δισ. ευρώ ως χρηματοδοτική γέφυρα από τον ESM, τον μηχανισμό που χρειάζεται το "ΟΚ" από τα 28 κράτη-μέλη της Ε.Ε. Οι υπουργοί κοιτούν οποιαδήποτε νομικά πλαίσια θα σιγουρέψουν πως τα κράτη τα οποία δεν είναι μέλη της ευρωζώνης θα φυλαχθούν από τυχόν απώλειες λόγω της Ελλάδας.

Όσο συμβαίνει αυτό, η ΕΚΤ πρέπει παράλληλα να αποφασίσει εάν θέλει να επιτρέψει περισσότερη χρηματοδότηση προς τις ελληνικές τράπεζες χωρίς καμία διαβεβαίωση για το πως το ταμείο της χώρας θα χρηματοδοτηθεί.

"Ο Mario Draghi θα προσπαθήσει να μην βυθιστεί περισσότερο στο βούρκο της Ελλάδας, έτσι ώστε να αποφύγει να πάρει πολιτική θέση", ανέφερε ο Johannes Gareis, οικονομολόγος της Natixis στην Φρανκφούρτη και προσέθεσε πως "Μπορεί να υπαινιχθεί μία άρση του ορίου του ELΑ όταν οι όροι που θα επιτρέψουν στην Ελλάδα και τους δανειστές της να συνεχίσουν τις διαπραγματεύσεις, πληρούνται".

πηγή: http://www.newmoney.gr/


ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Όλα τα παρακάτω πεδία είναι υποχρεωτικά, οπότε πρέπει να τα συμπληρώσεις για να μπορέσεις να υποβάλεις το σχόλιό σου! Η διεύθυνση e-mail που θα καταχωρήσεις ΔΕΝ θα δημοσιευθεί.

Σύμφωνα με τους όρους χρήσης σε περίπτωση χρήσης ψευδωνύμου, πριν την δημοσίευση του σχολίου σου μπορεί να υπάρξει επικοινωνία μέσω e-mail για την ταυτοποίηση των στοιχείων σου χωρίς αυτά να δημοσιοποιηθούν ή/και να δημοσιευθούν.

Δώσε μία έγκυρη διεύθυνση e-Mail. Η διεύθυνση e-mail που θα καταχωρήσεις ΔΕΝ θα δημοσιευθεί.

Πάτα στο πιο πάνω τετραγωνίδιο για να μας αποδείξεις οτι δεν είσαι ...ρομπότ!

Pantelis

ΠΡΟΟΡΙΣΜΟΙ

ΠΙΚΑΝΤΙΚΑ

ΥΓΕΙΑ

v-websites.gr - Καταστευή Ιστοσελίδων

Κατασκευή Ιστοσελίδων | Web Productions

kalymniansvoice.com

Copyright © 2018 | All rights reserved.

Ακολουθείστε μας στο Facebook
Μας αρέσει να μας λέτε ότι ...σας αρέσουμε!