Αλλάζουν τα πάντα για τα “κόκκινα” δάνεια

Ανοίγει ο δρόμος για την πώληση των “κόκκινων” δανείων επιχειρήσεων και νοικοκυριών από τις ελληνικές τράπεζες σε funds του εξωτερικού που ειδικεύονται στη διαχείριση τους (distress funds) και θα αναλάβουν να τα εισπράξουν.  

Όπως προβλέπεται στο σχέδιο του νέου μνημονίου, στο οποίο φαίνεται να καταλήγουν κυβέρνηση και δανειστές, η κάθε τράπεζα, σε συνεργασία με το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας και την Τράπεζα της Ελλάδος θα αναλάβει τη διαδικασία εξορθολογισμού του τεράστιου όγκου των μη εξυπηρετούμενων δανείων, τα οποία συνολικά φτάνουν τα 90 δισ. ευρώ, εκ των οποίων το 50% αφορά καταναλωτικά δάνεια, το 35% επιχειρηματικά και το 29% στεγαστικά.

Για το λόγο αυτό, θα υπάρχει η δυνατότητα ένα τραπεζικό ίδρυμα να πωλεί σε πολύ χαμηλή τιμή ένα “κακό” δάνειο σε κάποιο fund, ώστε η μεν τράπεζα να το “ξεφορτώνεται” από τον ισολογισμό της και το δε fund, ως μια ιδιωτική εταιρεία, να προσπαθήσει να εισπράξει όσο το δυνατόν μεγαλύτερο ποσό μπορεί από τα χρωστούμενα.

“Όχι” δανειστών στην “κακή” τράπεζα

Οι δανειστές απέρριψαν την πρόταση της κυβέρνησης για τη δημιουργία ενός ενδιάμεσου φορέα, δηλαδής της λεγόμενης “κακής τράπεζας” στην οποία θα μεταφέρονταν τα περισσότερα εκ των κόκκινων δανείων (bad bank).

Στα επιχειρηματικά δάνεια το σχέδιο προβλέπει το διαχωρισμό των επιχειρήσεων σε βιώσιμες και μη βιώσιμες, όπου στις μεν πρώτες θα ακολουθηθούν οι διαδικασίες των ρυθμίσεων, στις δε δεύτερες θα πρέπει να προχωρήσει η πτώχευση και η ρευστοποίηση.

Η νέα ανακεφαλαιοποίηση του τραπεζικού συστήματος θα πρέπει να ολοκληρωθεί έως το τέλος του χρόνου, ώστε να αποφευχθεί ένα “κούρεμα” καταθέσεων που προβλέπει η νομοθεσία από 1.1.2016, ενώ προβλέπεται ακόμη η είσοδος ιδιωτών επενδυτών και η πλήρης ανεξαρτησία στη διοίκηση των ιδρυμάτων αλλά και του ΤΧΣ.


 Πηγή: thetoc.gr

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Όλα τα παρακάτω πεδία είναι υποχρεωτικά, οπότε πρέπει να τα συμπληρώσεις για να μπορέσεις να υποβάλεις το σχόλιό σου! Η διεύθυνση e-mail που θα καταχωρήσεις ΔΕΝ θα δημοσιευθεί.

Σύμφωνα με τους όρους χρήσης σε περίπτωση χρήσης ψευδωνύμου, πριν την δημοσίευση του σχολίου σου μπορεί να υπάρξει επικοινωνία μέσω e-mail για την ταυτοποίηση των στοιχείων σου χωρίς αυτά να δημοσιοποιηθούν ή/και να δημοσιευθούν.

Δώσε μία έγκυρη διεύθυνση e-Mail. Η διεύθυνση e-mail που θα καταχωρήσεις ΔΕΝ θα δημοσιευθεί.

Πάτα στο πιο πάνω τετραγωνίδιο για να μας αποδείξεις οτι δεν είσαι ...ρομπότ!

Pantelis

ΠΡΟΟΡΙΣΜΟΙ

ΠΙΚΑΝΤΙΚΑ

ΥΓΕΙΑ

v-websites.gr - Καταστευή Ιστοσελίδων

Κατασκευή Ιστοσελίδων | Web Productions

kalymniansvoice.com

Copyright © 2018 | All rights reserved.

Ακολουθείστε μας στο Facebook
Μας αρέσει να μας λέτε ότι ...σας αρέσουμε!